27 Ιουλίου 2022

Ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στο κινητό

(upd) Η εποχή που ψάχναμε στα πορτοφόλια την αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης γίνεται παρελθόν από σήμερα, Τετάρτη, καθώς μέσα από τη νέα εφαρμογή, τα ψηφιακά αντίγραφα των δύο αυτών εγγράφων θα βρίσκονται πλέον στο κινητό τηλέφωνο.

Διαθέσιμη η εφαρμογή Gov.gr Wallet από σήμερα το απόγευμα για τους πολίτες που έχουν ΑΦΜ με λήγοντα αριθμό τον 1 επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο της παρουσίασης της εφαρμογής Gov.gr Wallet που έγινε σήμερα στις 6 το απόγευμα παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των συναρμόδιων υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου.

Ειδικότερα, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι ο πολίτης κερδίζει ευκολία, ασφάλεια, ταχύτητα, καθώς έχει διασφαλιστεί η άμεση έκδοση και αποθήκευση, ενσωμάτωση στο ψηφιακό wallet του κινητού, θωράκιση των συναλλαγών με ψηφιακή συγκατάθεση, μείωση της απάτης, δυνατότητα άμεσης ανάκλησης της ισχύoς και γρήγορη επίδειξη και επαλήθευση μέσω κωδικού QR. Ο υπουργός επισήμανε ότι χρησιμοποιήθηκαν οι εσωτερικές υποδομές του gov.gr.

Στην παρουσίαση της εφαρμογής ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε βήμα βήμα το πώς μπορούν να «κατεβάζουν» οι πολίτες την εφαρμογή. «Κατεβάζω την εφαρμογή από το wallet.gov.gr, κάνω login μέσω TaxisNet ή κωδικών web banking και επιβεβαιωτικό SMS, εκδίδω κάθε έγγραφο με ένα επιβεβαιωτικό SMS».

Όπως τόνισε σε περίπτωση ελέγχου επιδεικνύεται το QR code του ψηφιακού εγγράφου, κατόπιν αφού ο ελεγκτής σκανάρει το QR, εγκρίνει ο πολίτης τον έλεγχο και αναφέρει ή δείχνει τον 6-ψήφιο κωδικό που εμφανίζεται στον ελεγκτή. Ο ελεγκτής εισάγει τον 6-ψήφιο στην εφαρμογή του και μόνο τότε εμφανίζεται το έγγραφο στη συσκευή του πολίτη.

Νωρίτερα γράφαμε: Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσιάζει σήμερα το απόγευμα την εφαρμογή για τα νέα ψηφιακά αντίγραφα του Δελτίου Ταυτότητας και του Διπλώματος Οδήγησης, με τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και Υποδομών & Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Η εφαρμογή θα ανοίξει αμέσως μετά την παρουσίασή της για εκείνους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 1 και σταδιακά για όλους. Στην εκδήλωση θα παραστεί ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, ο στόχος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε οι ταυτότητες των πολιτών και τα διπλώματα οδήγησης να είναι μέσα σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι φαίνεται ότι επιτεύχθηκε.

Με βάση την τροπολογία, τα στοιχεία που θα αποθηκεύονται στην εν λόγω εφαρμογή θα μπορεί ο κάτοχος του κινητού τηλεφώνου «να τα επιδεικνύει, για σκοπό ταυτοποίησής του, σε φορείς του δημόσιου τομέα, δικαστικές αρχές και φυσικά και νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, που νομιμοποιούνται για έλεγχο ταυτότητας ταυτοποίηση, στο πλαίσιο άσκησης των κατά αρμοδιοτήτων τους εκπλήρωσης των κατά υποχρεώσεών τους».

Στοιχεία που θα αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή:

Ταυτότητα. 
Ο αριθμός ταυτότητας.
Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.
Το πατρώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.
Το μητρώνυμο με ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ημερομηνία γέννησης.
Ο τόπος γέννησης.
Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης της ταυτότητας.
Η φωτογραφία του κατόχου.

Δίπλωμα οδήγησης. 
Ο αριθμός άδειας οδήγησης.
Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.
Η ημερομηνία γέννησης.
Ο τόπος γέννησης.
Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης άδειας οδήγησης.
Η ημερομηνία λήξης ισχύος άδειας οδήγησης.
Ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.).
Ο κωδικός κατηγορίας οχήματος.
Η ημερομηνία έκδοσης κατηγορίας οχήματος
Η ημερομηνία λήξης ισχύος κατηγορίας οχήματος.
Η φωτογραφία του κατόχου.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η αποθήκευση των άνωθεν στοιχείων θα μπορεί να γίνει από μία μόνο κινητή συσκευή φυσικού προσώπου. Στόχος μετά το δίπλωμα και την ταυτότητα, είναι να «μπει» στα κινητά μας τηλέφωνα το ΚΤΕΟ και η ασφάλεια.

Κώστας Καραμανλής: Συντελείται ψηφιακή επανάσταση

Όλοι αντιλαμβανόμαστε την ψηφιακή επανάσταση που συντελείται, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από το 2019, όταν τέθηκε σε ισχύ ο ένας πομποδέκτης για όλους αυτοκινητοδρόμους.

Εξήγησε ότι με το car wallet οι οδηγοί δεν θα χρειάζεται να έχουν μαζί τους το δίπλωμα και την ταυτότητα. «Θα μπορούμε να έχουμε την επιλογή να τα επιδεικνύουμε από το κινητό μας» είπε και συνέχισε: «Η καινοτομία αυτή βελτιώνει αφενός την καθημερινότητα των πολιτών και μειώνει την ταλαιπωρία ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει προβλήματα διαφάνειας».

Τα δύο έγγραφα θα μπορούν να αποθηκευτούν μέσα στο ψηφιακό πορτοφόλι, εκεί που ήταν και το πιστοποητικό εμβολιασμού, και άμεσα θα τεθούν σε ισχύ. Ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι το κράτος διασφαλίζει την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.

Πηγές: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου