9 Ιουλίου 2022

FAZ: Οι Έλληνες εφοπλιστές και το ρωσικό πετρέλαιο

Στα επικερδή συμβόλαια Ελλήνων εφοπλιστών για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου αναφέρεται η FAZ.
Από την Deutsche Welle:

Το εκτενές ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) στην Αθήνα αρχίζει περιγράφοντας τις δυσκολίες του Γερμανού δημοσιογράφου να λάβει επίσημη πληροφόρηση, για παράδειγμα από τον όμιλο Αγγελικούση. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «στις θάλασσες του κόσμου ο μεγαλύτερος εφοπλιστικός όμιλος της Ελλάδας βρίσκεται στο στοιχείο του. Καθημερινά διασχίζει τους ωκεανούς με 150 πελώρια τάνκερ. Όμως την ίδια στιγμή θέλει να αποφύγει κάθε δημοσιότητα. Τα τηλεφωνήματα των δημοσιογράφων δεν φέρνουν αποτέλεσμα, τα e-mail μένουν αναπάντητα, ενώ δεν ωφελεί ούτε μία επίσκεψη με φυσική παρουσία. Στην υποδοχή το προσωπικό μίας ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι καλεί τον επισκέπτη, με τρόπο ευγενικό αλλά ξεκάθαρο, να αποχωρήσει. Το ίδιο ισχύει για την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Ανεπιθύμητες είναι οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Οι Έλληνες εφοπλιστές ‘ζουν ευτυχισμένοι, διότι ζουν εν κρυπτώ' όπως λέει μία γαλλική παροιμία».

Κατόπιν αυτών ο Γερμανός δημοσιογράφος καταφεύγει στις εκτιμήσεις των ειδικών. «Το ρωσικό πετρέλαιο αποτελεί τον πυρήνα του εμπορίου που διεξάγουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες και θα το διατηρήσουν όσο είναι εφικτό, λέει η αναλύτρια Μαρία Μπερτζελέτου. Αυτό δεν αλλάζει ούτε με τις εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης σε οικονομική διάσκεψη κοντά στην Αθήνα. Ο (αμερικανικός) οίκος S & P Global εκτιμά ότι τις τελευταίες εβδομάδες το 51% του ρωσικού πετρελαίου μεταφέρεται από Έλληνες εφοπλιστές, το 19% από ρωσικά τάνκερ και το 6% από κινεζικά».

Όπως αναφέρει στη συνέχεια η εφημερίδα της Φρανκφούρτης: «Ναυλομεσίτες εκτιμούν στο πρακτορείο Bloomberg ότι για την μεταφορά ενός φορτίου αργού πετρελαίου από τον ρωσικό τερματικό σταθμό του Κόσμινο, ανατολικά του Βλαδιβοστόκ, μέχρι την Κίνα, ένα μικρότερο πλοίο μπορεί να κερδίσει 1,6 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή τα τριπλάσια σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν πριν από τον πόλεμο. Κάποιοι προμηθευτές, όπως ο Αγγελικούσης, απέχουν από αυτές τις συναλλαγές, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι ίδιοι τον Φεβρουάριο, προκειμένου να μην σπιλωθεί το όνομά τους. Άλλοι, όπως οι ελληνικοί εφοπλιστικοί όμιλοι Avin International Ltd. και Estoril Navigation Ltd., συμμετέχουν».

«Η Avin ανήκει σε έναν από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους της Ελλάδας, την οικογενειακή επιχείρηση Βαρδινογιάννη, που δραστηριοποιείται κυρίως στα διυλιστήρια. Όμως, σύμφωνα με το κλαδικό περιοδικό Lloyd's List, σήμερα ο μεγαλύτερος Έλληνας μεταφορέας ρωσικού πετρελαίου είναι ο δισεκατομμυριούχος Γιώργος Οικονόμου με την εφοπλιστική εταιρεία TMS Tankers. Τους τελευταίους δύο μήνες λέγεται ότι είχε 25 απόπλους. Μόνο ο ρωσικός όμιλος Sovcomflot έχει περισσότερους. Τον Οικονόμου ακολουθεί η Thenamaris Ships Management του Έλληνα επιχειρηματία Κωνσταντίνου Μαρτίνου. Σύμφωνα με το Lloyd's List μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν αυξήσει τις μεταφορές ρωσικού πετρελαίου κατά 41%. Έτσι σήμερα η Ρωσία εξάγει περίπου την ίδια ποσότητα αργού πετρελαίου, όπως και πριν από την εισβολή στην Ουκρανία
».

Πηγή: https://p.dw.com/p/4Dsyl

Τάνκερ μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου

Διαβάστε και αυτό, που δημοσιεύτηκε δυο μήνες πριν, επίσης στην Deutsche Welle:

Die Welt: Έλληνες εφοπλιστές στο πλευρό της Ρωσίας

(...) «Από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου φεύγουν καθημερινά από τη χώρα, κατ’ εκτίμηση, 4,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, αξίας 509 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της ναυτικής επιθεώρησης Lloyd’s List. Κατά συνέπεια οι εξαγωγές της Μόσχας παραμένουν στα ίδια επίπεδα, στα οποία κυμαίνονταν πριν από τον πόλεμο. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυτό οφείλεται κυρίως στην Ελλάδα. Τη στιγμή που έμποροι, πετρελαϊκές εταιρείες και εφοπλιστές σε Ευρώπη και Αμερική διακόπτουν κάθε επαφή με τον ρωσικό στόλο, οι Έλληνες πλοιοκτήτες επεκτείνουν τις συναλλαγές τους με τη Ρωσία» αναφέρει η "Die Welt".

Επικαλούμενη πάντα στοιχεία του Lloyd’s List η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι «τον Απρίλιο 190 τάνκερ είχαν αποπλεύσει από τα ρωσικά λιμάνια Πριμόρσκ, Νοβοροσίσκ, Ουστ, Λουγκά και Αγία Πετρούπολη. Τα 76 από αυτά έφεραν ελληνική σημαία. Έτσι οι Έλληνες έχουν τριπλασιάσει το μερίδιό τους στις μεταφορές πετρελαίου από τη Ρωσία μέσα σε έναν χρόνο. Από το Λονδίνο ο Ρίτσαρντ Μέντε παρατηρεί τα τεκταινόμενα στην αγορά των τάνκερ για τον Lloyd’s List. Διατηρεί απευθείας επαφές με πολλούς Έλληνες πλοιοκτήτες και λέει ότι οι ίδιοι περιγράφουν την νοοτροπία τους ως εξής: ‘Είμαστε ταπεινοί ταξιτζήδες και πηγαίνουμε όπου μας στέλνουν’. Κατά την άποψή τους η εξυπηρέτηση των εξαγωγέων πετρελαίου στη Ρωσία δεν αποτελεί ρητή παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ».

Πηγή: https://p.dw.com/p/4B1Iv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου