27 Νοεμβρίου 2014

Αποβιβάζονται στην Ιεράπετρα οι 700 μετανάστες από το πλοίο «Μπάρις»

Προέχει να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές και μετά ξανασυζητάμε το πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της "λαθρομετανάστευσης".

Σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα η διαδικασία αποβίβασης των περίπου 700 μεταναστών από το φορτηγό πλοίο «Μπάρις», που αγκυροβόλησε στις 10 το πρωί της Πέμπτης μισό ναυτικό μίλι ανοιχτά της Ιεράπετρας, μετά την πολύωρη ρυμούλκησή του από τη φρεγάτα «Υδρα». 

Οι επιβαίνοντες, ανάμεσά τους και εκατοντάδες γυναικόπαιδα, επιβιβάζονται σε πλωτό του Λιμενικού που τους μεταφέρει στη στεριά. Στο πλοίο έχουν ανεβεί γιατροί που εξετάζουν τους μετανάστες, με αρνητικά έως τώρα αποτελέσματα για ασθενείς με ιό Εμπολα. 


Λιμενικοί έχουν ήδη εφοδιάσει με τρόφιμα και νερό τους μετανάστες, που μεταφέρονται στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, όπου και θα φιλοξενηθούν προσωρινά.

Από τον δήμο Ιεράπετρας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοινώθηκε ότι, στο πλαίσιο της φιλοξενίας των μεταναστών στην πόλη, υπάρχει ανάγκη για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Ο δήμος καλεί όσους πολίτες, φορείς και σύλλογοι επιθυμούν να ενισχύσουν με τις προσφορές τους την προσπάθεια.

Το χρονικό (από tanea.gr) 

Το φορτηγό πλοίο «Μπάρις», υπό σημαία Κιριμπάντι, τα ξημερώματα της Τρίτης έμεινε ακυβέρνητο ενώ έπλεε 30 μίλια νοτιανατολικά της Ιεράπετρας - εκείνη την ώρα οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίξοες
Η φρεγάτα «Υδρα» του Πολεμικού Ναυτικού είχε αναλάβει τον συντονισμό των ενεργειών, ως τοπικός διοικητής, έπειτα από εντολή του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
Κοντά στο πλοίο βρίσκονταν, επίσης, παραπλέοντα εμπορικά σκάφη, ενώ στην περιοχή πετούσε ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.
Στο φορτηγό πλοίο είχε κατέβει ένας εκ των διασωστών του ελικοπτέρου Super Puma, με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών.
Υστερα από την αποτυχημένη προσπάθεια παραπλέοντος εμπορικού πλοίου να ρυμουλκήσει το ακυβέρνητο σκάφος, η φρεγάτα «Υδρα» είχε αναλάβει να το προσεγγίσει προκειμένου να το ρυμουλκήσει προς την Κρήτη.
Η επιχείρηση διεξαγόταν σε απόσταση 60-70 μιλίων νοτιανατολικά της Ιεράπετρας. 


Πηγή: Στοιχεία ανάρτησης από www.tanea.gr 

1 σχόλιο:

  1. Και κάποια νεότερα:
    Αργά το απόγευμα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η μεταφορά 595 μεταναστών - μεταξύ των οποίων 150 γυναικών και 80 παιδιών. Η Λιμενική Αρχή Ιεράπετρας συνέλαβε 21 από τους επιβαίνοντες, εκ των οποίων οι επτά ήταν μέλη του πληρώματος, δύο μετανάστες που φέρονται ως διακινητές και 12 μετανάστες που προκάλεσαν ταραχές εντός του πλοίου. Πηγή: tanea.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή