10 Ιουλίου 2022

Πρόεδρος του ΟΛΠ: Η Ελλάδα παραμένει το πιο ενεργητικό κέντρο της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας

Για την οικονομική και στρατηγική θέση του λιμανιού του Πειραιά που από περιφερειακός λιμένας έχει μετατραπεί σε σημαντικό διεθνή κόμβο σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας, μιλά στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΟΛΠ, κ. Yu Zenggang.

«Δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε το μεγάλης κλίμακας επενδυτικό σχέδιο, συμπεριλαμβανομένων σε αυτό τυχόν τροποποιήσεων που κρίνονται απαραίτητες, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη Σύμβαση Παραχώρησης από το Ελληνικό Δημόσιο», αναφέρει στη σ
υνέντευξη ο ίδιος. 

Μέρος του επενδυτικού σχεδίου αποτελεί η επέκταση του Σταθμού Κρουαζιέρας «και έχει μεγάλη σημασία για το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό και την ελληνική οικονομία συνολικά» όπως επισημαίνει ο ίδιος προσθέτοντας πως «στόχος του είναι να μετατρέψει το λιμάνι του Πειραιά σε προορισμό homeport στον χάρτη της διεθνούς κρουαζιέρας».

«Το 2022 αναμένονται 750 κρουαζιερόπλοια, το 66% των οποίων έχουν το λιμάνι του Πειραιά ως homeport, ενώ έχουν προγραμματιστεί αφίξεις και νέων εταιρειών. Η επέκταση του Σταθμού Κρουαζιέρας αποτελεί μέρος του υποχρεωτικού επενδυτικού σχεδίου του ΟΛΠ και έχει μεγάλη σημασία για το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό και την ελληνική οικονομία συνολικά. Στόχος του είναι να μετατρέψει το λιμάνι του Πειραιά σε προορισμό homeport στον χάρτη της διεθνούς κρουαζιέρας, από όπου μεγάλα κρουαζιερόπλοια μπορούν να ξεκινήσουν αλλά και να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους και όχι μόνο να το χρησιμοποιήσουν ως ενδιάμεσο σταθμό. Το να είναι homeport αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων τόσο για την τοπική όσο και για την εθνική οικονομία, δεδομένου ότι τα πλοία περνούν περισσότερο χρόνο στη χώρα και αυξάνουν την κατανάλωση υπηρεσιών και προϊόντων από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας κρουαζιέρας, του πλοίου, του πληρώματος, των επιβατών κλπ» αναφέρει.
 
Προσθέτει ότι από το 2016, όταν «η COSCO SHIPPING άρχισε να ελέγχει και να λειτουργεί το λιμάνι του Πειραιά, η εταιρεία έχει προσφέρει στην τοπική κοινωνία περισσότερες από 3.000 άμεσες θέσεις εργασίας και πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας σε συναφείς υπηρεσίες, συνεισφέροντας 1,4 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, φόρους, δασμούς και κοινωνικές εισφορές».

«Σήμερα, το Λιμάνι του Πειραιά είναι ένα από τα κορυφαία λιμάνια της Μεσογείου και ένα από τα πέντε κορυφαία λιμάνια της Ευρώπης. Επίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο από την 93η θέση το 2010, ο λιμένας συγκαταλέγεται στους 30 κορυφαίους λιμένες (στην 26η θέση) του κόσμου, με σημαντική συμβολή στην τοπική οικονομία και βιομηχανία» επισημαίνει.

Ο κ. Yu Zenggang μιλάει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το «όραμα της εταιρείας για ένα Πράσινο Λιμάνι του Πειραιά» σημειώνοντας πως «κατά τη διάρκεια της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης των Ποσειδωνίων, ο Λιμένας έλαβε τρεις πιστοποιήσεις ISO για την Ποιότητα, το Περιβάλλον και την Ενεργειακή Διαχείριση, σηματοδοτώντας την αριστεία και τη δέσμευσή μας στη διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων, την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Εν κατακλείδι αναφέρεται στο μήνυμα που εισέπραξε από τα φετινά Ποσειδώνια, ότι «ότι η Ελλάδα παραμένει το πιο ενεργητικό κέντρο της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας και παράγοντας ανάπτυξης. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα καίρια ζητήματα του σήμερα, όπως η ενεργειακή μετάβαση, η βιώσιμη ανάπτυξη και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, είναι ιδιαίτερα υψηλή με πλήθος σχετικών πρωτοβουλιών σε εξέλιξη».

Πηγή (και το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Yu Zenggang στον Πάρη Τσιριγώτη): ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου