26 Δεκεμβρίου 2018

Σταϊνμάιερ: «Να φιλονικούμε χωρίς επιθετικότητα»

Στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ καλεί τους Γερμανούς να επιστρέψουν στον ευπρεπή διάλογο για να μην χαθεί η κοινωνική συνοχή. Η σιωπή, είπε, δεν αποτελεί λύση αλλά φέρνει στασιμότητα. 
Από τη Deutsche Welle:

Στη χρονιά που φεύγει οι πολιτικές και κοινωνικές διαφωνίες στη Γερμανία εκφράστηκαν με περισσότερη ένταση από ό,τι παλαιότερα. Οι όροι «κοινωνικός διχασμός» και «αποξένωση» ανάμεσα σε πολιτικούς και πολίτες έχουν γίνει επανειλημμένα θέμα συζητήσεων. Η οργή βρήκε πολύ συχνά διέξοδο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα ενός ευπρεπούς διαλόγου ή εποικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων.

Η σιωπή δεν είναι λύση, είναι στασιμότητα

Για όλους αυτούς τους λόγους ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Bάλτερ Σταϊνμάιερ στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του επέλεξε να μιλήσει ακριβώς γι αυτήν την κατάσταση. «Πρόκειται για δηλητήριο, συχνά δεν είναι παρά θόρυβος και καθημερινή αγανάκτηση» αναφέρει στην ομιλία του. «Έχω την εντύπωση ότι οι Γερμανοί μιλούν όλο και λιγότερο μεταξύ τους και ακόμη πιο λίγο ακούν τον συνομιλητή τους» περιέγραψε την κατάσταση ο γερμανός Πρόεδρος κάνοντας έκκληση να μην κοπεί το νήμα του διαλόγου ακόμη κι αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ακόμη κι αν η διαφωνία γίνεται φιλονικία σε υψηλούς τόνους. «Θα πρέπει να μάθουμε και πάλι να φιλονικούμε χωρίς επιθετικότητα… Η σιωπή δεν είναι λύση, αφωνία σημαίνει στασιμότητα.» 

Ο Σταϊνμάιερ συνδέει την πεποίθησή του για την ισχύ της Δημοκρατίας με μια νουθεσία που θα μπορούσε να είναι και προειδοποίηση. «Η Δημοκρατία μας είναι τόσο ισχυρή, όσο εμείς την κάνουμε (ισχυρή). Εδράζεται στην έκφραση της άποψής μας, στη διεκδίκηση των συμφερόντων μας. Η εύρεση συμβιβασμού τελικά δεν είναι αδυναμία, είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει. Η ικανότητα εξεύρεσης συμβιβασμού είναι η ισχύς της Δημοκρατίας».

«Βλέπετε τα φλεγόμενα οδοφράγματα στο Παρίσι...»

Για δεύτερη φορά ο γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπεριέλαβε σε χριστουγεννιάτικο μήνυμά του κι άλλες χώρες ως απτό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί στον κόσμο, όταν οι κοινωνίες αποξενώνονται, όταν η μια πλευρά δεν είναι σε θέση να συνδιαλαγεί με ευπρέπεια με την άλλη.

«Βλέπετε τα φλεγόμενα οδοφράγματα στο Παρίσι, το βαθύ πολιτικό ρήγμα στις ΗΠΑ, τις ανησυχίες στη Μ. Βρετανία για το Brexit, τις κρίσιμες δοκιμασίες στην Ευρώπη με την Ουγγαρία, την Ιταλία και αλλού. Οι Γερμανοί στο μέσον της Ευρώπης δεν είναι προστατευμένοι απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις. Όλα αυτά καθιστούν την έκκληση για διάλογο, για διαφωνία, για συνοχή ακόμη πιο επιτακτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φρανκ-Bάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο γερμανός πρόεδρος καυτηρίασε την περιθωριοποίηση. «Αυτό που ισχύει διαχρονικά είναι ότι όλοι ανήκουμε σε αυτήν τη χώρα, ανεξαρτήτως καταγωγής ή χρώματος δέρματος, κοσμοθεωρίας ή αγαπημένης ομάδας».

Κρίστοφ Σταρκ/ DW
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου