17 Δεκεμβρίου 2018

Ολιγόλεπτη και έντονη άσκηση σώζει υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα

«Δεν θέλει χρόνο, θέλει κόπο». Αυτό το μήνυμα διαμηνύει η ερευνητική ομάδα SmArt Lab του ΤΕΦΑΑ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που μελέτησε την επίδραση ενός καινοτόμου προγράμματος άσκησης σε γυναίκες 30 έως 45 ετών, υπέρβαρες και παχύσαρκες πρώτου βαθμού. «Οι εν λόγω γυναίκες, υγιείς και προ-εμμηνοπαυσικές, ασκήθηκαν επί δέκα μήνες με επίβλεψη σε ολιγομελείς ομάδες εφαρμόζοντας ένα κυκλικού τύπου πρόγραμμα νευρομυϊκής προπόνησης υψηλής έντασης (όπως TRX, ασκήσεις με σχοινιά, βαριές μπάλες)», εξηγεί ο κ. Αλέξης Μπατρακούλης, υποψήφιος διδάκτωρ του ΤΕΦΑΑ του Π.Θ. που εκπόνησε τη συγκεκριμένη διατριβή.

Αν και η συνολική διάρκεια καθαρής προπόνησης δεν ξεπερνούσε τα 30 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα και οι γυναίκες διατήρησαν την ίδια διατροφή, ποιοτικά και ποσοτικά, υπήρξε σημαντική απώλεια βάρους και αύξηση της μυϊκής δύναμης και της αντοχής. «Αυτού του τύπου άσκηση δύναται να μειώσει το σωματικό λίπος κατά 5,5%, το σωματικό βάρος κατά 6%, να αυξήσει την άλιπη σωματική μάζα μέχρι 3,4% και τον μεταβολισμό ηρεμίας 6 έως 10%», αναφέρουν οι επικεφαλής καθηγητές Γιάννης Φατούρος και Θανάσης Τζαμούρτας. 

Σύμφωνα με τον κ. Φατούρο, «η καινοτομία αυτού του προπονητικού προγράμματος βρίσκεται στο γεγονός ότι λιγότερα από 100 λεπτά καθαρού χρόνου επιβλεπόμενης άσκησης την εβδομάδα είναι ικανά να επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στο σωματικό βάρος και τη σωματική σύσταση αγύμναστων ατόμων με παχυσαρκία, ενώ παράλληλα προωθούν μια εναλλακτική και ασφαλή μορφή εκγύμνασης». 


«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα όχι μόνο επέφερε σημαντικές μειώσεις βάρους και λίπους βελτιώνοντας το προφίλ υγείας των γυναικών αλλά ταυτόχρονα αύξησε την μυϊκή δύναμη και την αντοχή τους σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό (πάνω από 25%)» συμπληρώνει ο κ. Αλέξης Μπατρακούλης. Το πρόγραμμα διήρκησε 10 μήνες. Το αξιοσημείωτο ερευνητικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι ακόμη και μετά από αποχή 5 μηνών από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όλοι οι δείκτες παρέμειναν σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ότι στις αρχικές μετρήσεις, διατηρώντας έτσι ένα σημαντικό ποσοστό των προσαρμογών. 

«Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τη μελέτη χρονικά, ώστε να ελέγξουμε στις συμμετέχουσες και άλλες παραμέτρους, όπως βιοχημικές», διευκρινίζει ο κ. Μπρατακούλης, «θέλουμε εξίσου να εξετάσουμε άνδρες 30 έως 50 ετών». Οι παραπάνω ηλικίες θεωρούνται κρίσιμες για την πρόληψη σοβαρότερων προβλημάτων υγείας αργότερα. Είναι, επομένως, σημαντικό να προτείνονται στους μεσηλίκους προγράμματα, εύκολα εφαρμόσιμα και διασκεδαστικά, για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Εως σήμερα η καθιερωμένη προσέγγιση για τους υπέρβαρους περιελάμβανε πολύωρη άσκηση αλλά χαμηλής έντασης. Η παραπάνω έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plosone και στην ιστοσελίδα Medical News Bulletin, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα. 







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου