23 Δεκεμβρίου 2018

Εκρηξη ηφαιστείου και τσουνάμι στην Ινδονησία, εκατοντάδες οι νεκροί

Στους 222 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από το τσουνάμι που σχηματίστηκε το Σάββατο στην Ινδονησία, έπειτα από υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα.

Το χθεσινοβραδινό τσουνάμι
προκλήθηκε από «μια υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Ανάκ Κρακατόα» και οξύνθηκε από ένα αφύσικα έντονο φαινόμενο πλημμυρίδας λόγω της πανσελήνου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών Σουτόπο Πούρουο Νουγκρόχο.

Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 222, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 745 στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα της Ινδονησίας από το τσουνάμι που έπληξε χθες Σάββατο τις ακτές τους, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας. 


Σύμφωνα παράλληλα με το ινδονησιακό πρακτορείο ειδήσεων ANTARA, 430 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, καθώς και 9 ξενοδοχεία και δεκάδες σκάφη.

Επίσης όπως μεταδίδει το ANTARA, η Παντεγκλάντ στην επαρχία Μπάντεν είναι η περιοχή που επλήγη περισσότερο από το τσουνάμι που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα. Μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν από την καταστροφή, προσθέτει, είναι οικισμοί και τουριστικές περιοχές κατά μήκος ορισμένων ακτών στις: Τανγιούνγκ Λεσούνγκ, Σούμουρ, Τελούκ Λάντα, Πενιμπάνγκ και Καρίτα.

Οι υποβρύχιες ηφαιστειακές εκρήξεις, οι οποίες είναι σχετικά σπάνιες, μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι λόγω της ξαφνικής μετατόπισης των υδάτων, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Πληροφοριών για τα Τσουνάμι.

Τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο η Ινδονησία, με πάνω από 260 εκατομμύρια κατοίκους, είναι από τις πιο επιρρεπείς σε καταστροφές στη Γη. Οι γεωλόγοι ονομάζουν την περιοχή «Δακτύλιο της Φωτιάς», καθώς τέμνονται τεκτονικές πλάκες και προκαλούν μέρος των ηφαιστειακών εκρήξεων και των σεισμών του πλανήτη. 



Οι σημαντικότερες καταστροφές από τσουνάμι στον κόσμο μετά το 2004 

- 26 Δεκεμβρίου 2004: Νοτιοανατολική Ασία: Υποθαλάσσιος σεισμός στα ανοιχτά της νήσου Σουμάτρα στην Ινδονησία, μεγέθους 9,3 βαθμών--ο ισχυρότερος των τελευταίων 40 ετών--προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε τις ακτές πολλών χωρών της ΝΑ Ασίας αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 220.000 νεκρούς. Στην επαρχία Άτσεχ, όπου τα κύματα έφθασαν τα 30 μέτρα, περίπου 170.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

- 17 Ιουλίου 2006: Ινδονησία: Υποθαλάσσιος σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι κοντά στις νότιες ακτές της νήσου Ιάβας προκαλώντας 654 θανάτους.

- 2 Απριλίου 2007: Νησιά του Σολομώντα: 52 νεκροί από τσουνάμι που έπληξε το δυτικό τμήμα των Νησιών του Σολομώντα (στον νότιο Εριηνικό). Καταστράφηκαν 13 παραθαλάσσια χωριά από το τσουνάμι, το οποίο προκλήθηκε από έναν σεισμό 8 βαθμών.

- 29 Σεπτεμβρίου 2009: Σαμόα: Περισσότεροι από 190 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα νησιά Σαμόα, Τόνγκα και Αμερικανική Σαμόα από τον σεισμό που σημειώθηκε μεγέθους 8 βαθμών, ο οποίος προκάλεσε τσουνάμι. Τα περισσότερα θύματα--πάνω από 150-- καταγράφηκαν στα νησιά Σαμόα όπου το τσουνάμι κατέστρεψε την νότια ακτή της νήσου Ουπόλου, την πιο πυκνοκατοικημένη του αρχιπελάγους.

- 27 Φεβρουαρίου 2010: Χιλή: Ένας σεισμός που προκάλεσε τσουνάμι άφησε πίσω του περισσότερους από 520 νεκρούς. Τα περισσότερα θύματα ήταν στην παραθαλάσσια ζώνη του Μαουλέ, σε απόσταση 400 χλμ νοτιοδυτικά της πρωτεύσουας Σαντιάγο.

- 25 Οκτωβρίου 2010: Ινδονησία: Περισσότεροι από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ένα τσουνάμι που προκλήθηκε από σεισμό 7,7 βαθμών στο αρχιπέλαγος των Μενταγουάι, στα ανοιχτά της Σουμάτρας.

- 11 Μαρτίου 2011: Ιαπωνία: Ένα κύμα που ξεπερνούσε τα 10 μέτρα κατέστρεψε την βορειοανατολική ακτή του αρχιπελάγους και κυρίως την πόλη Σεντά, στο Νησί Χονσού, λίγο μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό των 9 βαθμών. Ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων ξεπέρασε τις 19.000.

- 28 Σεπτεμβρίου 2018: Ινδονησία: Τουλάχιστον 1.234 άνθρωποι σκοτώθηκαν έπειτα από σεισμό 7,5 βαθμών και το τσουνάμι που προκάλεσε στο νησί Σελέμπρ.

- 22 Δεκεμβρίου 2018: Ινδονησία: Ένα τσουνάμι που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 222 ανθρώπους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Τσουνάμι στην Ινδονησία: Σε τουλάχιστον 281 ανερχόταν μέχρι το πρωί της Δευτέρας ο αριθμός των νεκρών, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους χίλιους, στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα της Ινδονησίας εξαιτίας του τσουνάμι που έπληξε το Σάββατο τις ακτές τους, κατά τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας. «Ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως και ο απολογισμός των ζημιών», προειδοποίησε ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, διευκρινίζοντας πως 57 άνθρωποι παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι. Ο προηγούμενος απολογισμός τον οποίο είχαν δημοσιοποιήσει οι αρχές της Ινδονησίας έκανε λόγο για 222 νεκρούς. ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή