11 Δεκεμβρίου 2018

Η πιο μεγάλη λέξη

Ένα γεύμα, αλλά και τη μαγειρική του συνταγή, περιγράφει με μια και μόνο λέξη ο Αριστοφάνης στην κωμωδία του "Εκκλησιάζουσες". 

Η λέξη αυτή με τα 172 γράμματα είναι η μεγαλύτερη που έχει εμφανιστεί ποτέ στη λογοτεχνία.

Η λέξη: «λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιοκαραβομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοκεφαλλιοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγανοπτερύγων» είναι γεύμα που αναφέρεται στην κωμωδία Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη. Με τη λέξη αυτή ο Αριστοφάνης ήθελε να περιγράψει μονολεκτικά μια μαγειρική συνταγή.

Το λεξικό Λίντελ-Σκοτ μεταφράζει τη λέξη αυτή ως το όνομα ενός πιάτου φαγητού στο οποίο περιέχονται όλων των ειδών οι λιχουδιές, ψάρια, κρέατα, πουλερικά, και σάλτσες. 


Η αριστοφανική λέξη εμφανίζεται μόνο μια φορά στο σύνολο της ελληνικής γραμματείας αποτελώντας άπαξ λεγόμενον, καθώς αποτελείται από 78 συλλαβές, 172 γράμματα και 27 συνθετικά, ενώ η μεταφορά της στην λατινική γραφή απαρτίζεται από 182, και για αιώνες ήταν μια από τις μεγαλύτερες γνωστές λέξεις ενώ είναι η μεγαλύτερη που έχει εμφανιστεί στη λογοτεχνία σύμφωνα με τα βιβλίο καταγραφής παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες του 1990.

Το πιάτο είναι φρικασέ, με τουλάχιστον 16 γλυκά και ξινά συστατικά, και τις ακόλουθες λέξεις και συστατικά κατά σειρά εμφάνισης στη σύνθετη λέξη, με κατεύθυνση από αριστερά προς τα δεξιά.

Οι 27 επιμέρους λέξεις και η μετάφρασή τους (όπου χρειάζεται) είναι:
λοπάς: πιάτο
τέμαχος: τεμάχιο, φέτα
σέλαχος: σελάχι
γαλέος
κρανίον
λείψανον
δριμύς
ὑπότριμμα: τρίμμα
σίλφιον: είδος χόρτου που καταναλωνόταν στην αρχαιότητα
κάραβος: καβούρι ή οστρακοειδές
μέλι
κατακεχυμένος: χυμένη σάλτσα
κίχλη: τσίχλα (πτητό)
ἐπί: επί, πάνω σε
κόσσυφος: κοτσύφι
φάττα: φάσσα (πτητό της οικογένειας των περιστεριδών)
περιστερά
ἀλεκτρυών: κόκορας
ὀπτός: ψητός
κεφάλιον: κεφάλι
κίγκλος: είδος πάπιας
πέλεια: περιστέρι
λαγῷος: λαγός
σίραιον: βρασμένο κρασί
βαφή: βουτήγματα και μεζέδες
τραγανός
πτέρυξ: φτερούγα 


Η λέξη αυτή «λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιοκαραβομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοκεφαλλιοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγανοπτερύγων» αναφέρεται στην τελευταία επανάληψη της χορωδίας του έργου Εκκλησιάζουσες (κωμωδία του Αριστοφάνη), όταν ο Βλέπυρος και το κοινό προσκαλούνται στο πρώτο συμπόσιο που διοργανώνει το νέο σύστημα, στους στίχους 1169 - 1175. 

Πηγή: el.wikipedia.org 
Στην πρώτη φωτογραφία το Χειρόγραφο του έργου Εκκλησιάζουσες το οποίο περιέχει τη λέξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου