29 Ιουλίου 2022

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Εργαζόμενοι και Δήμος θετικοί στο επενδυτικό σχέδιο της ΟΝΕΧ

Την αναγκαιότητα διάσωσης, βιωσιμότητας και διασφάλισης των εργαζομένων στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας υποστήριξαν οι φορείς, κατά την ακρόασή τους στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. 
Θετικοί με τους όρους του επενδυτικού σχεδίου της ΟΝΕΧ για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, δήλωσαν το Σωματείο των Εργαζομένων αλλά και ο δήμαρχος Ελευσίνας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείου Ελευσίνας, Νίκος Παπανικολάου ανέφερε ότι στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2021 και συμμετείχαν οι 575 από τους 596 εργαζόμενους, το 99,7% συμφώνησε στο να προχωρήσει η ΟΝΕΧ σε ένα σχέδιο εξυγίανσης.

"Τον Αύγουστο του 2021 είχαμε έρθει σε διμερή συμφωνία με την εταιρεία ONEX, με την οποία είχαμε συμφωνήσει το 30% των δεδουλευμένων μας, 27 εκατομμύρια, να δοθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και το 70% με τη ολοκλήρωση της μεταβίβασης, καθώς και οι αποζημιώσεις μια μέρα πρωτού της μεταβίβασης της εταιρείας" είπε  Σημείωσε πως η ΟΝΕΧ αναλαμβάνει χρέη του παλιού ιδιοκτήτη. Για μας, είπε, είναι «ευαγγέλιο και τα δεδουλευμένα μας και οι αποζημιώσεις μας και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας» 
πρόσθεσε

Ο πρόεδρος του Σωματείου, τόνισε πως «στηρίζουμε την επένδυση και επιθυμούμε, το συντομότερο, να ολοκληρωθεί». Σημείωσε πως πριν ένα μήνα κλήθηκαν πάλι όλοι οι εργαζόμενου και ζητήθηκε σε όποιον ήθελε να αποχωρήσει από το σχέδιο αυτό εξυγίανσης, αλλά δεν αποχώρησε κανείς. Και κατέληξε «εμείς, τα δικά μας τα έχουμε βρει, τα έχουμε συζητήσει, είμαστε πλήρως καλυμμένοι με την εταιρεία ONEX και αναμένουμε τις δικές σας κινήσεις».

Σε ερώτηση του υπουργού, για το αν «στη Διμερή Συμφωνία που έχετε υπογράψει, δεσμεύεται η εταιρεία για την διατήρηση των θέσεων εργασίας» ο κ. Παπανικολάου απάντησε «σαφέστατα, η επανεκκίνηση του Ναυπηγείου, θα γίνει με τη συμμετοχή την δικιά μας».

Ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου επισήμανε την δυσκολία του εγχειρήματος της εξυγίανσης του Ναυπηγείου Ελευσίνας και ζήτησε «από όλα τα κόμματα να στηρίξουν το νομοσχέδιο ώστε το Ναυπηγείο να μείνει ανοικτό, να είναι βιώσιμο και οι εργαζόμενοι να λάβουν τα δεδουλευμένα τους», υπογραμμίζοντας τον σημαντικό του ρόλο που διαδραματίζει στην τοπική κοινωνία, την ελληνική οικονομία, την εθνική άμυνα και τον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο της χώρας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας, Κλεάνθης Χατζηνικολαϊδης ανέφερε πως «το σημερινό σχέδιο νόμου έρχεται να βάλει ξανά στην αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα έναν από τους βασικούς πυλώνες της ναυπηγικής μας βιομηχανίας που είναι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας» και εκτίμησε πως ακόμα και εάν «ανακύψουν τα όποια προβλήματα, δεν θα είναι άλυτα στο πλαίσιο και του κλίματος που έχουν εκφράσει και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Ελευσίνας».


Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ, Παναγιώτης Ξενοκώστας παρουσίασε στην Επιτροπή τους άξονες του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Σημείωσε ότι όταν πριν από τέσσερα χρόνια ξεκίνησε ένα ανάλογο όραμα για τα Ναυπηγεία Σύρου πολλοί το είχαν χαρακτηριστεί επιεικώς. Σήμερα, πάλι με οδηγό το όραμά μας βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγαλύτερη πρόκληση της νεότερης βιομηχανικής και ναυπηγικής ιστορίας στην χώρα μας, που είναι η επανεκκίνηση, εξυγίανση και αναβάθμιση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Υπογράμμισε πολλές φορές ότι οι εργαζόμενοι κατά 99,7% έχουν συμφωνήσει με το σχέδιο. Επισήμανε πως το σχέδιό του στηρίζεται και από τα σημαντικότερα ενδιαφερόμενα μέρη και φορείς, όπως ο Δήμος Ελευσίνας κλπ. 

Το όραμα της ΟΝΕΧ είναι τα ναυπηγεία Ελευσίνας να λειτουργήσουν ως κόμβος τεχνολογίας και βιομηχανίας, ως πλατφόρμα εξαγωγών στην εμπορική ναυτιλία και διεθνή αμυντική βιομηχανία, συγκεντρώνοντας μέσω οικοσυστήματος μικρομεσαίες βιομηχανίες και βιοτεχνίες ως τεχνολογικό κέντρο και ως κέντρο εκπαίδευσης και εξειδίκευσης νέων, ως κόμβος έρευνας και ανάπτυξης μέσω συνεργειών, με ακαδημαϊκά ιδρύματα και ανάπτυξης νεοφυών εταιρειών. Πολλά από τα μέλη του ΕΒΕΠ και άλλων συνδέσμων είναι στενοί μας συνεργάτες καθώς το στοίχημα είναι εθνικό και το όραμα ελληνικό. Δεσμεύτηκε για την στήριξη δράσεων πολιτισμού αθλητισμού αλλά και δοκιμαζόμενων πολιτών μας. Την βιωσιμότητα τους σχεδίου εξυγίανσης, είπε, την πιστοποιεί και ο ειδικός κατά το νόμο εμπειρογνώμονας, Ερνστ Γιανγκ και αυτό θα κατατεθεί στο δικαστήριο. 

Επιπλέον, οι στρατηγικές συμφωνίες που έχει εξασφαλίσει ο όμιλος ONEX Shipyards & Technologies, αλλά και οι σημαντικές επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει σε εξοπλισμό, έρευνα και ανάπτυξη, θα φέρουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην αιχμή του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα παγκοσμίως. Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στη συμφωνία, τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού πλάνου και τις προοπτικές των Ναυπηγείων Ελευσίνας αποτελεί και η απόφαση να στηρίξει χρηματοδοτικά το έργο μας η αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC. 

Έτσι, με την έγκρισή της συμφωνίας εξυγίανσης θα έχουμε: 'Αμεση επένδυση 100 εκατ. δολαρίων, διασφάλιση των 600 θέσεων εργασίας, αποζημιώσεις 13,4 εκατομμυρίων ευρώ., αποπληρωμή του 100% των υπολοίπων οφειλών προς τους εργαζομένους. Σύνολο 41 και πλέον εκατ. ευρώ. Η επανεκκίνηση της δραστηριότητας των Ναυπηγείων θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο επιπλέον έσοδα από τους άμεσους και έμμεσους φόρους συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα 25 έτη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ, Παναγιώτης ΞενοκώσταςΚαι κατέληξε, λέγοντας πως «η υπερκομματική στήριξη, εάν επιτευχθεί θα είναι ευλογία για να πάρουμε όλοι δύναμη για τον δύσκολο αγώνα που έχουμε μπροστά μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου