7 Νοεμβρίου 2017

Σαουδική Αραβία: Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες


Πρίγκιπες και πρώην υπουργοί τέθηκαν υπό κράτηση στη Σαουδική Αραβία, κατ' εντολήν της νεοσυσταθείσας επιτροπής κατά της διαφθοράς, που συστάθηκε με βασιλικό διάταγμα, υπό τον πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (φωτογραφία αριστερά), το Σάββατο. Ειδικότερα, οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας έθεσαν υπό κράτηση τέσσερις εν ενεργεία υπουργούς και έντεκα πρίγκιπες στο πλαίσιο της εκστρατείας εναντίον της διαφθοράς που εξαπέλυσαν, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια.
Ο δισεκατομμυριούχος σαουδάραβας πρίγκιπας Αλουάλιντ μπιν Ταλάλ, ιδιοκτήτης της επενδυτικής εταιρίας Kingdom Holding και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ιμπραχίμ αλ-Ασαφ, βρίσκονται μεταξύ αξιωματούχων αυτών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. 

Στο ερώτημα "ποιος ουσιαστικά κάνει κουμάντο στη Σαουδική Αραβία;" η απάντηση είναι προφανής. 
Ωστόσο, εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για το εάν ο σαουδάραβας διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με αυτή τη θεαματική κίνηση, θέλει να πατάξει όντως τη διαφθορά και τον νεποτισμό ή εάν στην πραγματικότητα στόχος του είναι να βγάλει από τη μέση πιθανούς ανταγωνιστές του στη διεκδίκηση του θρόνου μετά θάνατο του πατέρα του. 

Πάνω σε όλα αυτά δυο απόψεις από δυο διαφορετικά άρθρα, το ένα στη Ναυτεμπορική και το άλλο στη Deutsche Welle, στη συνέχεια: 

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με τον πατέρα του, Σαλμάν μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες
Ναυτεμπορική / Νατάσα Στασινού 

Όταν τον Ιούνιο του 2015 ο 29χρονος τότε Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανακηρύχθηκε διάδοχος του θρόνου, όλοι κατάλαβαν ποιος κάνει κουμάντο στη Σαουδική Αραβία. Ανέλαβε αμέσως τον εκσυγχρονισμό και τη μετάβαση σε νέο οικονομικό μοντέλο, που προετοιμάζει τη χώρα «για ένα μέλλον χωρίς πετρέλαιο», τον πόλεμο στην Υεμένη, την αντιπαράθεση με το Ιράν. Στην πρώτη του συνέντευξη, στον Economist, μίλησε για το βασίλειο σε... πρώτο ενικό. «Τα σύνορά μου, η οικονομία μου, η πολιτική μου».

Η σύσταση επενδυτικού ταμείου 2 τρισ. δολαρίων, που θα εστιάσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση, το σχέδιο φουτουριστικής μεγαλούπολης στις όχθες της Ερυθράς Θάλασσας, η απόφαση για εισαγωγή του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Αramco στο χρηματιστήριο ενθουσίασαν πολλούς. Το ίδιο συνέβη με την πρόσφατη ανακοίνωση ότι θα επιτραπεί η οδήγηση στις γυναίκες. Ο πρίγκιπας ήξερε πολύ καλά ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτούσε περισσότερο από κάθε άλλο την αλλαγή.

Οι προκάτοχοί του στήριζαν την εξουσία τους στο πετρέλαιο και τον κλήρο. Εκείνος αντιλαμβάνεται ότι η ισχύς των δύο παραγόντων έχει ημερομηνία λήξης. Ας μην περιμένει όμως κανείς η οικονομική φιλελευθεροποίηση και τα δειλά ακόμη βήματα κοινωνικής αλλαγής να οδηγήσουν σε πολιτική φιλελευθεροποίηση. Όσοι ρωτούσαν «πού το πάει ο Σαλμάν;» έλαβαν απάντηση το Σαββατοκύριακο.

Στο όνομα της μάχης κατά της διαφθοράς βγάζει από τη μέση όποιον θα μπορούσε να τον αμφισβητήσει. Μεταξύ των 11 υπό κράτηση πριγκίπων ξεχωρίζει ο Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ. Με περιουσία 17 δισ. δολαρίων έχει επενδύσει μέσω της εταιρείας του Kingdom Holding σε Apple, Twitter, Lyft, Newscporp και Citigroup. Οι διασυνδέσεις και η επιρροή του αδιαμφισβήτητες. Στο παρελθόν είχε μάλιστα στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ, αγοράζοντας από αυτόν ένα ξενοδοχείο και ένα γιοτ, αν και το 2015 οι σχέσεις τους ψυχράνθηκαν.

Στη σύγκρουση των δύο πριγκίπων, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα δυσκολευθεί να διαλέξει στρατόπεδο. Τον Σαλμάν χρειάζεται για να δει την Αramco στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Και όχι μόνο. 


Το σαουδαραβικό Sillicon Valey

Μεταρρυθμιστής ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου; 
Deutsche Welle / Κέρστεν Κνιπ και Ειρήνη Ααστασοπούλου

Τι είναι εκείνο που οδήγησε τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη νύχτα των μεγάλων μαχαιριών με τις μαζικές συλλήψεις; Είναι όντως μεταρρυθμιστής ή φοβάται πιθανούς ανταγωνιστές στο δρόμο διαδοχής του σαουδαραβικού θρόνου;

Δεν πηγαίνουν όλα καλά στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Η οικονομία παραπαίει λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου, ο πόλεμος στην Υεμένη αποδεικνύεται καταστροφικός και ο αποκλεισμός του Κατάρ δεν αποφέρει κάποιο σημαντικό πολιτικό όφελος. Από την άλλη πλευρά, ο προαιώνιος εχθρός, το Ιράν, εξαπλώνει την επιρροή του. Και όπου η τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα δεν αφήνει πολλές επιλογές, προσφέρεται το μέλλον ως ιδεατός χώρος για μεγαλουργήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πόλη Νεόμ, όπου η χώρα θα χτίσει κέντρο υψηλής τεχνολογίας για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών από όλον τον κόσμο.

«Μιλά καθαρή γλώσα». Γι αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια ανανέωσης της χώρας, ο νέος σε ηλικία πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπορεί να βασίζεται στην στήριξη του λαού. «Έχει στο πλευρό του κυρίως τους νέους που στηρίζουν σε αυτόν μεγάλες ελπίδες» λέει ο Σεμπάστιαν Σονς, από τη Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής με έδρα το Βερολίνο. «Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, 33 χρονών, είναι εκπρόσωπος της νέας γενιάς. Μιλά καθαρή γλώσσα, είναι αυτοκριτικός, έχει φιλόδοξα σχέδια και έτσι δημιουργεί ρεύμα αισιοδοξίας και δυναμικής στην κοινωνία. Οι άνθρωποι ανασκουμπώνονται και θέλουν να δουν τη χώρα τους να πηγαίνει μπροστά».

Με τον Μοχάμεντ θα ανατείλει μια νέα περίοδος στη Σαουδική Αραβία; Οι μαζικές συλλήψεις και φυλακίσεις μελών της βασιλικής οικογένειας, υπουργών και πρώην υπουργών, χαρακτηρίστηκαν από την εφημερίδα Αλ Ριάντ ως η απαρχή μιας νέας αποφασιστικής φάσης εκσυγχρονισμού της οικονομίας και κάθαρσης της κοινωνίας χωρίς διακρίσεις ανάμεσα σε μέλη της βασιλικής οικογένειας και απλών πολιτών. Ωστόσο, εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για το εάν ο σαουδάραβας διάδοχος του θρόνου, με αυτή τη θεαματική κίνηση, θέλει να πατάξει όντως τη διαφθορά και τον νεποτισμό ή εάν στην πραγματικότητα στόχος του είναι να βγάλει από τη μέση πιθανούς ανταγωνιστές του στη διεκδίκηση του θρόνου μετά θάνατο του πατέρα του.

«Δεν είμαστε όπως μας νομίζετε». Όλα δείχνουν πάντως, σύμφωνα με παρατηρητές, ότι η διαδοχή δεν θα γίνει τόσο απρόσκοπτα, όσο πιθανόν θα ήθελαν ο βασιλιάς και ο γιος του. «Η Σαουδική Αραβία πρέπει να μεταρρυθμιστεί, να γίνει ανεξάρτητη από το πετρέλαιο και γι αυτό χρειάζεται θετικές εικόνες που να προσελκύσουν ξένους επενδυτές» υποστηρίζει ο Σεμπάστιαν Σονς. «Για να στήσουν επιχειρήσεις στη χώρα, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να έρθουν νέα έσοδα. Και για να γίνουν όλα αυτά ο διάδοχος του θρόνου πρέπει να εμφανιστεί ως μεταρρυθμιστής, στον οικονομικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό τομέα. Για να πει στον κόσμο, κοιτάξτε, δεν είμαστε τόσο απομονωμένοι και τόσο συντηρητικοί, όπως νομίζετε. Προσπαθούμε να αλλάξουμε, να εισάγουμε θέατρο και κινηματογράφο, έχουμε κι άλλα σχέδια για να κάνουμε τη ζωή των κατοίκων πιο άνετη». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου