16 Δεκεμβρίου 2018

Ιδιοκτήτης Αττικού Ζωολογικού Πάρκου: Τραγική αλλά σωστή απόφαση να θανατωθούν τα τζάγκουαρ

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αρχικά δραπέτευσαν και κατόπιν θανατώθηκαν δύο ιαγουάροι στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, πριν περίπου 15 μέρες, περιγράφει ένας εκ των ιδιοκτητών του πάρκου, ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ, μιλώτας στο ΘΕΜΑ 104,6. 

«Εκείνη τη μέρα, μεσημέρι ήταν περίπου, εμείς φορτώναμε κάποιες αντιλόπες που θα μεταφέρονταν σε ένα ζωολογικό πάρκο στην Πάφο. Μία από αυτές μας ξέφυγε και άρχισε να τρέχει με πολύ μεγάλη ταχύτητα προς τον χώρο που έχουμε τα τζάγκουαρ. Εκεί υπάρχει μια τζαμαρία, την οποία φυσικά δεν είδε και καρφώθηκε πάνω της. Οι οπλές σπάσανε την τζαμαρία σε ένα σημείο, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει, καθώς πρόκειται για τζάμι ασφαλείας», εξηγεί ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ.

Συνεχίζοντας την περιγραφή της «απόδρασης», ο ιδιοκτήτης του Αττικού Πάρκου επισημαίνει ότι, με το που άρχισε να βγαίνει από το περίκλειστο χώρο ο πρώτος ιαγουάρος, αμέσως δόθηκε σύνθημα στα γουόκι τόκι των εργαζομένων στο πάρκο «τζάγκουαρ έξω, τζάγκουαρ έξω, τζάγκουαρ έξω» και τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο του πάρκου.

Αυτό προβλέπει αρχικά την απομάκρυνση των επισκεπτών από το σημείο και την μεταφορά τους σε ασφαλή κλειστό χώρο και κατόπιν την παρέμβαση των ειδικών για την εξουδετέρωση του άγριου ζώου.

«Έχουμε ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο, κάνουμε ασκήσεις κάθε τρεις μήνες για να προετοιμαζόμαστε για αυτές τις περιπτώσεις. Το πρώτο μας μέλημα είναι οι επισκέπτες. Στη διάρκεια της ημέρας στο Ζωολογικό Πάρκο κυκλοφορούν από το προσωπικό μας περίπου 30 εργαζόμενοι. Όλοι έχουμε γουόκι τόκι. Πάντα κυκλοφορούν δύο άτομα που έχουν εκπαιδευτεί με χρήση όπλων και δύο κτηνίατροι». 


Όπως διευκρίνισε ο κ. Λεσουέρ, απαντώντας σε όσα γράφονται στα social media περί άδικης θανάτωσης των ζώων, «για ένα τζάγκουαρ, ένα λιοντάρι ή μια τίγρη, το πρωτόκολλο δεν προβλέπει νάρκωση».

«Πρόκειται για δύο ζώα που δραπέτευσαν και το αναισθητικό όπλο δεν είναι επαναληπτικό, έχει μόνο ένα βελος. Η αναισθησία δεν πιάνει άμεσα, μεσολαβούν τρία τέσσερα λεπτά, στα οποία μπορεί να συμβεί το χειρότερο. Δυστυχώς η θανάτωση είναι μονόδρομος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεσουέρ.

Όπως τόνισε, η εξέλιξη αυτή ήταν τραγική, γιατί αυτά τα ζώα ήταν στο πάρκο για πάνω από 12 χρόνια. Μάλιστα το μικρότερο το είχε μεγαλώσει ο ίδιος με μπιμπερό.

«Ήταν μια τραγική απόφαση αλλά ήταν η σωστή», υπογράμμισε ο κ. Λεσουέρ και συμπληρώνει: «Κάποια σχόλια στα social media είναι σωστά, όμως κάποια άλλα προέρχονται από άτομα που δεν έχουν γνώση του θέματος και νομίζουν ότι είναι εύκολο να ναρκώσεις ένα ζώο. Αν δεν τα είχαμε σκοτώσει μπορεί να είχαν σκοτωθεί κάποιοι φροντιστές». 

H ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου: 

«Αντίο Jenny και Spotty

Σήμερα το μεσημέρι περί την ώρα 14:00 οι φροντιστές διαπίστωσαν έξοδο ζώων του Πάρκου μας από τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξης τους.

Αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο ασφαλείας που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με αυτό, απομονώθηκε ο χώρος και τα εν λόγω ζώα εξουδετερώθηκαν όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες, από τους φροντιστές του Πάρκου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, που ολοκληρώθηκε σε περίπου πέντε λεπτά, δεν κινδύνεψε κανένα μέλος του προσωπικού ή των επισκεπτών που βρίσκονταν στο Πάρκο.

Δυστυχώς, οι δύο μας ιαγουάροι, η Jenny και ο Spotty, δεν είναι πια μαζί μας, καθότι για τέτοιου είδους ζώα δεν προβλέπεται η τακτική της αναισθησίας».

Πηγή: protothema.gr

1 σχόλιο:

  1. «Τα τζάγκουαρ δεν είναι γατούλες, είπε ο επιχειρηματίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Γι αυτό, προσθέτουμε εμείς, την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι παρόμοιο κάποιο παιδί ή παιδιά ή ενήλικας μπορεί να μην είναι τόσο τυχερά» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Φιλοζωϊκή και Περιβαλλοντολογική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων απαντώντας στην δήλωση του Ζαν Ζακ Λεσουέρ και μεταξύ άλλων προσθέτει: «Η Ομοσπονδία μας έχει θέσει πολλές φορές στις αρμόδιες αρχές το θέμα της ασφάλειας του κόσμου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το κοινό που το επισκέπτεται, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω...».

    ΑπάντησηΔιαγραφή