28 Δεκεμβρίου 2018

Το πρώτο πτυσσόμενο ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Λύση στο πρόβλημα του πάρκινγκ στις πόλεις υπόσχεται μια νεοφυής ισραηλινή εταιρία. Παρουσιάζει το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ένα πτυσσόμενο όχημα που χρειάζεται τον ίδιο χώρο στάθμευσης όπως μια μοτοσυκλέτα. 
Από τη Deutsche Welle:

Με ένα πρωτότυπο, μικρό ηλεκτροκίνητο όχημα η νεοφυής ισραηλινή εταιρία City Transformer φιλοδοξεί να παρουσιάσει μια λύση για το πρόβλημα της στάθμευσης στις μεγαλουπόλεις. Πατώντας ένα κουμπί οι άξονες «μαζεύουν» και το συνολικό πλάτος μειώνεται από 1,4 μέτρα στο 1 μέτρο με αποτέλεσμα το μικρό όχημα να μπορεί να σταθμεύσει σε χώρους που προορίζονται για μοτοσυκλέτες.

Ο συνιδρυτής και επικεφαλής της ισραηλινής εταιρίας Άσαφ Φορμόζα εξηγεί: «Αυτό είναι το μέλλον της μετακίνησης μέσα στις πόλεις. Οδηγείς αυτοκίνητο και παρκάρεις σαν να είχες μηχανή, δηλαδή σχεδόν παντού. Στόχος μας είναι μέχρι το 2025 να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα, μέσω της οποίας περίπου 10.000 άνθρωποι να μοιράζονται τα οχήματά μας».

Η ιδέα για την ίδρυση της City Transformer και την κατασκευή ενός πτυσσόμενου οχήματος ήρθε στους ιδρυτές της την ώρα που βρίσκονταν μποτιλιαρισμένοι στους δρόμους του Τελ Αβίβ. Όπως λέει ο Άσαφ Φορμόζα «η αναμονή στα φανάρια και η αναζήτηση θέσης στάθμευσης με οδηγεί στα όριά μου. Σε παγκόσμιο επίπεδο χάνονται τόσο πολλές ώρες στην αναζήτηση πάρκινγκ. Έτσι σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξουν όλα αυτά». 


Τιμή γύρω στα 8.800 ευρώ

Μετά μια περίοδο δοκιμών η City Transformer φιλοδοξεί να παρουσιάσει σε ένα περίπου χρόνο ένα ολοκληρωμένο μοντέλο. Προς το παρόν οι σχεδιαστές αντιμετωπίζουν προβλήματα με το λογισμικό. Παράλληλα θέλουν να αυξήσουν την τελική ταχύτητα από τα 50 στα 90 χλμ και να βελτιώσουν την αυτονομία. Με τον κλιματισμό σε λειτουργία η αυτονομία του οχήματος περιορίζεται σήμερα από τα 180 χλμ. στα 120 χλμ.

Ο Ασάφ Φαμόζα και οι συνεργάτες του ανεβάζουν ψηλά τον πήχη: «Στόχος μας είναι η μαζική παραγωγή και φυσικά η κυκλοφορία τους στους δρόμους του Ισραήλ και της Ευρώπης. Στη συνέχεια θέλουμε να μπούμε στην αμερικανική και ασιατική αγορά».

Μόλις οι παραγγελίες φθάσουν τις 10.000 θα αρχίσει η κατασκευή του ηλεκτροκίνητου, πτυσσόμενου αυτοκινήτου. Ήδη στη σελίδα της City Transformer οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραγγείλουν το όχημα σε τιμή γύρω στα 8.800 ευρώ.

Τιμ Άσμαν (Τελ Αβίβ). Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου