22 Δεκεμβρίου 2018

Πέθανε ο πρωτοπόρος οικονομολόγος Μίνως Ζομπανάκης

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, ο πρωτοπόρος τραπεζίτης και οικονομολόγος, Μίνως Ζομπανάκης. 

 Άφησε εποχή στο Σίτι του Λονδίνου με τη διαμόρφωση του θεσμού των διατραπεζικών επιτοκίων (Libor), γύρω από τον οποίο στήθηκε ολόκληρο το οικοδόμημα της ευρωαγοράς τη δεκαετία του 1970.
 
Ο ίδιος έθεσε, τις βάσεις για τη σύγχρονη μορφή δανεισμού απελευθερώνοντας τη διακίνηση των κεφαλαίων.

Το 1976 από το βήμα ενός τραπεζικού συνεδρίου στο Λονδίνο, με τις διεθνείς χρηματαγορές τεταμένες από τον επισφαλή υπερδανεισμό που άγγιζε νέα εξωφρενικά ύψη, ο Μίνως Ζομπανάκης προειδοποιούσε ότι «το ιδιωτικό χρηματοοικονομικό σύστημα έχει εκτεθεί σε τεράστιο βαθμό προς χώρες οι οποίες ίσως δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν ένα ολοένα αυξανόμενο βάρος εξωτερικού χρέους».

Ο Μίνως Ζομπανάκης, ο οποίος αρνήθηκε να γίνει πρωθυπουργός όταν του το πρότεινε η χούντα των συνταγματαρχών και υπήρξε άτυπος και άμισθος σύμβουλος όλων των μεταπολεμικών ελληνικών κυβερνήσεων – συνομιλητής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη-, ξεχώρισε στο διεθνές τραπεζικό στερέωμα με τις μεγάλες επιτυχίες του, συνεργαζόμενος, μεταξύ άλλων, στενά με μέλη της βασιλικής δυναστείας της Σαουδικής Αραβίας, με τον σάχη του Ιράν αλλά και με τον μεγαλοτραπεζίτη Τζέικομπ Ρότσιλντ.

Βιβλίο: "Μίνως Ζομπανάκης Τραπεζίτης χωρίς σύνορα"
του David Lascelles από Κέρκυρα Εκδόσεις ΑΕ 

Ο Μίνως Ζομπανάκης, γεννημένος το 1926 σε ένα μικρό κρητικό χωριό, στις Καλύβες των Χανίων, ανεδείχθη κατά την διάρκεια μιας πεντηκονταετούς σταδιοδρομίας σε μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της παγκόσμιας τραπεζικής βιομηχανίας. Στην πορεία αντιμετώπισε τις φρικαλεότητες του πολέμου, κατόρθωσε να εισαχθεί στο Harvard, αντέκρουσε τους σκεπτικιστές και πρωτοστάτησε σε πολλές τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τους διεθνείς τραπεζίτες σήμερα. 

Ο Τζέιμς Γούλφενσον, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας (1995-2005), έχει εξάρει την ιδιαιτερότητα της προσωπικότητας και της συμβολής του: «Ο Μίνως Ζομπανάκης βίωσε αλλά και υπήρξε μέρος των μεγαλύτερων ιστορικών αλλαγών στις χρηματαγορές. Είναι ένας θρύλος όχι μόνο λόγω των δεξιοτήτων του στα χρηματοοικονομικά αλλά και λόγω του ότι, όντας Ελληνας, είναι μία από τις λιγοστές παγκόσμιες προσωπικότητες που έχουν διαμορφώσει το διεθνές σύστημα χρηματαγορών».

Στο βιβλίο «Μίνως Ζομπανάκης – Τραπεζίτης Χωρίς Σύνορα» αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «η φιλοδοξία του Μίνωος Ζομπανάκη, σε αντίθεση με άλλους τραπεζίτες, δεν ήταν να γίνει ο πλουσιότερος και ισχυρότερος άνδρας του πλανήτη. Σύμφωνα με τον ίδιο «ο υπερβολικός πλούτος είναι κατάρα που δεν σου επιτρέπει να χαρείς τα όμορφα πράγματα στη ζωή».

Σε αυτήν την έγκυρη βιογραφία, ο Ντέιβιντ Λάσελς παρουσιάζει την αξιοσημείωτη πορεία του Ζομπανάκη μέσα στις αγορές της Ευρώπης, της Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και της Ιαπωνίας και εξηγεί πώς οι καινοτομίες του άλλαξαν κυριολεκτικά το οικονομικό προσκήνιο. 

Πηγές: kathimerini.gr , myebooks.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου