18 Ιουλίου 2022

FAZ: «Τουρκική Κρήτη»

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης προειδοποιεί να μην γίνει η Ελλάδα μια νέα "Ουκρανία" λόγω τουρκικών απειλών. 
Από τη Deutsche Welle:
Φωτογραφία αριστερά: Τουρκικά τα Χανιά;

Τη γερμανική κοινή γνώμη ενημερώνει ο ανταποκριτής και γνώστης των ελληνικών θεμάτων Μίχαελ Μάρτενς για τις τουρκικές εδαφικές αξιώσεις που φτάνουν εσχάτως ακόμη και μέχρι την Κρήτη. Ο αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει έναν παραλληλισμό με το ουκρανικό. "Ένα από τα διδάγματα από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ότι, όσο δύσκολο κι αν είναι, πρέπει να παίρνει κανείς στα σοβαρά αυτά που λένε οι αυταρχικοί - ιδιαίτερα μάλιστα όταν ακούγονται περιπετειώδη και παράλογα. Οι ειδικοί έχουν συχνά προειδοποιήσει ότι οι ομιλίες, τα κείμενα και άλλες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν αποκαλύπτουν τη βούλησή του να καταστρέψει την Ουκρανία. Όμως δεν ακούστηκαν ούτε ελήφθησαν σοβαρά υπόψη. Δεν είναι όμως πολύ αργά για να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και των κολλητών του".

Ο Μάρτενς περιγράφει αναλυτικά τους χάρτες που παρουσίασε ο Ντεβλέτ Μπαχτστελί με ελληνικά νησιά, όπως τη Λέσβο, τη Χίο, την Κρήτη, και καμιά δεκαριά ακόμη, με το κόκκινο χρώμα της τουρκικής σημαίας (φωτογραφία αριστερά) επισημαίνοντας ότι πρόκειται για "ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ειδικά από τη στιγμή που ο Μπαχτσελί είπε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ότι τα νησιά, που κάποτε ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είχαν κλαπεί από την Τουρκία, οπότε πρέπει να της επιστραφούν ΄εθελοντικά ή με τη βία΄. Αυτό που ανησυχεί είναι ότι ο Μπαχτσελί δεν είναι, όπως ίσως θα ήθελε κανείς, κάποιος εγκέφαλος της αντιπολίτευσης σε σύγχυση, αλλά ένας κυβερνητικός εταίρος και εκείνος που εξασφάλισε την κυβερνητική πλειοψηφία του προέδρου Ερντογάν που δεν αμφισβήτησε ποτέ τον μικρό κυβερνητικό εταίρο για την ρεβανσιστική του εμφάνιση, τουλάχιστον όχι δημόσια".

Ο Γερμανός αρθρογράφος εκθέτει εξελίξεις γνωστές σε ένα ελληνικό κοινό, όπως τις απειλές Τσαβούσογλου για πόλεμο εάν η Ελλάδα δεν αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά. "Δεν χρειάζεται να είναι κανείς έμπειρος σε στρατιωτικά θέματα για να το θεωρήσει αυτό πειστικό. Το ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεκινήσει επίθεση στην Τουρκία από τα νησιά της είναι περίπου τόσο πιθανό όσο ήταν τον Φεβρουάριο ότι η Ουκρανία θα εισέβαλλε στη Ρωσία, δηλαδή καθόλου".

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου