7 Ιουλίου 2022

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μέσα από τη μοίρα των ζώων

Παράπλευρες απώλειες ενός φρικιαστικού πολέμου. Δεκάδες δελφίνια «τυφλωμένα» από τα σόναρ ξεψυχούν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, ολόκληρα σμήνη πουλιών πεθαίνουν από το ωστικό κύμα μιας βόμβας, κοπάδια από βοοειδή εκτελούνται από τους εισβολείς. Θάνατος παντού... Από το Protagon.gr, απόσπασμα άρθρου:

Οτι τα δεινά αλλά και ο πόνος είναι έννοιες σχετικές υποστηρίζει ο Μάσιμο Νάβα της Corriere della Sera σε άρθρο του για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Ο πόλεμος, μέσα στην τρέλα του, είναι ο αφανισμός κάθε μορφής ζωής, καταστρέφει τα πράγματα και τους ανθρώπους, εξευτελίζει τον πολιτισμό και την ιστορία και παρασύρει στην άβυσσο και το φυσικό περιβάλλον», γράφει ο ιταλός αρθρογράφος.

Ωστόσο, όντας καθημερινά, πλέον, αντιμέτωποι «με διαδοχικές σφαγές αμάχων, με εικόνες παιδιών κατακρεουργημένων από τις βόμβες, με την απεραντοσύνη της καταστροφής, τι αισθήματα μπορεί να αισθανθεί κανείς για χιλιάδες δελφίνια, αγελάδες, χελιδόνια, σκυλιά, σπουργίτια;», διερωτάται, υπενθυμίζοντας πως μεταξύ των παράπλευρων απωλειών και των θυμάτων του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία συγκαταλέγονται και πάμπολλα ζώα κάθε είδους.

Οι βόμβες καταστρέφουν οικοσυστήματα, στη στεριά και στη θάλασσα, ο πόλεμος αφανίζει γάτες και σμήνη πουλιών, κότες και αγελάδες, αλλά και δελφίνια, όπως αναφέρει η εβδομαδιαία γαλλική εφημερίδα Courrier International, επικαλούμενη σχετικό δημοσίευμα του βουλγαρικού ιστοτόπου Dnevnik. (...)

Τα πανίσχυρα σόναρ των πολεμικών πλοίων, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή, καθώς και οι υποθαλάσσιες εκρήξεις είναι οι κύριες αιτίες της δραματικής αύξησης των θανάτων δελφινιών. Οσα επιβιώνουν, έχοντας απολέσει τη φυσική ικανότητά τους να προσανατολίζονται, είναι ουσιαστικά τυφλά. (...)

Την ίδια ώρα ο ουκρανός δραματουργός Ολεγκ Μιχαΐλοφ σε ένα πολεμικό ημερολόγιο, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν στo γαλλικό Le Point, εξιστορεί τον πόλεμο μέσα από τα μάτια των ζώων. Στο άρθρο του ο Μάσιμο Νάβα μεταφέρει μια σειρά από σκέψεις του ουκρανού συγγραφέα:

«Γιατί οι Ρώσοι σφάζουν τις αγελάδες; Γιατί υπάρχουν τόσα πολλά νεκρά πουλιά στην πόλη του Χαρκόβου; Πώς ακούγεται τώρα το κελάηδισμα των ψαρονιών; Οι φάρμες της Κουτουζόφσκα καταστράφηκαν από τον ρωσικό στρατό. Ανατριχιαστικές εικόνες νεκρών αγελάδων με τα σφαγιασμένα μοσχάρια τους. Εκατοντάδες ζώα. Τα πυροβόλησαν στους στάβλους. Μα γιατί; Για να μην προσφέρουν πια γάλα; Ενα τεράστιο πλήθος νεκρών πουλιών. Στην αρχή νόμιζα ότι η αιτία ήταν η πείνα ή κάποια ασθένεια. Πιο απλά, είναι το αποτέλεσμα ενός ωστικού κύματος. Στο κέντρο της πόλης λέγεται πως ολόκληρα σμήνη έπεσαν στο έδαφος», έγραψε μια μέρα. (...) Το αποτέλεσμα αυτών των τριών μηνών: στο Χάρκοβο τα ψαρόνια έχουν μάθει να μιμούνται τον συριγμό των βλημάτων. Από την πλευρά μου, δεν μπορώ να καυχηθώ για κάτι τέτοιο», παραδέχεται.

Πηγή: protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου