25 Ιουλίου 2022

Eurostat: Οι ελληνικές παραλίες είναι από τις καθαρότερες της Ευρώπης για κολύμβηση

Σε ποσοστό 95,8% ο
ι παραλίες της χώρας είναι κατάλληλες για κολύμπι

Στην τρίτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το ποσοστό καθαρών παραλιών για κολύμβηση παρέμεινε η Ελλάδα το 2021, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Eurostat, παρά τη μικρή πτώση του ποσοστού της από 97,1% το 2020 σε 95,8% πέρυσι. Δηλαδή περίπου 24 στις 25 ελληνικές παραλίες είναι κατάλληλες για κολύμπι.

Οι ελληνικές ακτές επέστρεψαν έτσι στο ποσοστό που είχαν και το 2019 (95,8%), που υπολείπεται μόνο αυτού της Κροατίας (99,2%) και της Μάλτας (96,6%).

Η Κροατία βρέθηκε για πρώτη φορά στην κορυφή, καθώς η Κύπρος, που κυριαρχούσε το 2019 και το 2020 έπεσε από το 100% στο 93,3 % και την έκτη θέση.

Την πρώτη πεντάδα μεταξύ των 22 χωρών-μελών με θαλάσσιες ακτές συμπληρώνουν η Σλοβενία (95,2%) και η Ισπανία (94,9%). Η πρώτη χώρα εκτός Μεσογείου σε ποσοστό καθαρών ακτών για κολύμπι είναι το Βέλγιο, με 92,7%.

Ο μέσος όρος όλης της Ε.Ε. ήταν 88,3%, έναντι 88,4% το 2020, πάντα σύμφωνα με τη Eurostat.

Η αξιολόγηση του δείκτη βασίζεται σε μικροβιολογικές παραμέτρους (για παρουσία εντερόκοκκων του εντέρου και κολοβακτηριδίων). Η νέα οδηγία για τα ύδατα κολύμβησης απαιτεί από τα κράτη μέλη να προσδιορίζουν και να αξιολογούν την ποιότητα όλων των υδάτων κολύμβησης και να ταξινομούν αυτά τα ύδατα ως «ανεπαρκή», «επαρκή», «καλά» ή «εξαιρετικά».

Πηγές: Eurostat , kathimerini.gr
Φωτογραφίες: Δυο παραραλίες στη Μεσσηνία: Το Στόμιο (Φιλιατρά) και η Βοϊδοκοιλιά

Δείτε και κάποιες παραλίες στη δυτική Μεσσηνία:

11 Αυγούστου 2014

Στο κάστρο και τις παραλίες της Μεθώνης

 Μεθώνη, η ιστορική κωμόπολη της Μεσσηνίας, στα νοτιοδυτικά του νομού, με το περίφημο βενετσιάνικο κάστρο της, προσφέρεται για χαλάρωση, μπάνια, αλλά και ένα ταξίδι στην ιστορία. Στα δίπατα σπίτια με τα κεραμίδια, στην τεράστια παραλία με την ψιλή υγρή άμμο, στο φανταστικό κάστρο με το πετρόκτιστο Μπούρτζι, αλλά και στις ψαροταβέρνες, μπορεί κανείς να βρει εκείνο που αναζητά για μερικές μέρες διακοπών δίπλα στη θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου