23 Ιουλίου 2022

SZ: Θα πληρώσουν και οι Έλληνες τη ζεστασιά των Γερμανών;

Κάποια σχόλια της γερμανικής 
Süddeutsche Zeitung πάνω στην πρόταση της Κομισιόν για εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15%. 

«Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν θέλει να υποχρεώσει και τις 27 χώρες-μέλη να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών» γράφει η Süddeutsche Zeitung και αναφέρεται στις αντιδράσεις που υπάρχουν, ανάμεσα σε διάφορες χώρες και στην Ελλάδα. 

Η εφημερίδα σημειώνει: "Ωστόσο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα θα ληφθεί απόφαση όχι μόνο εναντίον των συνηθισμένων διαφωνούντων, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας που δεν θέλουν να δώσουν στην Κομισιόν πρόσθετες εξουσίες, αλλά και εναντίον των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι του φάνηκε «περίεργο» το γεγονός ότι η Κομισιόν παρουσίασε την πρόταση χωρίς προγούμενες διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις. Το 70% του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ελλάδα θα πήγαινε στην ηλεκτροπαραγωγή. Συνεπώς, η εξοικονόμηση θα έθετε σε κίνδυνο τη λειτουργία των νοικοκυριών και των καταστημάτων. Επιπλέον, μια εξοικονόμηση 15% στην Ελλάδα δεν σημαίνει ότι μπορείς να κατευθύνεις 15% περισσότερο στη Γερμανία διότι δεν υπάρχουν αγωγοί για αυτό".

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Οι Έλληνες πρέπει να αποταμιεύσουν για να μπορέσουν οι Γερμανοί να περάσουν τον χειμώνα εξαιτίας της εξάρτησής τους από το ρωσικό αέριο, για την οποία ευθύνονται οι ίδιοι. Η κυβέρνηση στην Αθήνα μάλλον θέλει να αποφύγει αυτή την εντύπωση, εξαιτίας της ανάμνησης της κρίσης του ευρώ, όταν οι Γερμανοί επέβαλλαν σκληρά μέτρα λιτότητας στους Έλληνες».

Στη φωτογραφία επάνω αριστερά: Πλοίο μεταφοράς υγραερίου στην Αθήνα.

Εγκαταστάσεις του Nord Stream 1 στο γερμανικό Λουμπμίν

Η ανισότητα του φυσικού αερίου

Μια μέρα πριν, η Süddeutsche Zeitung, σχολίάζοντας την απόφαση της Ρωσίας να επαναληφθεί η ροή φυσικού αερίου μέσω Nord Stream 1 προς τη Γερμανία, σε άλλο δημοσίευμα με τίτλο «Δώστε γκάζι, τώρα», παρατηρεί:

«Στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας όλα περιστρέφονται γύρω από την εξάρτηση και όχι τόσο τη λειτουργία της αγοράς και την τήρηση συμφωνιών. Το φυσικό αέριο είναι όπλο στα χέρια ενός: της Ρωσίας. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου συμβάλλουν μόλις με 3% στο ΑΕΠ της Ρωσίας. Κατά συνέπεια η Ευρώπη εξαρτάται από την ρωσική ενέργεια πολύ περισσότερο απ΄ ότι η Μόσχα από τα έσοδα. Αυτή την ανισότητα μπορεί να εκμεταλλευτεί ο πρόεδρος Πούτιν όποτε το θελήσει: Σήμερα, αύριο ή με μείον δέκα βαθμούς. Είναι αυτή η αβεβαιότητα, η οποία εκτοξεύει τις τιμές και κλυδωνίζει οικονομίες».

Πηγή: Deutsche Welle
https://p.dw.com/p/4EXGe και https://p.dw.com/p/4EVBl )

Δείτε και αυτά:
«Οι Έλληνες εφοπλιστές είχαν αντιληφθεί τη ζήτηση για LNG»
Είναι όντως χειμερινό δέλεαρ η Κρήτη για τους Γερμανούς;
FAZ: Οι Έλληνες εφοπλιστές και το ρωσικό πετρέλαιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου