10 Οκτωβρίου 2014

Εικόνες από τις αρχαιολογικές καταδύσεις στον βυθό των Αντικυθήρων

Ένα χάλκινο δόρυ με σαυρωτήρα και ένας χάλκινος δακτύλιος, προσαρμοσμένος σε χάλκινο καρφί είναι ορισμένα από τα «λάφυρα» της ερευνητικής ομάδας του ναυαγίου των Αντικυθήρων. 

Στη φωτογραφία επάνω αριστερά: Ανέλκυση χάλκινου δόρατος με σαυρωτήρα από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Βίντεο στη συνέχεια.

Ολοκληρώθηκε προχθές η πρώτη φάση (1
5 Σεπτεμβρίου ώς και τις 7 Οκτωβρίου) της ενάλιας έρευνας στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, με την επιτυχημένη παγκόσμια πρεμιέρα του σκαφάνδρου Exosuit. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, έγινε ο εντοπισμός και η ανέλκυση χάλκινου συμπαγούς δόρατος με σαυρωτήρα, το οποίο προέρχεται από χάλκινο ή και μαρμάρινο άγαλμα. Από το ίδιο σημείο εντοπίστηκε και ανελκύστηκε χάλκινος δακτύλιος, προσαρμοσμένος σε χάλκινο καρφί, ο οποίος σώζει στο στέλεχός του συσσωμάτωμα, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει ξύλο του ίδιου του πλοίου όπου ήταν προσηλωμένος. Ανελκύστηκε επίσης δειγματοληπτικά μικρό τμήμα φύλλου μολύβδου, το οποίο προέρχεται από τη μολύβδινη επένδυση των υφάλων του αρχαίου σκάφους. Τέλος, από τον χώρο του ναυαγίου ανελκύστηκε ο μολύβδινος στύπος άγκυρας του σκάφους που είχε εντοπιστεί το 2013 και άλλα επιφανειακά ευρήματα, μεταξύ των οποίων ένας δακτύλιος και μία χάλκινη απόληξη στηρίγματος κλίνης, καθώς και μία σχεδόν ακέραιη λάγυνος.  

Ανίχνευση μετάλλων. Χάλκινος δακτύλιος και λάγυνος που ανελκύστηκαν.

Τα νέα δεδομένα αποσαφηνίζουν την εικόνα του ναυαγίου και τη διάταξή του στον χώρο.

Video: Stunning New Finds on the Antikythera Shipwreck! 

Αναφορικά με την πιθανότητα δεύτερου ναυαγίου, η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ αναφέρει ότι «η άμεση γειτνίαση με δεύτερη θέση, όπου εντοπίζονται τόσο συστάδες αμφορέων όσο και στοιχεία από τη δομή και την εξάρτυση του σκάφους, δημιουργεί νέα επιστημονικά ερωτήματα για το κατά πόσον η θέση αποτελεί συνέχεια της πρώτης ή τα κατάλοιπα ενός δεύτερου ναυαγίου». Συνεπώς μένουν πολλά ερωτήματα ανοικτά μέχρι τον επόμενο κύκλο ερευνών...

Πηγή: www.kathimerini.gr 10.10.2014
Συναρπαστικές εικόνες από τις αρχαιολογικές καταδύσεις στον βυθό των Αντικυθήρων (video + φωτο)






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου