17 Δεκεμβρίου 2018

Μίχαελ Μάρτενς: Προτιμώ τον λαϊκισμό του Tσίπρα από εκείνον του Σαλβίνι

Ο Μίχαελ Μάρτενς, ο ανταποκριτής της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), έγινε διάσημος στη χώρα μας όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διέκοψε μια συνέντευξη που του παραχωρούσε πριν από τις εκλογές του 2012, διότι είχε θεωρήσει τις ερωτήσεις του ανάρμοστες. Σε σχετική ερώτηση του Tάσου Τέλλογλου, σε «Γεύμα με την Καθημερινή», ο Μίχαελ Μάρτενς αναφέρει σχετικά:

«Κάνω συνεντεύξεις με κριτικές ερωτήσεις. Αλλά αυτή ήταν η συνέντευξη με τις πιο κριτικές ερωτήσεις στη ζωή μου. Μπήκα μέσα με την ιδέα, ας δούμε τι λέει για όλα τα προβλήματα που τον "πονάνε". Μπόρεσα να κάνω μόλις πέντε από τις 21 ερωτήσεις. Νομίζω ότι αυτός και οι άνθρωποί του ήταν τότε τελείως ερασιτέχνες, δεν γνώριζαν πώς λειτουργεί ο κόσμος έξω από την Αθήνα. Με είχαν πάρει μετά τη συνέντευξη για να με ρωτήσουν με ποιον είχα μιλήσει για να ετοιμάσω τις ερωτήσεις... Τέτοια πράγματα δεν με είχαν ρωτήσει ούτε στο Καζαχστάν όταν μιλούσα με κάποιον σουλτάνο. Μάθανε όμως πολύ γρήγορα. Πριν από λίγο καιρό δημοσιεύθηκαν οι συνομιλίες Μπλερ - Κλίντον. Εκεί ο Μπλερ ρωτάει τον Κλίντον: "Τι διακρίνει έναν πολιτικό;". "Ξέρεις, Τόνι", του λέει ο Κλίντον, "όποιος μένει περισσότερο καιρό στην εξουσία, μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από τους άλλους". Ο Τσίπρας δεν έμαθε μόνο αγγλικά, έμαθε τον κόσμο».

Στην παρατήρηση του Τέλλογλου ότι ο Τσίπρας ηταν "ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης που επιχείρησε κάτι διαφορετικό: τον λαϊκισμό", ο Μάρτενς απαντά: «Προτιμώ τον λαϊκισμό του Tσίπρα από εκείνον του Σαλβίνι, ο δικός του δεν ήταν αντιευρωπαϊκός όπως του Σαλβίνι, καθώς δεν στράφηκε εναντίον των θεμελίων της Ε.Ε.». 

«Στις βαλκανικές χώρες όποιος κερδίζει τις εκλογές κερδίζει και το κράτος, καταλαμβάνει το κράτος», λέει ο Μίχαελ Μάρτενς. 

Σε ερώτηση του Έλληνα δημοσιογράφου "αν αυτά που έγραφε η εφημερίδα του στην αρχή των μνημονίων τον ενοχλούσαν;" ο Μάρτενς δίνει την εξής απάντηση:

«Πρέπει να είμαι προσεκτικός σε αυτή την ερώτηση. Η δομή μας δεν είναι μονολιθική. Εχουμε τρεις διευθυντές που είναι ισότιμοι (πολιτική, οικονομία, πολιτισμός). Ουδείς έχει εξουσία πάνω στον άλλο. Οι συνάδελφοί μου της οικονομίας ήταν υπέρ του Grexit. Πιστεύουν στον οικονομικό φιλελευθερισμό του Ordoliberalism (κοινωνικός φιλελευθερισμός). Στον πολιτισμό, ο Χάμπερμας έβριζε την τρόικα την ίδια μέρα που οι συνάδελφοι της οικονομίας έγραφαν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι η μόνη λύση. Και υπάρχουμε και εμείς που πιστεύουμε ότι όλα τα προβλήματα έχουν και πολιτική διάσταση, δεν είναι μόνο τα excel».

Το βράδυ των γερμανικών εκλογών, αναφέρει ο Τέλλογλου, όταν η Εναλλακτική για τη Γερμανία κατάφερε και μπήκε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο, ο Μάρτενς καθόταν δίπλα σε μια κοινή τους φίλη και τότε σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα. Οταν εμφανίστηκε το πρώτο exit poll, του είπε: «Καλώς ήρθατε Μίχαελ στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Τώρα τους έχετε και εσείς στη Βουλή σας…».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, μιλώντας για τις εκλογές στις βαλκανικές χώρες ο Μάρτενς αναφέρει: «Μου πήρε χρόνια για να αντιληφθώ γιατί τα συναισθήματα στις βαλκανικές χώρες οξύνονται τόσο πολύ κατά τη διάρκεια ενός προεκλογικού αγώνα. Το αντιλήφθηκα όταν κατάλαβα ότι εκτός από τις εκλογές, κερδίζεις και το κράτος, καταλαμβάνεις το κράτος, σου ανήκουν πολύ περισσότερα πράγματα από τη διαχείριση της κυβέρνησης...».

Ο Μίχαελ Μάρτενς θα συνεχίζει να γράφει για τη FAZ από το εξωτερικό. Από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα δουλεύει από τη Βιέννη.

Πηγή: kathimerini.gr
Απόσπασμα από άρθρο με τίτλο "Μίχαελ Μάρτενς: Η τρόικα έβλεπε μόνο τα Excel". Το σκίτσο είναι της Τιτίνας Χαλματζή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου