20 Νοεμβρίου 2014

Στη φυλακή ο πρώην CEO της χρεοκοπημένης Landsbanki στην Ισλανδία

Η Ισλανδία, η πρώτη χώρα που επλήγη από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, ακολούθησε τελείως διαφορετική τακτική από τα μέλη της Ευρωζώνης που κατέρρευσαν αργότερα είτε εξαιτίας του δανεισμού των τραπεζών τους (Ιρλανδία, Κύπρος, σε μικρότερο βαθμό Πορτογαλία) είτε εξαιτίας του δανεισμού του κράτους (Ελλάδα). 

Η ισλανδική κυβέρνηση δεν δίστασε να αφήσει ακάλυπτες τις τρεις τράπεζες (Landesbanki, Glitnir και Kaupthing), αρνούμενη να εγγυηθεί για τα χρέη τους όπως έκανε η ιρλανδική και η κυπριακή κυβέρνηση. Επιπλέον και οι τρεις πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι των τριών ισλανδικών τραπεζών που χρεοκόπησαν το 2008 έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης.

Χθες καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση ο Σίγκουργιον Αρνασον, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Landsbanki, για χειραγώγηση της αγοράς. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Αρνασον και δύο ακόμη στελέχη της τράπεζας, που έχουν ήδη καταδικαστεί σε εννέα μήνες φυλάκιση, χειραγώγησαν την τιμή της μετοχής της τράπεζας για το διάστημα πριν από την κατάρρευσή της τον Οκτώβριο του 2008.

Στη φυλακή ο πρώην τραπεζίτης θα συναντήσει τον Χρέινταρ Μαρ Σίγκουρντσον, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Kaupthing, της κάποτε μεγαλύτερης τράπεζας της Ισλανδίας, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης πεντέμισι ετών, αλλά και τον Λάρους Βέλντινγκ, πρώην επικεφαλής της Glitnir, της τρίτης τράπεζας που χρεοκόπησε. 

Υπενθυμίζεται ότι από δίκη πέρασε και ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γκέιρ Χάαρντε, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για αμέλεια, αλλά δεν καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης. 

Οταν χρεοκόπησαν οι ισλανδικές τράπεζες τα περιουσιακά τους στοιχεία υπερέβαιναν κατά 10 φορές το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας. Η κυβέρνηση, μετά τη χρεοκοπία, μετέφερε τα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία των Landesbanki, Glitnir και Kaupthing σε νέα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό ανήκουν στους πιστωτές των τριών χρεοκοπημένων τραπεζών.

Πηγή: www.kathimerini.gr 20.11.2014
Περισσότερα στο:
Στη φυλακή ο πρώην CEO της χρεοκοπημένης Landsbanki στην Ισλανδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου