20 Ιουλίου 2022

Μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη

(Upd) Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά της Πεντέλης, από νωρίς το απόγευμα σήμερα. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, παραμένουν όμως μικρές εστίες σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής εξακολουθούν να εργάζονται για να σβήσουν όλες τις μικροεστίες, αλλά και για να εξαλείψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Νωρίτερα γράφαμε: Ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στη Διώνη και το Δασαμάρι έως και τη λεωφόρο Μαραθώνος, όπου εντοπίζονται τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στην Πεντέλη, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, ο επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση. Παράλληλα, ένα μικρό μέτωπο εξελίσσεται δυτικά του οικισμού Ντράφι, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στην περιοχή της Ανθούσας σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, προσθέτοντας ότι δυνάμεις έχουν παραταχθεί και κατά μήκος της λεωφόρου Μαραθώνος για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στο βόρειο τμήμα της. Συνεχής βελτίωση παρατηρείται, όπως ανέφερε, στη βορειοανατολική, βόρεια και βορειοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει εκεί ενεργό μέτωπο. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νωρίς το πρωί γράφαμε:

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προκειμένου να περιορίσουν τα μέτωπα της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι. 
Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς φορά.

Στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ και σήμερα, με το πρώτο φως της ημέρας, στην μάχη μπήκαν και πάλι τα εναέρια μέσα με ρίψεις νερού από αέρος.

Σημειώνεται ότι χθες Τρίτη, μέσω του 112 εκδόθηκαν μηνύματα για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές, Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά. Επίσης εστάλησαν μηνύματα για εκκένωση, για προληπτικούς λόγους, των οικισμών Ντράφι, Ανθούσας, Διώνη και Δασαμάρι.



Εικόνες από το Ντράφι - Φωτο: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος / kathimerini.gr

Σήμερα το πρωί, τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στην Πεντέλη, εντοπίζονται στον Γέρακα, την Ανθούσα, την Παλλήνη, τη Διώνη καθώς και εκατέρωθεν της λεωφόρου Μαραθώνος, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, και αποτυπώνεται στον χάρτη που παρουσίασε:


Επιπλέον, όπως είπε, έμφαση δίνεται στη νοτιοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, στα όρια με την Αττική Οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων του οργανισμού αστικών συγκοινωνιών Αττικής και νοτιοανατολικά επίσης στα όρια με την Αττική Οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΝΕΞ και προσέθεσε ότι ταυτόχρονα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την προστασία όλου του αστικού ιστού που βρίσκεται εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Ισχυρές παραμένουν οι επίγειες δυνάμεις καθώς επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και Ρουμάνοι πυροσβέστες. Επιπλέον, έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο "Όλυμπος" για τον συντονισμό των δυνάμεων ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το ΠΣ. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Ακόμα, συνεχίζεται η συνδρομή από πολυάριθμα στελέχη του ΓΕΕΘΑ, της δασικής υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, των τοπικών φορέων και της ΕΛΑΣ που διαθέτει 626 αστυνομικούς με 232 οχήματα κυρίως για τη διευκόλυνση της ασφαλούς μετακίνησης των πολιτών, την απομάκρυνσή τους σε ασφαλές σημείο και την διαφύλαξη της περιουσίας τους.

Σημειώνεται ότι ο ορεινός όγκος της Ανατολικής Αττικής έχει καεί από το 1981 έως σήμερα δεκατρείς φορές – με σοβαρότερες τις πυρκαγιές τα έτη 1995, 1998, 2007 και 2018.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου