23 Νοεμβρίου 2014

Nelly's Φωτογραφίσεις στην Ακρόπολη

Σαν σήμερα, στις 23 Νοεμβρίου του 1899 στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, γεννήθηκε η πρωτοπόρος και με διεθνή αναγνώριση φωτογράφος Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη, γνωστή ως Nelly's, από την αγγλική υπογραφή της. 
Το 1924 εγκαθίσταται στην Αθήνα, όπου ανοίγει φωτογραφικό studio στην οδό Ερμού. 

Στο πορτρέτο, στο οποίο θα εξασκηθεί σ’ όλη τη διάρκεια της φωτογραφικής της πορείας στην Ελλάδα και την Αμερική, οφείλεται η απεικόνιση της αθηναϊκής κοινωνίας του Μεσοπολέμου αλλά και η συγκρότηση σημαντικού αρχείου της ελληνικής ομογένειας. Από το 1927 η Nelly’s περιοδεύει την ελληνική ύπαιθρο στοιχειοθετώντας το πανόραμα της Ελλάδας του Μεσοπολέμου. Ελληνίδα της διασποράς, συνθέτει φωτογραφικά μία Ελλάδα «ειδυλλιακή». Μέσα από τα επίσημα τουριστικά έντυπα που κυκλοφόρησαν με φωτογραφίες της στο εξωτερικό, διαμορφώθηκαν οι πρώτες βάσεις-οπτικά σύμβολα της ελληνικής «τουριστικής φιλοσοφίας».


Ιδιαίτερη θέση στο έργο της κατέχουν οι γυμνές ή ημίγυμνες φωτογραφίσεις στην Ακρόπολη της Μόνα Πάεβα (Mona Paeva), πρώτης μπαλαρίνας της Opera Comique οι οποίες προκάλεσαν σοκ στη συντηρητική κοινωνία του μεσοπολέμου, ενώ θεωρήθηκαν σκάνδαλο όταν δημοσιεύθηκαν το 1929, στο γαλλικό περιοδικό Illustration (φωτογραφίες πάνω και κάτω). Ο αθηναϊκός Τύπος της εποχής κατηγόρησε την καλλιτέχνη για βεβήλωση του αρχαιολογικού χώρου.


Παρά τις αντιδράσεις και τα σχόλια, η φωτογράφος δεν πτοήθηκε και επανέλαβε τη φωτογράφιση στην Ακρόπολη, με μοντέλο την Ουγγαρέζα χορεύτρια Νικόλσκα (Nikolska). Για να μετριάσει τις αντιδράσεις η φωτογράφος, αυτή τη φορά χρησιμοποίησε τα αραχνοΰφαντα πέπλα, με τα οποία έντυσε τη Νικόλσκα.... (Φωτογραφίες κάτω και πάνω στην αρχή αριστερά)


Λίγα μόλις χρόνια μετά, το 1936, η Ελλάδα έκανε ένα προοδευτικό άλμα και παρουσίασε τις γυμνές φωτογραφίες με τις χορεύτριες στο περίπτερο ελληνικού τουρισμού στο Παρίσι. Τα σχόλια ήταν διθυραμβικά και οι δύο «γυμνές» φωτογραφίσεις της Nelly's άφησαν εποχή. 

Και δυο ακόμη λόγια για τη φωτογράφο (φωτογραφία αριστερά): 

Εξέδωσε πολλά λευκώματα με φωτογραφίες και παρουσίασε τα έργο της σε πολλές εκθέσεις. 
Απέσπασε σημαντικές τιμητικές διακρίσεις. 
Δώρισε το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου της στο Μουσείο Μπενάκη. 
H Έλλη Σεραϊδάρη πέθανε στην Αθήνα, στις 17 Αυγούστου του 1998.

Πηγές: el.wikipedia.org, www.benaki.gr, www.mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου