20 Νοεμβρίου 2014

Αθλητισμός που βλάπτει τον εγκέφαλο

Χτυπήματα στο κεφάλι που δέχονται οι αθλητές κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες στον εγκέφαλο. Τα αθλήματα μπορεί να είναι: το κατς, το μποξ, χόκεϊ επί πάγου, το αμερικάνικο ποδόσφαιρο, ακόμη και οι κεφαλιές στο κοινό ποδόσφαιρο. Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle στη συνέχεια: 

Όταν η πάλη γίνεται επικίνδυνη
Το «κατς» είναι ένα είδος επαγγελματικής πάλης που φημίζεται για το θέαμα που προσφέρει. Ωστόσο κρύβει και κινδύνους: τα διαδοχικά χτυπήματα που δέχονται στο κεφάλι οι παλαιστές μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες. Όταν ο καναδός παλαιστής Κρις Μπενουά αυτοπυροβολήθηκε σε ηλικία 40 χρόνων, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλός του έμοιαζε με αυτόν ενός 85χρονου που πάσχει από Αλτσχάιμερ. 

«Το σύνδρομο του μποξέρ»
Οι γιατροί το ονομάζουν χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια ή απλούστερα σύνδρομο του μποξέρ. Διαρκή χτυπήματα στο κεφάλι φθείρουν τον εγκέφαλο των πυγμάχων. Αποτέλεσμα αυτού μπορεί να είναι απώλειες μνήμης, δυσκολία στην ομιλία, αυτοκτονικές τάσεις, ακόμη και άνοια, ασθένεια που διαγνώστηκε για πρώτη φορά σε επαγγελματίες πυγμάχους. 

Αμερικάνικο ποδόσφαιρο
Το «σύνδρομο του μποξέρ» δεν αφορά μόνο τους πυγμάχους. Η πάθηση εμφανίζεται συχνά και σε αθλητές του αμερικάνικου ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Science, ο μέσος παίκτης της επαγγελματικής κατηγορίας National Football League δέχεται περισσότερα από 600 χτυπήματα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της σεζόν. 
Τα κράνη δεν αποτελούν εγγύηση. Εκπρόσωποι της λίγκας του αμερικάνικου ποδοσφαίρου αμφισβητούσαν επί σειρά ετών τον ισχυρισμό ότι αρκετοί παίκτες μπορεί να πάσχουν από «το σύνδρομο του μποξέρ». Στο μεταξύ έχει αναγνωρίσει τους κινδύνους αλλάζοντας μέρος των κανονισμών προκειμένου προς αποτροπή χτυπημάτων στο κεφάλι. Ερευνητές εξετάζουν την προσθήκη μαγνητών στα κράνη, ώστε να μετριάζεται η σφοδρότητα της σύγκρουσης. 

Χόκεϊ επί πάγου
Όποιος θέλει να αποφύγει εγκεφαλικές βλάβες είναι καλό να αποφύγει το χόκεϊ επί πάγου. Το «σύνδρομο του μποξέρ» έχει διαγνωστεί και σε παίκτες του συγκεκριμένου αθλήματος. Ανεξάρτητα από το αν υπάρχει σκοπιμότητα ή όχι τα χτυπήματα στο κεφάλι οδηγούν σε βάθος χρόνου σε συσσώρευση επικίνδυνων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο. 

«Ύποπτο» και το ποδόσφαιρο
Μπορεί να φαντάζει υπερβολικό κι όμως είναι αλήθεια: ακόμη και οι ποδοσφαιριστές διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικές βλάβες από τις κεφαλιές που κάνουν όσο αγωνίζονται. Μπορεί οι κίνδυνοι να είναι περιορισμένοι συγκριτικά με το αμερικάνικο ποδόσφαιρο και το χόκεϊ επί πάγου, ωστόσο ακόμη και πιο ασθενή χτυπήματα μπορούν να επιφέρουν βλάβες σε βάθος χρόνου. 

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου