15 Ιουλίου 2022

Είναι όντως χειμερινό δέλεαρ η Κρήτη για τους Γερμανούς;

Η γερμανική BILD βρήκε τη λύση για την επαπειλούμενη ενεργειακή κρίση: Οι Γερμανοί συνταξιούχοι θα μπορούσαν να περάσουν τον χειμώνα στην Ελλάδα, κατά προτίμηση στην Κρήτη. 
Η ΤΑΖ βάζει στο μικροσκόπιο την ανοιχτή πρόσκληση του υπ.Τουρισμού Βασίλη Κικίλια προς Γερμανούς συνταξιούχους για μετοίκηση στην Κρήτη. Αξίζει τελικά η ιδέα; Από τη Deutsche Welle:

«No German will freeze in Greece»

«Αγαπητοί Γερμανοί, ελάτε να ξεχειμωνιάσετε στην παραλία» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της BILD, που καλεί τους ενδιαφερόμενους να περάσουν έναν χειμώνα χωρίς ...θέρμανση στην Ελλάδα.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα ο υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας Βασίλης Κικίλιας λέει: «Θα ήταν μεγάλη χαρά για εμάς τους Έλληνες να υποδεχθούμε Γερμανούς συνταξιούχους, που θέλουν να περάσουν έναν μεσογειακό χειμώνα με ελληνική φιλοξενία, με ήπιο καιρό και με υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Θα σας περιμένουμε». 

Στο ίδιο μήκος κύματος ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης καλεί τους Γερμανούς να περάσουν τον χειμώνα στην πόλη του, γιατί όπως υποστηρίζει, τα Χανιά έχουν ίσως «το καλύτερο κλίμα σε όλη την Ευρώπη» και «τα σπίτια δεν χρειάζονται καν θέρμανση».

Αλλά και η ίδια η BILD γράφει ότι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Κρήτη για να περάσει κανείς την πιο κρύα εποχή του χρόνου, γιατί ο χειμώνας διαρκεί μόλις δύο μήνες, αλλά και αυτοί ακόμη διακόπτονται από τις «Αλκυονίδες Ημέρες», όπου και πάλι ο καιρός είναι εξαιρετικός.


Είναι όντως χειμερινό δέλεαρ η Κρήτη για τους Γερμανούς;

«Ο Έλληνας υπ. Τουρισμού έχει μεγάλη καρδιά για τους Γερμανούς. Περασμένη, ξεχασμένη η διαμάχη για την ελληνική κρίση χρέους, για τα ευρωπαϊκά πακέτα διάσωσης και τα μέτρα λιτότητας. Περασμένη, ξεχασμένη η αλαζονεία των Γερμανών (…) Τώρα η χώρα τους απειλείται με ενεργειακή κρίση, με μια κρίση θέρμανσης. Πρόσφυγες που αναζητούν ζεστασιά θα μπορούν να κατευθυνθούν προς το Νότο (…)» σημειώνει η TAZ του Βερολίνου, αναφερόμενη σε σχετικό δημοσίευμα της Bild και στις προτροπές των υπ. Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και δημάρχου Χανίων Βασίλη Σημανδηράκη προς Γερμανούς συνταξιούχους.

Το όνειρο του Νότου, παρατηρεί η ΤΑΖ, ήταν ανέκαθεν δέλεαρ για πολλούς Βορειοευρωπαίους, που ήθελαν να ζήσουν μια άλλη ζωή, όπως οι χίπηδες πριν από πενήντα χρόνια, που μετακόμιζαν από την Κρήτη και την Ίμπιζα μέχρι την Γκόα στην Ινδία. «Εκεί, ονειρεύτηκαν ότι δεν θα επέστρεφαν ποτέ στην κρύα, υλιστική Γερμανία. Μετρούσαν νευρικά τα ταξιδιωτικά τσεκ επιταγών που τελείωναν και δεν ήταν ακριβώς γενναιόδωροι σε φιλοδωρήματα στην τοπική γαστρονομία (…) Επωφελήθηκαν πάρα πολύ από τις χαμηλές τιμές και δημιούργησαν την ψευδαίσθηση ότι, για κάποιο λόγο, οι άνθρωποι στις φτωχές χώρες κινούνταν σε ανώτερες πνευματικές σφαίρες. Οι ντόπιοι, από την άλλη πλευρά, έβλεπαν τους χίπηδες περισσότερο ως τεμπέληδες και τσιγκούνηδες», γράφει η ΤΑΖ.


«Δεν υπάρχει διέξοδος προς νότο ή βορρά»

«Σήμερα η πεποίθηση ότι η ευτυχία είναι συνυφασμένη με τον ατέρμονο ήλιο είναι απαρχαιωμένη, σαν ένα ξεθωριασμένο καπέλο (…) Στην Κρήτη η θερμοκρασία αγγίζει τους 40 βαθμούς υπό σκιά ή ακόμη και τους 44, σύμφωνα με το δελτίο καιρού. Στην Ισπανία δεν είναι καλύτερα. Και στη Γερμανία έχουμε πλέον τέτοιες θερμοκρασίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής». Τον δε Δεκέμβριο προβλέπονται 17 βαθμοί, βροχή... αλλά και απουσία θέρμανσης στην Κρήτη, σημειώνει σκωπτικά η ΤΑΖ.

Ούτε πάντως, κάνοντας απλά μαθηματικά, φαίνεται ότι συμφέρει οικονομικά να ξενιτευθεί ένας Γερμανός στην Κρήτη: «Ο ύπνος σε ξενώνα με κοινόχρηστο δωμάτιο στα Χανιά κοστίζει 20 ευρώ στο διαδίκτυο. Σύνολο 600 ευρώ το μήνα, χωρίς όμως φαγητό, χωρίς τα αεροπορικά, τίποτα. Άρα ουσιαστικά δεν εξοικονομείς τίποτα σε σχέση με μερικές εκατοντάδες ευρώ αύξηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου. Η αλήθεια είναι: Δεν υπάρχει έξοδος ούτε προς τον Νότο ούτε προς τον Βορρά. Πρέπει να αντέξουμε και να αλλάξουμε την πραγματικότητα. Γιατί και αλλού δεν θα είναι όντως καλύτερα».

Πηγή: 
Deutsche Welle
https://p.dw.com/p/4E6Ejhttps://p.dw.com/p/4E9tm )

Φωτογραφίες: Χανιά στην Κρήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου