15 Δεκεμβρίου 2018

Έκθεση με Σκίτσα της Έλλης Σολομωνίδου - Μπαλάνου

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα φιλοξενεί από τον Δεκέμβριο την ξεχωριστή έκθεση της γνωστής σκιτσογράφου Έλλης Σολομωνίδου - Μπαλάνου, με τίτλο «Ξανά στο Ψυχικό». 

Η Ψυχικιώτισσα Έλλη Σολομωνίδου - Μπαλάνου επιστρέφει στο προάστιο, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση των μοναδικών της σκίτσων με θέματα από το θέατρο, τη μουσική, τον χορό καθώς και σκίτσα επιφανών προσωπικοτήτων.

Η διακεκριμένη σκιτσογράφος αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση εικαστικού καλλιτέχνη για το ελληνικό πολιτιστικό γίγνεσθαι. Ξεκίνησε να σχεδιάζει πριν καν αρχίσει να γράφει. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής, σκηνογραφίας και ενδυματολογίας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Δοξιάδη με δασκάλους, μεταξύ άλλων, τον Μόραλη, τον Τσαρούχη, τον Βασιλείου, τον Βασιλειάδη και τον Τάσσο. Για κάποια χρόνια εργάστηκε ως μακετίστα, ως σχεδιάστρια και ως μουσική παραγωγός στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ). 

Μαγεμένος Αυλός - Mozart Φ. Σαραντοπούλου - Σ. Παπούλκας - Σπ.ς Σακκάς ΕΛΣ - 1979

Ήταν, όμως, το 1961 όταν η εκδότρια Ελένη Βλάχου, βλέποντας σχέδιά της, της πρότεινε να εργαστεί στα έντυπά της και να σχεδιάζει σκίτσα που να συνοδεύουν, αντί φωτογραφιών, τις στήλες του πολιτιστικού ρεπορτάζ και κυρίως την κριτικογραφία. Η πρόταση αυτή υπήρξε καθοριστική για τη μετέπειτα επαγγελματική πορεία της και συνακόλουθα τη ζωή της. 

ΜΗΔΕΙΑ, Δημήτρη Παπαϊωάννου, Θ. Πειραιώς 260, 2008

Έκτοτε, δουλεύοντας ακατάπαυστα επί πενήντα και πλέον χρόνια, η Έλλη Σολομωνίδου -Μπαλάνου αποτύπωσε στο χαρτί αμέτρητα στιγμιότυπα από την πολιτιστική ζωή της χώρας μας, δημιουργώντας, με τη δική της προσωπική τεχνική, αναρίθμητα σκίτσα. Τα περισσότερα έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Καθημερινή», παλαιότερα δε και στην εφημερίδα «Μεσημβρινή» και το περιοδικό «Εικόνες», συνοδεύοντας διάφορες κριτικές θεάτρου, χορού, αλλά και μουσικές. 

Μάνος Κατράκης - Σπύρος Βασιλείου

 Η έκταση και η πυκνότητα της δουλειάς της στον χρόνο είναι τέτοια που το έργο της στη ουσία αποτελεί την καταγραφή, σε μορφή σκίτσων, μισού αιώνα πολιτιστικής ιστορίας της Ελλάδας, της οποίας η Έλλη Σολομωνίδου - Μπαλάνου υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας.

Τα ασπρόμαυρα σκίτσα της είναι λιτά, εντυπωσιακά ακριβή και ιδιαιτέρως περιεκτικά. Μεταφέρουν στο χαρτί όχι μόνο την σκηνική πληροφορία αλλά και την ατμόσφαιρα της σκηνής. 

Θείος Βάνιας - Τσέχωφ Θέατρο Διονύσια 1995 - Α. Αλεξανδράκης - Φ. Κομνηνού - Δ. Παπαμιχαήλ - Φ. Θωμαίδης 

Ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος παρατηρεί πως η Έλλη Σολομωνίδου - Μπαλάνου «βλέπει την κίνηση και αν αναγκάζεται να την παγώνει, δεν την νεκρώνει, όπως ο φακός, αλλά μας υποχρεώνει να τη δούμε ως επόμενη μιας άλλης θέσης και ως προηγούμενη μιας επόμενης δημιουργώντας ένα ιδιότυπο αποτέλεσμα». Και αυτό το αποτέλεσμα είναι απόλυτα μοναδικό.

Δεν είναι τυχαίο ότι για την Έλλη Σολομωνίδου - Μπαλάνου είχε πει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Τσαρούχης πως «...σκιτσάρει όχι για δείξει το ντοκουμέντο ενός γεγονότος, αλλά ένα ντοκουμέντο της ψυχής της...».

Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα (Κοκκώνη 15, Ψυχικό)
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 10-6 / Τετάρτη 1-8.
Από 10.12.2018 έως 08.03.2019. Είσοδος Ελεύθερη
Πληροφορίες / Κρατήσεις: Τηλ.: 210-6717097 

Πηγές: culturenow.gr , naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου