28 Ιουλίου 2022

Το Σκίτσο της Ημέρας 28.7.2022

Στην Αθήνα βρέθηκε για δύο ημέρες ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, όπου και είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνο για το μεγάλο θέμα της ενέργειας και το καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων, αλλά πρωτίστως για την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του αυταρχικού καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας. Το σκίτσο είναι του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην "Καθημερινή".

Και κάποια σχόλια για την συγκεκριμένη επίσκεψη από μια κάπως πιο αμερόληπτη σκοπιά, εκείνη της Deutsche Welle, στη συνέχεια:

FAZ: Η Ελλάδα, η Τουρκία και ο Μπιν Σαλμάν
«Μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, ο Σαουδάραβας διάδοχος δεν είχε επισκεφθεί την Ευρώπη, τώρα η Αθήνα του δίνει βήμα» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Μπορεί κανείς να υποθέσει με βεβαιότητα ότι δεν θα συζητηθεί: η δολοφονία του Κασόγκι ή άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία. Στη σκιά του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι καιροί δεν είναι κατάλληλοι για να επιπλήττει κανείς πιθανούς συμμάχους στον αγώνα κατά της Ρωσίας».
Και το άρθρο συνεχίζει: «Και πόσο μάλλον στην Ελλάδα, που ναι μεν υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πολιτική κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου, αλλά καθορίζει πάντα τα δικά της συμφέροντα σε συσχετισμό και οριοθέτηση με την Άγκυρα. Από την σκοπιά της Αθήνας, η Τουρκία αποτελεί εξίσου μεγάλη απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη όπως η Ρωσία, και μάλιστα βρίσκεται στο κατώφλι της. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη (όπως και η προηγούμενη του αριστερού προκατόχου του Αλέξη Τσίπρα) δημιουργεί και διατηρεί ένα δίκτυο περιφερειακών συμμαχιών, με τις οποίες η χώρα θέλει να προστατευτεί από τις «νεοοθωμανικές» συμπεριφορές της Τουρκίας. Οι καλές σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο εδώ, όπως και οι στενές ανταλλαγές με τη Σαουδική Αραβία».


Deutsche Welle: Τι γυρεύει ο Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα;
Βασικό κίνητρο της επίσκεψης του σαουδάραβα πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα είναι πρωτίστως η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας, σχολιάζει σε προηγούμενο δημοσιεύμά της η Deutsche Welle, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:
Η όλη διαδικασία δείχνει για άλλη μια φορά ότι στον κόσμο που ζούμε, η Realpolitik υπερισχύει τελικά των εκτιμήσεων που βασίζονται σε αξίες. Στον κόσμο της πραγματικής πολιτικής, η Σαουδική Αραβία είναι το απόλυτο πολιτικό βαρύ πυροβολικό ως κυρίαρχος των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου και η ηγετική δύναμη στον αραβικό κόσμο.
Και στις δύο μεριές υπάρχουν συγκεκριμένες αντιλήψεις απειλής. Ενώ η εξωτερική και αμυντική πολιτική της Σαουδικής Αραβίας διέπεται από τις ανησυχίες για την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν, η Τουρκία και οι αναθεωρητικές βλέψεις της είναι κυρίαρχο ζήτημα για την ελληνική πολιτική. Το βασικό κίνητρο πίσω από την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας εντοπίζεται στην αμοιβαία αναγνώριση και αντίληψη περί απειλών και, σε συνάρτηση με αυτό, στην προθυμία και των δυο κυβερνήσεων να τις υποστηρίξουν με λόγια και πράξεις. 
Πηγή: https://p.dw.com/p/4Eamw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου