16 Δεκεμβρίου 2018

Σκι στην Ελλάδα του 1938

© Φωτογραφικό αρχείο Μουσείου Μπενάκη

Μας χωρίζουν ακριβώς 80 χρόνια από τη θαυμάσια φωτογραφία του Δημήτρη Χαρισιάδη (1911-1993). Τραβηγμένη στα βουνά της Μακεδονίας, αποτελεί ένα συναρπαστικό τεκμήριο της ιστορίας της ελληνικής χιονοδρομίας.

 
Οι απαρχές του αθλήματος στη χώρα μας τοποθετούνται αρκετά νωρίτερα, στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο Κωνσταντίνος Ελευθερουδάκης (1877-1962), ο ιδρυτής του ιστορικού βιβλιοπωλείου της Αθήνας, έφερε από το εξωτερικό ένα ζευγάρι σκι, το οποίο φυλάσσεται σήμερα στο καταφύγιο Μπάφι στην Πάρνηθα. Ο πρωτόγονος (για τα σημερινά δεδομένα) εξοπλισμός γοητεύει αμέσως την εγχώρια ορειβατική κοινότητα. Ρόλο πρωτοπόρου στη διάδοση του αθλήματος έχει και ο μηχανικός Νίκος Τσόρης, ο οποίος φέρνει το δεύτερο ζευγάρι σκι στην Ελλάδα. 

Το 1906 ο Κώστας Ελευθερουδάκης οργώνει με τα σκι του το κέντρο της Αθήνας από το Κολωνάκι μέχρι τα Χαυτεία· η πρωτεύουσα είχε ζήσει έναν από τους ισχυρότερους χιονιάδες της ιστορίας της με κατά τόπους μισό μέτρο χιόνι. 

Στις 10 Μαρτίου του 1929 καταγράφονται οι πρώτες χιονοδρομικές «ασκήσεις» στο Παλιοχώρι της Πάρνηθας. 

Το 1931 τα πρώτα σκι κάνουν την εμφάνισή τους στον Παρνασσό, αλλά η Πάρνηθα θα συνεχίζει για πολλά ακόμα χρόνια να είναι το επίκεντρο της χιονοδρομικής δραστηριότητας στη χώρα. 

Και με το ξέσπασμα του πολέμου ο ταγματάρχης Ιωάννης Παπαρρόδου, πρωταθλητής στο σκι αντοχής, ιδρύει το τάγμα χιονοδρόμων με διοικητή τον ίδιο. Μετά από εκπαίδευση στο Μέτσοβο, οι χιονοδρόμοι προωθούνται στην πρώτη γραμμή των πολεμικών επιχειρήσεων ως ορεινοί καταδρομείς, ανιχνευτές και αγγελιαφόροι.

Πηγή: kathimerini.gr (δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Κ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου