11 Ιουλίου 2022

Αμερικανοί αξιωματούχοι στους FT: Το ΝΑΤΟ να αναστείλει την συμμετοχή της Τουρκίας

Οι παραχωρήσεις του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία, στο ζήτημα της ένταξης Σουηδίας – Φινλανδίας, επιβραβεύουν την κακή συμπεριφορά του Ερντογάν. Τον ενθαρρύνουν να πιέσει την επόμενη φορά για περισσότερες παραχωρήσεις. Κάθε παραχώρηση αποτελεί διπλωματική νίκη του Ερντογάν, βοηθώντας τον έτσι να ενισχυθεί στο εσωτερικό της χώρας του και να επανεκλεγεί. Αυτά επισημαίνουν σε επιστολή τους προς τους Financial Times ο Μαρκ Γουάλας, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και νυν γενικός διευθυντής του «Turkish Democracy Project», και η Μαντλίν Τζόελσον, εκτελεστική διευθύντρια της ίδιας ΜΚΟ, απαντώντας στον σχολιαστή της εφημερίδας Γκίντεον Ραχμάνμ.

Προτείνουν το ΝΑΤΟ να προετοιμαστεί για την προσωρινή αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας, έως ότου ευθυγραμμιστεί ξανά με τις αρχές και τα συμφέροντα της συμμαχίας.

Η επιστολή των Γουάλας - Τζόελσον που δημοσιεύθηκε στους Financial Times:

«Ο Γκίντεον Ράχμαν προτείνει στα μέλη του ΝΑΤΟ να είναι έτοιμα να παζαρέψουν, όπως λέγεται, στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης, αν θέλουν ο αυταρχικός πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να συμμορφωθεί με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Ράχμαν υποστηρίζει ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προσφέρουν οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα τη συνεργασία για το σκανδιναβικό ζήτημα.

Το πρόβλημα με αυτή τη στρατηγική είναι ότι επιβραβεύει την κακή συμπεριφορά του Ερντογάν. Θα τον ενθαρρύνει να πιέσει για περισσότερες παραχωρήσεις την επόμενη φορά που θα απαιτηθεί ομοφωνία για να αντιμετωπιστεί μια κρίση. Κάθε παραχώρηση που θα αποσπαστεί από τη συμμαχία θα αποτελεί διπλωματική νίκη του Ερντογάν, βοηθώντας τον έτσι να ενισχυθεί στο εσωτερικό της χώρας και να επανεκλεγεί του χρόνου.

Η αλήθεια είναι ότι το παζάρι λειτουργεί μόνο εάν προτίθεσαι και να το σταματήσεις. Όσο ο Ερντογάν γνωρίζει ότι τα μέλη (του ΝΑΤΟ) είναι απρόθυμα να κάνουν το τελικό βήμα και να απομακρύνουν την Τουρκία, ακόμα και προσωρινά, θα συνεχίσει να έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ ήδη γνωρίζουν ότι ενώ η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, δεν ισχύει το ίδιο για τον Ερντογάν. Πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να κάνουν το βήμα προς αυτό τον στόχο.

Εάν οι κανόνες του ΝΑΤΟ τροποποιηθούν για να επιτρέψουν την προσωρινή αναστολή της συμμετοχής κρατών μελών, έως ότου οι ηγέτες τους ευθυγραμμιστούν ξανά με τις αρχές και τα συμφέροντα της συμμαχίας, τότε ο Ερντογάν θα αντιληφθεί την προοπτική των πραγματικών οικονομικών και στρατηγικών συνεπειών των ενεργειών του. 

Όπως ο ίδιος ο Ράχμαν επισημαίνει, το μποϊκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας σε τουρκικά αγαθά – και όχι μια προσφορά οικονομικής βοήθειας – ήταν αυτό που οδήγησε τον Ερντογάν να επιδιώξει ανανέωση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Εάν θέλετε να φύγετε από το Μεγάλο Παζάρι με μια δίκαιη τιμή, πρέπει πρώτα να γνωρίζετε που βρίσκονται οι έξοδοι».

Μάρκ Γουάλας,
Πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη
Γενικός Διευθυντής του Turkish Democracy Project, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Μαντλίν Τζόελσον,
Εκτελεστική Διευθύντρια του Turkish Democracy Project, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ


Πηγές: Η επιστολή αναδημοσιεύεται σε: kathimerini.gr, iefimerida.gr κλπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου