5 Ιουλίου 2016

Σε τροχιά γύρω από τον Δία το διαστημικό σκάφος Juno

Το διαστημόπλοιο Juno της NASA ολοκλήρωσε σήμερα ένα ταξίδι πέντε ετών, με προορισμό τον πλανήτη Δία, με έναν αποφασιστικό ελιγμό ώστε να μπει στην κατάλληλη τροχιά, που θα του επιτρέψει να εξερευνήσει το μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και την επίδραση που ασκεί στη Γη.

Το διαστημόπλοιο έθεσε σε λειτουργία το βασικό του κινητήρα για 35 λεπτά, ώστε ν' αποκτήσει την κατάλληλη τροχιά εγκλωβισμού στη βαρύτητα του Δία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA.

Από τη στιγμή που θα λάβει την τελική τροχιακή του θέση για την έναρξη της 20μηνης ερευνητικής αποστολής του, το αναφερόμενο διαστημόπλοιο θα εκτελεί αυγοειδείς περιστροφές. Η καθεμία από τις περιστροφές αυτές, θα έχει διάρκεια 14 ημερών, προκειμένου να διερευνηθεί εάν ο Δίας διαθέτει σκληρό πυρήνα κάτω από τη νεφελώδη ατμόσφαιρά του.

Παράλληλα, το Juno θα προχωρήσει σε χαρτογράφηση του τεράστιου μαγνητικού πεδίου του αναφερόμενου πλανήτη, ενώ θα διερευνήσει και την πιθανότητα ύπαρξης νερού, στην πυκνή ατμόσφαιρα του Δία.


Η αποστολή έχει κοστίσει 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ για να φτάσουν τα πρώτα ραδιοκύματα από τον Δία στη Γη χρειάστηκαν 48 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα.

Το Juno διαθέτει και τρία ηλιακά «πτερύγια» που το καθιστούν το πιο μακρινό τροφοδοτούμενο με ηλιακή ενέργεια διαστημόπλοιο. Τα πάνελ αυτά μπορούν να παράξουν 500 watt ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει τα εννέα εργαλεία του Juno τα οποία θα εξερευνήσουν τον πλανήτη Δία από το εσωτερικό του μέχρι την ατμόσφαιρα.

Σημειώνεται ότι στο διαστημόπλοιο Juno της NASA είναι αφιερωμένο σήμερα το doodle της google.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου