31 Δεκεμβρίου 2018

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με μεγάλες ετήσιες απώλειες 23,5% έκλεισε το 2018

Κοντά στα χαμηλά έτους έκλεισε το 2018 το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), με το μίνι ράλι όμως της τελευταίας χρηματιστηριακής ώρας να μην επισκιάζει ούτε στο ελάχιστο το -23,5% του δωδεκαμήνου, αλλά και την πικρή γεύση που άφησε η καθίζηση των αποτιμήσεων και η κατά περίπου 10 δισ. ευρώ μικρότερη κεφαλαιοποίηση της ήδη αποδεκατισμένης ελληνικής αγοράς. 

Σε επίπεδο έτους, ο Γενικός Δείκτης έχασε 23,56%, με τον FTSE 25 να υποχωρεί κατά 22,79%, τον FTSEM κατά 18,62% και τον τραπεζικό δείκτη μειωμένο κατά 49,82% χάνοντας περίπου το μισό της αξίας του.
 Αντί λοιπόν το Χ.Α., με αφορμή την έξοδο από τα μνημόνια, να αποτελέσει μαγνήτη για τους επενδυτές, έγινε η αγορά στην οποία τα διεθνή funds επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι οι ελληνικές μετοχές αλλά και τα ομόλογα παραμένουν περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου.  

Ειδικότερα σήμερα Δευτέρα, τελευταία ημέρα του 2018, ο Γενικός Δείκτης σε μια προσπάθεια περιορισμού των σοβαρών απωλειών, έκλεισε με κέρδη 1,57% στο υψηλό της ημέρας και στις 613,30 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 21,4 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε σήμερα με κέρδη 1,26%, στις 1.608,40 μονάδες, ενώ στο +0,51% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 975,09 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,63% στις 439,63 μονάδες.

Το 
Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) ολοκλήρωσε τη χρονιά "κολλημένο" λίγο πάνω από τις 600 μονάδες, αδύναμο και πληγωμένο από τα δομικά προβλήματα που κληροδότησε η 8ετής κρίση στη χώρα, ακόμη και μετά από τρία προγράμματα προσαρμογής.

Όπως ανέφεραν αρκετοί αναλυτές κατά τη διάρκεια του δωδεκαμήνου που πέρασε, το ΧΑ εγκλωβίστηκε από χαρτοφυλάκια που έβλεπαν την ελληνική κεφαλαιαγορά ως ένα πεδίο άσκησης βραχυπρόθεσμων κερδοσκοπικών κινήσεων. Η μεταβλητότητα βρέθηκε στα ύψη και οι έντονες διακυμάνσεις έστρωσαν το έδαφος για τα βραχυπρόθεσμα funds. Αντιθέτως, εξοβέλισαν χαρτοφυλάκια που τηρούν πιο passive στάση, αλλά στηρίζουν την αγορά σε περίπτωση ισχυρών πιέσεων.

Σε αυτό βέβαια το μοτίβο, ισχυρός καταλύτης ήταν και η εικόνα του τραπεζικού κλάδου. Τι κι αν τα stress test έδωσαν ένα πιο θετικό, από το αναμενόμενο πόρισμα, τι κι αν η πρόοδος στην αντιμετώπιση των NPLs ήταν σημαντική, τι κι αν τα λογιστικά πρότυπα ενσωματώνονται επιτυχώς, τι κι αν οι αρχές έδειξαν ότι στηρίζουν τον κλάδο... οι τραπεζικές μετοχές έχασαν το 50% της αξίας τους.

Άλλος ένας σοβαρός αρνητικός καταλύτης ήταν η υπόθεση της Folli – Follie, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Η εμπιστοσύνη κυρίως των ξένων επενδυτών κατέρρευσε, με αποτέλεσμα ο σκεπτικισμός και το premium ρίσκου να αυξάνονται κατακόρυφα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατό ώστε να συντηρηθεί η αβεβαιότητα στην οικονομία, και ακόμη δεν έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία των εκλογών. Ο φόβος ανατροπής των μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεων, αλλά και η δημοσιονομική ασυνέπεια ελέω των παροχών που έχουν δοθεί το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με τις δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν παλαιότερες περικοπές δημοσίων δαπανών, δημιούργησαν ένα άκρως αρνητικό κλίμα στην αγορά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το οποίο προφανώς και θα παραμείνει μέχρι και τις προσεχείς εκλογές.

Εκτός όμως των εγχώριων εξελίξεως, όλα δείχνουν πως το ΧΑ βαδίζει πλέον "ξυπόλυτο" σε μια εποχή που η bear market διεθνώς ξεκίνησε, μετά από 10 χρόνια κυριαρχίας των ταύρων. Η Wall Street τεχνικά βρίσκεται πλέον σε bear market, μετά από 10 χρόνια κυριαρχίας των "ταύρων", οι ευρωπαϊκές αγορές αναδιπλώνονται άρον άρον και οι αναδυόμενες αγορές συναγωνίζονται για να πάρουν κάποιο μερίδιο από την ούτως ή άλλως συρρικνούμενη παγκόσμια ρευστότητα.

Και όλα αυτά όταν η Ιταλία και η Γαλλία, η τρίτη και δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκονται σε δεινή θέση, λόγω των δημοσιονομικών τους ανισορροπιών και των εσωτερικών αναταραχών, ενώ η Γερμανία έχει εισέλθει εδώ και πολλούς μήνες σε εσωστρέφεια, καθώς η εποχή Merkel οδεύει προς το τέλος της. Παράλληλα, οι Βρυξέλλες έχουν μπει σε ένα τούνελ άστοχων χειρισμών αναφορικά με το Brexit, με τους μεγάλους επενδυτές να αμφιβάλουν ακόμη και για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, πόσο μάλλον δε για το περιφερειακό και προβληματικό ΧΑ.

Έτσι, το 2018 μέτρησε απώλειες 23,5% στον Γενικό Δείκτη, όπως δηλαδή και το -23,58% που σημείωσε το 2015. Η σύγκριση με εκείνο το έτος μάλιστα είναι αναπόφευκτη, καθώς το 2015 η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν από την έξοδο από την Ευρωζώνη, έκλεισαν για ένα μήνα περίπου οι τράπεζές της και επιβλήθηκαν έλεγχοι στην κίνηση των κεφαλαίων. Αντιθέτως, το 2018, ήταν υποτίθεται ένα έτος που η χώρα βγήκε από την ανάγκη των μνημονίων, μέτρησε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ της και η δημοσιονομική της πορεία ήταν... συνετή. 


Σαγκάη

Κίνα, ο μεγάλος χαμένος στις αγορές το 2018

Τη χειρότερη ετήσια επίδοση της τελευταίας δεκαετίας εμφάνισαν το 2018 τα κινεζικά χρηματιστήρια -ένδειξη του κλίματος αναταραχής ανάμεσα στους επενδυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Χρηματιστήριο της Σαγκάης αποχαιρέτισε το έτος, κλείνοντας στις 2.493,90 μονάδες, δηλαδή 24,6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο κλείσιμο του 2017. Το -24,6% μάλιστα, αποτελεί τη χειρότερη επίδοση από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2018, όταν το Χρηματιστήριο της Σαγκάη είχε απολέσει το 65% της αξίας του.

Παρεμφερές το κλίμα και στο Χρηματιστήριο του Σένζεν, το οποίο διολίσθησε κατά 33,25% σε ετήσιο επίπεδο, σημειώνοντας τη χειρότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας. Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, από την πλευρά του, τα «πήγε» λίγο καλύτερα, με την ετήσια πτώση να περιορίζεται στο... 13,61%.

Το 2018, το οποίο σε λίγες ώρες θα αποτελεί παρελθόν για όλο τον πλανήτη, στιγματίστηκε από την εμπορική διένεξη μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, αλλά και τις ανησυχίες για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης του ασιατικού «γίγαντα», κάτι το οποίο αντικατοπτρίστηκε απόλυτα στους κινεζικούς δείκτες.

ΗΠΑ: Η χειρότερη χρονιά από το 2008 στη
 Wall Street 
Απώλειες 5,6% για τον Dow Jones σε ετήσια βάση

Πικρή γεύση αφήνει στους επενδυτές το 2018, με το κλίμα ευφορίας που οδήγησε τους δείκτες της Wall Street σε διαδοχικά ρεκόρ μέχρι τον Οκτώβριο να καταρρέει το τελευταίο δίμηνο του έτους, καθώς η κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης και οι διαδοχικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων διαμόρφωσαν ένα νέο, όχι ιδιαίτερα ευοίωνο τοπίο για τους επενδυτές.

Οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν το έτος με απώλειες από 3,9% έως 6,2%. Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 5,6%, κλείνοντας το έτος στις 23.327,46 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq είχε συγκριτικά μικρότερες απώλειες, της τάξης του 3,9%, κλείνοντας τη χρονιά στις 6.635,28 μονάδες, ενώ ο γενικός S&P 500υποχωρήσε κατά 6,2%, στις 2.500, 97.

Και οι τρεις δείκτες τερματίζουν το έτος σε περιοχή διόρθωσης, έχοντας καταγράψει συνολικές απώλειες άνω του 10% από τα πρόσφατα υψηλά τους. Κατάφεραν ωστόσο να αποφύγουν τα χειρότερα, καθώς την εβδομάδα των Χριστουγέννων ο τεχνολογικός Nasdaq είχε διολισθήσει σε bear market, έχοντας υποχωρήσει πάνω από 20% από τα υψηλά του, ενώ Dow Jones και S&P είχαν βρεθεί μία ανάσα από την περιοχή της bear market.



«Βούλιαξαν» οι τιμές του πετρελαίου τη χρονιά που φεύγει 
Έχασε 24,98% το αργό και 21,94% το μπρεντ το 2018 

Το 2018 αποσύρεται για να δώσει τη θέση του στο 2019, αφήνοντας στην αγορά πετρελαίου μία πολύ πικρή γεύση, αφού το ορυκτό καύσιμο αναδείχθηκε ένας από τους μεγάλους χαμένους της χρονιάς που σήμερα μας αποχαιρετά. Η αλήθεια είναι ότι το 2018 εξελίχθηκε (όπως για τις περισσότερες αγορές) σε μία ταραχώδη χρονιά για το πετρέλαιο. Το 2018 κλείνει με ετήσιες απώλειες για το αργό 24,98% και για το μπρεντ 21,94%. 

Με ένα διάλειμμα στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν σε όλες τις αγορές σημειώθηκε ένα μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων, το πετρέλαιο επιδίδεται σε υψηλές πτήσεις σημειώνοντας αισθητά καλύτερη επίδοση σε σχέση με το 2017 και στις 3 Οκτωβρίου σκαρφαλώνει σε υψηλά τετραετίας. Το μπρεντ ενδοσυνεδριακά αγγίζει τα 86,74 δολάρια το βαρέλι και κλείνει στα 86,29 δολάρια, ενώ το αργό ακουμπάει τα 76,90 δολάρια το βαρέλι ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στα 76,41 δολάρια. Οι επιδόσεις από την αρχή του έτους μέχρι αρχές Οκτωβρίου των δύο παραγώγων του ορυκτού καυσίμου ζαλίζουν: το μπρεντ έχει ενισχυθεί κατά 29,04% και το αργό 26,46%. 

Από τις 4 Οκτωβρίου έως και σήμερα αρχίζει η μεγάλη και πρωτοφανής πτώση των τιμών, οι οποίες έχουν στην κυριολεξία βουλιάξει, σε μία καθοδική πορεία κατά την οποία κατεγράφησαν 12 συνεχόμενες συνεδριάσεις με αρνητικό πρόσημο για το αργό το διάστημα 29 Οκτωβρίου έως 13 Νοεμβρίου, με το μπρεντ απλά να σπάει το καθοδικό σερί για την ίδια περίοδο με μία άνοδο 0,47% στις 5 Νοεμβρίου. Ο απολογισμός για την περίοδο αυτή είναι κάτι περισσότερο από αποκαρδιωτικός: Στο διάστημα αυτό περί των τριών μηνών οι απώλειες έχουν ανέλθει στο 39,51% για το μπρεντ και στο 40,68% για το αργό, με τις συνολικές απώλειες από την αρχή του έτους να διαμορφώνονται στο 21,94% και 24,98% αντίστοιχα. 

Πηγές: Στοιχεία από capital.gr, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου