16 Νοεμβρίου 2014

Σύνοδος G20: Επισκιάστηκε από τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Στη λήψη δέσμης μέτρων για την ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά 2,1% μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, με κύριο άξονα τα έργα υποδομών και το εμπόριο, συμφώνησαν οι είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (G20), κατά τη διάρκεια της φετινής συνόδου στο Brisbane της Αυστραλίας.
Όμως η σύνοδος στο μεγαλύτερο μέρος της επισκιάστηκε από την ουκρανική κρίση και το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Οι ηγέτες της G-20 συμφώνησαν επίσης να συνεργασθούν στενά για την πάταξη της φοροαποφυγής από τις μεγάλες εταιρείες και να ισχυροποιήσουν τους οικονομικούς θεσμούς ώστε να αποφευχθεί μια παγκόσμια οικονομική κρίση σαν αυτή του 2008.


Η δεύτερη μέρα της Συνόδου σημαδεύτηκε από επιθέσεις διαφόρων ηγετών κατά της Ρωσίας, λόγω της στάσης της τελευταίας στο ζήτημα της Ουκρανίας. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο αυστραλός πρωθυπουργός και ο ιάπωνας ομόλογός του Σίνζο Άμπε, σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι αντιτίθενται στην προσπάθεια της Ρωσίας να φέρει αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία και ζητούν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη εκείνοι που ευθύνονται για την πτώση του μαλαισιανού αεροσκάφους τον Ιούλιο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αφού εξήρε την «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» κατά τη σύνοδο κορυφής, χαρακτηρίσει ως «σοβαρό λάθος» την απόφαση του Κιέβου να διακόψει τη χρηματοδότηση των ανατολικών περιοχών της χώρας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Όσον αφορά το θέμα της κλιματικής αλλαγής ο αυστραλός πρωθυπουργός βρέθηκε σε θέση άμυνας αφού δεν ασπάζεται τις θεωρίες περί υπερθέρμανσης του πλανήτη, θέση που τον φέρνει σε σύγκρουση όχι μόνο με άλλους ηγέτες αλλά και με μεγάλη μερίδα της αυστραλιανής κοινής γνώμης.
Πάντως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν ήδη ανακοινώσει εισφορές ύψους 3,0 και 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα για το Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο αρχικός στόχος του Ταμείου είναι να συγκεντρωθεί έως το τέλος του 2014 ποσό 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγές: dw.de και ethnos.gr
Περισσότερα στα:
http://dw.de/p/1DoFw
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64094112

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου