19 Νοεμβρίου 2014

Τρεις προϋποθέσεις για ιθαγένεια

Έλληνας, όποιος μετέχει της ελληνικής παιδείας. 
Οποιος αλλοδαπός διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα, είτε γεννήθηκε εδώ είτε μετανάστευσε σε μικρή ηλικία και μετείχε της ελληνικής παιδείας, θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που παρουσιάζει η «Καθημερινή». Η νέα ρύθμιση υπεγράφη χθες από τον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο και όταν τεθεί σε ισχύ θα καλύψει το κενό που είχε αφήσει εδώ και δύο χρόνια η ακύρωση του νόμου 3838 από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικού.

Το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει τρεις διαφορετικές προϋποθέσεις για την απόκτηση ιθαγένειας. Ο αιτών θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον μία από αυτές: είτε να έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση σε ελληνικό σχολείο (δημοτικό και γυμνάσιο), είτε να έχει φοιτήσει και στις έξι τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσιο και λύκειο), είτε να είναι κάτοχος απολυτηρίου ελληνικού λυκείου και να έχει αποφοιτήσει από ελληνικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Ο αλλοδαπός θα μπορεί να υποβάλλει την αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του δήμου κατοικίας του από την ηλικία των 16 ετών, για να λάβει την ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του δύο χρόνια μετά. Το σχέδιο νόμου έχει σταλεί ήδη στα συναρμόδια υπουργεία για να υπογραφεί και να ακολουθήσει η κατάθεση και ψήφισή του στη Βουλή.

Δεν είναι ξεκάθαρος ο ακριβής αριθμός των μεταναστών που θα μπορέσουν να αποκτήσουν ιθαγένεια βάσει αυτών των διατάξεων. Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών είχε υπολογίσει παλιότερα τους μετανάστες β΄ γενιάς σε 200.000. Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών λένε στην «Καθημερινή» ότι περίπου 50.000 μετανάστες πληρούν άμεσα τα κριτήρια που θέτει το σχέδιο νόμου. Σήμερα περίπου 75.000 παιδιά μεταναστών φοιτούν σε όλες της βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (από δημοτικό έως λύκειο) στη χώρα μας.

Ως "δικαίωση" και "αποκατάσταση της αδικίας" θεωρούν το νομοσχέδιο όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις του.

Πηγή: www.kathimerini.gr 19.11.2014
Περισσότερα από το ρεπορτάζ του Γιάννη Παπαδόπουλου στο:
Η παιδεία κλειδί για την ιθαγένεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου