24 Νοεμβρίου 2014

Όταν ο εθνικός δρόμος φεύγει...

Η «Καθημερινή» ταξίδεψε στον Μαλιακό κόλπο για να διαπιστώσει πόσο έτοιμες είναι κοινωνίες που έχουν συνδέσει την τύχη τους με τον Εθνικό δρόμο σε ολόκληρη την Ελλάδα να βγουν εκτός εθνικού οδικού δικτύου.
 
«Οταν έφυγε η κυκλοφορία ήταν ένα πολύ ξεχωριστό συναίσθημα. Είχαμε βγει όλος ο κόσμος στην πλατεία και κοιτούσαμε (σ.σ. τον άδειο δρόμο). Αλλά από την επόμενη ημέρα κιόλας, ξεκίνησαν τα ερωτήματα. Και τώρα τι κάνουμε;» θυμάται ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας.

Αλήθεια, πόσο προετοιμασμένη για την επόμενη ημέρα είναι μια κοινωνία που έχει συνδέσει την τύχη της με την εθνική οδό;  Όταν ο δρόμος φεύγει...

Χαρακτηριστική περίπτωση, στο ρεπορτάζ, εκείνη του Μοτέλ Λεβέντη, που είχε κατορθώσει να γίνει "σημείο αναφοράς":

«Οταν χαράχθηκε ο νέος δρόμος, επί υπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, φρόντισε να βρει ένα άλλο πόστο στον καινούργιο δρόμο για την αναγκαία στάση του ταξιδιώτη. «Το πρώτο είχε ανοίξει το 1962, το 1990 άνοιξε το απέναντι. Η αλήθεια είναι ότι πήγε πάρα πολύ καλά. Ηταν μονοπώλιο, σημείο αναφοράς. Ο κόσμος έλεγε “Είμαι στο Λεβέντη”. Υπήρχαν διαστήματα του καλοκαιριού ή των εορτών που είχαμε 10.000 πελάτες την ημέρα. Ο κόσμος μας προτίμησε και είμαι πάντοτε ευγνώμων» διηγείται η κ. Ρούλα Λεβέντη. 
Το Μοτέλ Λεβέντη, η πιο εμβληματική επιχείρηση της παραλιακής Φθιώτιδας ήταν από τις πρώτες που έκλεισαν μετά τη δημιουργία της νέας εθνικής οδού. «Ομολογώ ότι δεν το περιμέναμε. Ηταν μια καταστροφή. Κρατήσαμε 6-8 μήνες, αλλά ήταν ραγδαία η πτώση. Είχα 105 εργαζόμενους, ήταν πλήγμα για την περιοχή γιατί ήταν όλοι από Αγιο Κωνσταντίνο και Καμένα Βούρλα». Λίγα χρόνια μετά το πρώτο από τα δύο fast food Λεβέντη κατεδαφίστηκε και μετατράπηκε σε εξοχικές κατοικίες. Το δεύτερο παραμένει κλειστό.
Το κλείσιμο του Λεβέντη έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στους επαγγελματίες της Φθιώτιδας -ιδίως όσους εξαρτώνταν ή εξαρτώνται ακόμα και σήμερα από την παλαιά εθνική οδό- ποια είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. 

Αντίθετα, ο νέος δήμαρχος Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου, κ. Γιάννης Συκιώτης, που «έζησε» την ίδια μετάβαση μερικά χρόνια νωρίτερα, πιστεύει ότι οι αναταράξεις σιγά σιγά απορροφώνται. «Μετά, το 2009-2010 είδαμε ότι η μετακίνηση της εθνικής οδού βοήθησε πολύ τον τόπο γιατί έφυγαν όλα τα φορτηγά μέσα από τα χωριά. Δεύτερον, γίναμε προορισμός που μπορεί να καθίσει κανείς ήσυχα στην παραλία», λέει. Δεν έχουν όλοι όμως την ίδια άποψη.

Στην έρευνα διαπιστώνεται ότι γενικά οι τοπικές κοινωνίες και φορείς είναι απροετοίμαστες για τις αλλαγές που φέρνουν νέα οδικά έργα σε πολλά σημεία του χάρτη. 

Διαβάστε και δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

Πηγή: www.kathimerini.gr
http://www.kathimerini.gr/793177/interactive/epikairothta/ereynes/otan-o-e8nikos-dromos-feygei#secondPage

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου