16 Ιουλίου 2022

Τηλεσκόπιο James Webb: Νέες εντυπωσιακές εικόνες από τον Δία

Με τις
«μαγικές» εικόνες από τα βάθη του σύμπαντος* που τράβηξε το τηλεσκόπιο James Webb να έχουν αφήσει με ανοιχτό το στόμα την ανθρωπότητα, η NASA έκανε άλλο ένα… δώρο, δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τον Δία και κάποιους από τους δορυφόρος του. 

Οι φωτογραφίες αυτές είναι λίγο πιο παλιές από εκείνες που είδαμε την Τρίτη, καθώς τραβήχτηκαν όταν οι επιστήμονες έκαναν δοκιμές ακόμα στο νέο τηλεσκόπιο, πριν ξεκινήσει επίσημα την αποστολή του.

Στόχος ήταν να διαπιστωθεί αν μπορεί το τηλεσκόπιο να καταγράψει λεπτομερείς εικόνες από κινούμενα αντικείμενα, καθώς και από υψηλής φωτεινότητας πλανήτες αερίου, όπως ο Δίας, ο Κρόνος, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας.

Στις εικόνες φαίνεται ο Δίας, με την περίφημη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα – μια τεράστια καταιγίδα που μπορεί να καταπιεί ολόκληρη τη Γη! Η καταιγίδα φαίνεται άσπρη γιατί η εικόνα καταγράφηκε με υπέρυθρη κάμερα NIRCam.

NASA Webb Telescope @NASAWebb 14 ΙουλHey @NASASolarSystem, ready for your close-up? As part of Webb’s prep for science, we tested how the telescope tracks solar system objects like Jupiter. Webb worked better than expected, and even caught Jupiter’s moon Europa: https://blogs.nasa.gov/webb/2022/07/14/webb-images-of-jupiter-and-more-now-available-in-commissioning-data

Πάνω στον Δία, η μαύρη κουκίδα δίπλα από τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα είναι η σκιά της Ευρώπης, η οποία φαίνεται και ακριβώς δίπλα από τον τεράστιο πλανήτη. Η Ευρώπη είναι ένας από τους πολλούς δορυφόρους του Δία. Πρόκειται για έναν παγωμένο φεγγάρι, με τους επιστήμονες της NASA να θεωρούν ότι κάτω από τα στρώματα πάγου βρίσκεται ένας ωκεανός.

Σε άλλες εικόνες, φαίνονται δύο ακόμη δορυφόροι του Δία, η Θήβη και η Μήτις, καθώς και κάποιοι από τους δακτύλιους στο εξωτερικό του Δία. 

@NASAWebb can gaze into the universe's depths, but what can it do nearby? These test images of Jupiter & some of its moons show that Webb can observe faint objects near bright ones, so it may be able to see vapor plumes spewing from ocean worlds! https://blogs.nasa.gov/webb/2022/07/14/webb-images-of-jupiter-and-more-now-available-in-commissioning-data/

Τέλος, το τηλεσκόπιο Webb κατέγραψε και ένα κινούμενο αντικείμενο υψηλής ταχύτητας, τον αστεροειδή 6481 Tenzing που βρίσκεται στην Κύρια Ζώνη των αστεροειδών που βρίσκεται ανάμεσα στον Άρη και τον Δία.

Οι επιστήμονες της NASA δήλωσαν εντυπωσιασμένοι και από αυτά τα ευρήματά τους, καθώς δείχνουν τις πολλαπλές δυνατότητες που έχει το τηλεσκόπιο Webb.


* Δείτε και αυτό:
H NASA αποκάλυψε όλες τις πρώτες εικόνες που τράβηξε το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, τις οποίες περίμεναν επί χρόνια οι αστρονόμοι σε όλον τον πλανήτη. 

Φωτογραφία αριστερά: Το διάστημα είναι υπέροχο, σκοτεινό και βαθύ. Κοιτάτε τη βαθύτερη υπέρυθρη εικόνα του σύμπαντος που έχει ληφθεί ποτέ - την πρώτη έγχρωμη εικόνα από το @NASAWebb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου