26 Δεκεμβρίου 2018

Παιδιά που συμβιώνουν με ζώα «θωρακίζονται» απέναντι στις αλλεργίες

Oσο περισσότερα σκυλιά (κυρίως) και γατιά υπάρχουν σε ένα σπίτι και με αυτά εξαρχής μεγαλώνει ένα μωρό, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να πάθει άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή έκζεμα, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή παιδιατρικής Μπιλ Χέσελμαρ του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το New Scientist, ανέλυσαν στοιχεία για δύο μελέτες που αφορούσαν σχεδόν 1.300 παιδιά έως ενός έτους, τα οποία παρακολουθήθηκαν μέχρι την ηλικία των εννέα ετών.

Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα παιδικής αλλεργίας, καθώς και των συμπτωμάτων, μειωνόταν σταθερά όσο αυξανόταν ο αριθμός των σκυλιών και γατιών σε ένα σπίτι.

Η πιθανότητα αλλεργίας ήταν 48% έως 49% για τα παιδιά που είχαν περάσει το πρώτο έτος της ζωής τους σε σπίτι χωρίς καθόλου κατοικίδια, 35% έως 43% για τα παιδιά σε σπίτια με ένα ζώο, 21% έως 24% για παιδιά που συμβίωναν με τρία κατοικίδια και 17% για τη συνύπαρξη με τέσσερα ζώα.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι για να υπάρχει προστατευτικό αποτέλεσμα, το κατοικίδιο πρέπει να βρίσκεται συχνά μέσα στο σπίτι και όχι να περνάει τον περισσότερο χρόνο έξω. Aλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αλλεργίας είναι η γέννηση του παιδιού με καισαρική και το να μην έχει αδέρφια.

Οι αλλεργίες παρουσιάζουν αυξητική τάση μετά τα μέσα του 20ού αιώνα, χωρίς να είναι σαφείς οι αιτίες. Τα μικρόβια που κουβαλάνε τα κατοικίδια στο τρίχωμά τους, ακόμη και όταν δείχνουν καθαρά, ενεργοποιούν από νωρίς το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αλλεργίας. Φαίνεται μάλιστα ότι τα σκυλιά έχουν ακόμη πιο προστατευτική δράση από τις γάτες (ίσως γιατί αυτές είναι πιο καθαρές!). 


Φυσικά η είδηση αυτή είναι πάρα πολύ ευχάριστη γιατί τα παιδιά που συμβιώνουν με πολλά ζώα όχι μόνο δεν αναπτύσσουν αλλεργίες αλλά μαθαίνουν να έχουν σεβασμό για κάθε ζωντανό ον, όπως εξάλλου και πειθαρχία αλλά και υπευθυνότητα. 

Πηγές: kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου