31 Ιουλίου 2022

Ιούλιος 2022: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα

Δέκα σκίτσα του Ιουλίου από την ελληνική κυρίως επικαιρότητα, που ξεχωρίσαμε. Στα γεγονότα του μήνα, εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζεται, κυριαρχούν οι τουρκικές απειλές, και το μέγα πλήθος από πυρκαγιές.

Σκίτσο επάνω αριστερά: Τοξικό το πολιτικό κλίμα στην χώρα μας και όχι μόνο. Μέχρι που και το "μανιφέστο" σκέφτεται να διορθώσει ο Καρλ Μαρξ, με τη σύμφωνη γνώμη του Φριντριχ Ενγκελς! Όπου "ταξική" πάλη να βάλει "τοξική" πάλη! Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην "Καθημερινή" (17.7.2022).

Tα υπόλοιπα σκίτσα με χρονολογική σειρά:

Δεν χρειάζεται να ασχοληθεί με τις τουρκικές εκλογές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει όλους τους αντιπάλους του στην φυλακή! Έτσι παρεμβαίνει στις ελληνικές εκλογές ο Τούρκος πρόεδρος, προτρέποντας τον ελληνικό λαό «να δώσει μέσω της δημοκρατικής οδού ένα μήνυμα και ένα μάθημα στους κυβερνώντες», να καταψηφίσει δηλαδή την Νέα Δημοκρατία. Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου στον Ελεύθερο Τύπο (3.7.2022):

Προέτρεψε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τον ελληνικό λαό «να δώσει μέσω της δημοκρατικής οδού ένα μήνυμα και ένα μάθημα στους κυβερνώντες», να καταψηφίσει δηλαδή τον Μητσοτάκη και την ΝΔ. Το ίδιο ζητά ο Νίκος Δένδιας να κάνει και ο Μελβούτ Τσαβούσογλου. Ξέρει ότι θα έχει αντίθετο αποτέλεσμα! Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην "Καθημερινή" (5.7.2022):

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην ερώτηση "έχετε ευλευθερία του τύπου" στην Ελλάδα, απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας μάλιστα: "Σε αρίστη κατάσταση! Σχεδόν αμεταχείριστη"! Αυτά, στο σκίτσο του Τάσου Αναστασίου στην "Αυγή" (6.7.2022):

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, παρουσιάσε χάρτη με τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά και την Κρήτη να ανήκουν στην Τουρκία! "Έχουμε και εμείς εκλογές" λέει στον Μητσοτάκη ο Ερντογάν που ... βάφει ανάλογα τον χάρτη! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή" (12.7.2022):

Τι είναι πανδημία; "Πανδημία είναι τα (περιοριστικά) μέτρα ανάμεσα σε δυο τουριστικές σεζόν"! Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να λέει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στο σκίτσο του Τάσου Αναστασίου στην Αυγή" (13.7.2022):

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Βερναρδάκης αποκάλεσε την Κεραμέως «Πισπιρίγκου της παιδείας» και ζήτησε συγγνώμη! για να την αποκαλέσει στη συνέχεια Μήδεια της παιδείας! "Αν έλεγα ότι η κ. Υπουργός είναι η Μήδεια της δημόσιας παιδείας, πιθανώς να μην υπήρχε κάποια αντίρρηση" είπε. Σχετικό σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην "Καθημερινή" (15.7.2022):

Η Πεντέλη και πάλι στης φλόγες. Η μεγάλη φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης (19.7.2022) ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι, αφήνοντας πίσω της την καταστροφή. Μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προκειμένου να περιορίσουν τα μέτωπα της μεγάλης φωτιάς. Το έργο της κατάσβεσης δυσχέραιναν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή και αλλαζαν συνεχώς φορά. Μηνύματα είχαν σταλεί στους κατοίκους των οικισμών Ντράφι, Ανθούσα, Διώνη και Δασαμάρι να εκκενώσουν τις περιοχές τους. Ορισμένα σχετικά σκίτσα στη συνέχεια: 

Και κάθε καλοκαίρι λέμε ότι είμαστε προατοιμασμένοι για τις φωτιές... Αν είμασταν απροετοίμαστοι τι θα γινόταν; Σκίτσο του Κώστα Σκλαβενίτη στα "Νέα" (19.7.2022).

Εν τω μεταξύ οι αρμόδιοι (φωτιά στα μπατζάκια τους!) συσκέπτονται! Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην "Καθημερινή":

"Για να μην λέτε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση πυρκαγιών" λέει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πατάς το κουμπί και καλεί ... ταξί! Κατά την εκκένωση του οικισμού... Σκίτσο του Ιάκωβου Βάη στον "Ριζοσπάστη" (24.7.2022):

Σημείωση: Τα παραπάνω σκίτσα τα έχουμε παρουσιάσει και στην καθημερινή μας ανάρτηση με τίτλο "Η Γελοιογραφία (ή το Σκίτσο) της Ημέρας".

Επιλογή σκίτσων από Takis Ant για το afirimeno.com
Σχετικές αναρτήσεις:
Ιούνιος 2022: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου