22 Ιουλίου 2022

Ουκρανία και Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

Συμφωνία για την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία υπέγραψαν το μεσημέρι της Παρασκευής Κίεβο και Μόσχα στην Κωνσταντινούπολη.

Η συμφωνία αφορά την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να σημειώνουν ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει στην ανακούφιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. «Σήμερα, υπάρχει ένας φάρος στη Μαύρη Θάλασσα. Ένας φάρος ελπίδας δυνατότητας… και ανακούφισης σε έναν κόσμο που το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ», είπε ο Γκουτέρες σε τελετή υπογραφής, καλώντας τη Ρωσία και την Ουκρανία να εφαρμόσουν τη συμφωνία.

Οι υπουργοί Ρωσίας και Ουκρανίας υπέγραψαν τη συμφωνία ξεχωριστά αποφεύγοντας να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Ουσιαστικά, Ουκρανία και η Ρωσία υπέγραψαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη δύο χωριστές συμφωνίες με την Τουρκία και τα Ηνωμένα, Έθνη καθώς το Κίεβο αρνήθηκε να υπογράψει απευθείας το κείμενο της συμφωνίας με τη Μόσχα. 

Ήδη όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του BBC έχει ξεκινήσει αισθητή πτώση στις τιμές των σιτηρών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε σήμερα ως "ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση" τη συμφωνία για την αποδέσμευση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη με τη Ρωσία, και ζήτησε την "ταχεία εφαρμογή" της

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο δίμηνης διαπραγμάτευσης και υπογράφηκε στο Παλάτι του Ντολμάμπαχτσέ παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, προβλέπει:

Κέντρο συντονισμού και ελέγχου με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Στο κέντρο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των τριών πλευρών, ένας Ουκρανός, ένας Ρώσος, ένας Τούρκος, καθώς και ένας εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών και οι ομάδες τους. Θα είναι επιφορτισμένο με την κατάρτιση του χρονοδιαγράμματος εναλλαγής των πλοίων στην Μαύρη Θάλασσα.

Την πραγματοποίηση επιθεωρήσεων των πλοίων κατά την αναχώρησή τους από τα ουκρανικά λιμάνια και κατά την άφιξή τους στην Τουρκία. Η επιθεώρηση των πλοίων που θα μεταφέρουν τα φορτία των σιτηρών αποτελούσε απαίτηση της Μόσχας που ήθελε να αποκλείσει την παράλληλη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία.

Ασφαλείς διάδρομοι ναυσιπλοΐας. Ρώσοι και Ουκρανοί δεσμεύονται να σεβασθούν του διαδρόμους ναυσιπλοΐας που θα διασχίζουν την Μαύρη Θάλασσα και θα εξαιρούνται από κάθε στρατιωτική δραστηριότητα.

Τετράμηνη ανανεώσιμη ισχύς. Η συμφωνία θα έχει ισχύ τεσσάρων μηνών που θα ανανεώνεται αυτόματα.

Μνημόνιο για τα ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα. Μνημόνιο που θα συνοδεύει την συμφωνία και θα υπογράφεται από τον ΟΗΕ και την Ρωσία θα εγγυάται ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας δεν θα αφορούν τα σιτηρά και τα λιπάσματα κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου