15 Δεκεμβρίου 2018

NZZ: «Στην Ελλάδα επιβίωσε το παλιό σύστημα»

Παρά το κλίμα αισιοδοξίας για το τέλος της κρίσης στην Ελλάδα, δεν εξαλείφθηκαν νεποτισμός και πελατειακό κράτος, γράφει η NZZ. Από τη Deutsche Welle:

Ένας τεράστιος αγώνας ήταν απαραίτητος από το 2010 και πέρα για να κρατηθεί η Ελλάδα που πνίγονταν στα χρέη, στην ευρωζώνη. Παρά το γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της χώρας δεν επετεύχθη η μεταρρύθμιση του δυσλειτουργικού κράτους και της προβληματικής οικονομίας, γράφει σε άρθρο της η Neue Zürcher Zeitung με τίτλο: «Το ταξίδι προς την Ιθάκη δεν ξεκίνησε ποτέ – Επιβίωσε το παλαιό σύστημα στην Ελλάδα». 

Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί: «Όταν γινόταν λόγος για ταξίδι προς την Ιθάκη το ζητούμενο δεν θα μπορούσε να ήταν αποκλειστικά και μόνο η δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και βαθιές και βιώσιμες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και την οικονομία. Διότι τα μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό ήταν συνέπεια διαρθρωτικών αδυναμιών στο δημόσιο, την οικονομία και την κοινωνία. Ο στόχος της εξυγίανσης επιτεύχθηκε με μεγάλες φορολογικές αυξήσεις και ακόμα πιο άνισο καταμερισμό των φορολογικών βαρών. Κυβέρνηση και φορολογικές υπηρεσίες αποδείχθηκαν απρόθυμες και ανίκανες να κινηθούν κατά της φοροδιαφυγής, αν εξαιρέσουμε κάποιες ενέργειες συμβολικού χαρακτήρα.

Απολύσεις κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και όχι στο δημόσιο

Από το ξεκίνημα της κρίσης μια σταθερά της κυβερνητικής πολιτικής ήταν μια επιεικής πολιτική έναντι των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Παρά τις περικοπές στους μισθούς δεν υπήρξαν επί της ουσίας απολύσεις, ενώ στον ιδιωτικό τομέα εκατοντάδες χιλιάδες έχασαν τη δουλειά τους. Στο μεταξύ ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αγγίζει πλέον τα επίπεδα του 2010, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο δημόσιος τομέας έγινε αποδοτικότερος. Απόδειξη η φωτιά στο Μάτι, Αττικής όπου χάθηκαν 100 ανθρώπινες ζωές επειδή η κρατική μηχανή δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Νεποτισμός και πελατειακό κράτος δεν εξαλείφτηκαν, αντίθετα εφαρμόζονται ακόμα πιο απροκάλυπτα από ότι στο παρελθόν. Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε κυβερνητικό πόστο σε ξάδελφό του και ο υπουργός και έμπιστος του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς διόρισε τον πατέρα του πρόεδρο του ΟΑΣΘ.

Το παλαιό σύστημα επομένως επέζησε, γεγονός που είναι πιθανότατα και συνέπεια των προγραμμάτων προσαρμογής. Το βασικό κίνητρο για την σωτηρία της Ελλάδας ήταν η παραμονή του στο ευρώ και όχι η εφαρμογή ριζικών μεταρρυθμίσεων. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ένα ταξίδι προς την Ιθάκη».

Πηγή: Deutsche Welle 


NZZ: Τα μνημόνια τελείωσαν, η δυσαρέσκεια έμεινε

Πρόκληση για κάθε ελληνική κυβέρνηση αποτελεί ο συγκερασμός λαϊκών αιτημάτων και σκληρής οικονομικής πραγματικότητας, σημειώνει η ίδια εφημερίδα 
Neue Zürcher Zeitung) σε ένα κάπως παλιότερο (30.11.2018) αρθρο της . 

«Ενόψει των εκλογών τη χρονιά που έρχεται, αναμένεται να αυξηθούν οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες, όπως εκείνη της Τετάρτης», γράφει σε ανταπόκρισή της η Neue Zürcher Zeitung, στον απόηχο της πρόσφατης γενικής απεργίας στην Ελλάδα. Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί: «Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα ήθελε να ανταποκριθεί το ταχύτερο δυνατό στα αιτήματα των διαδηλωτών. Με τον συμβιβασμό με τα Σκόπια στο ονοματολογικό διασφάλισε εύνοια σε διεθνές επίπεδο. Γεγονός που συνέβαλε στην έγκριση των Βρυξελλών στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2019, παρά το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνει τις συμπεφωνημένες περικοπές συντάξεων. Όμως η ευχέρεια κινήσεων για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το πεδίο είναι περιορισμένη, μιας και για πολλά χρόνια ακόμα θα ισχύουν οι όροι των δανειστών για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Στο δίλημμα του Αλέξη Τσίπρα θα δοθεί σύντομα απάντηση. Όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια σαφή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές. Όμως και για τη νέα κυβέρνηση παραμένει η μεγάλη πρόκληση να συγκεράσει τις αξιώσεις των πολιτών με τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα».

Πηγή: dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου