22 Νοεμβρίου 2014

Την απαγόρευση γάμων μεταξύ ανηλίκων προωθεί ο ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν την Παρασκευή ότι όλα τα μέλη του Οργανισμού θα πρέπει να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν νόμους για τον τερματισμό των «παιδικών, πρόωρων και αναγκαστικών γάμων».

Το θέμα αυτό επηρεάζει περίπου 15 εκατομμύρια κορίτσια ετησίως στον πλανήτη, ενώ τουλάχιστον 700 εκατομμύρια γυναίκες έχουν παντρευτεί πριν από τα 18α γενέθλιά τους, με τις περισσότερες να ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή σε μη ασφαλές περιβάλλον.

Μεγάλο ποσοστό γάμων μεταξύ ανηλίκων παρατηρείται στη νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική. Στο Νίγηρα της δυτικής Αφρικής, το ποσοστό αυτό βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς το 77% των γυναικών ηλικίας μεταξύ 20 και 49 ετών έχουν παντρευτεί πριν από την ηλικία των 18. Ο μεγαλύτερος αριθμός κοριτσιών που έχει παντρευτεί προτού κλείσουν τα 15 τους χρόνια έχει καταγραφεί στο Μπαγκλαντές, ενώ η Ινδία αποτελεί το κέντρο των ανήλικων νυφών παγκοσμίως.

Οι προτάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν είναι νομικά δεσμευτικές, ωστόσο αποτελούν έναν τρόπο για την άσκηση πιέσεων στις χώρες-μέλη του Οργανισμού.

Στη φωτογραφία: Τα δύο κορίτσια από την Υεμένη παντρεύτηκαν σε ηλικία 6 ετών. Οι σύζυγοί τους ήταν 25.

Πηγή: tanea.gr 22.11.2014
Περισσότερα στο:
http://www.tanea.gr/news/world/article/5182730/thn-apagoreysh-twn-gamwn-metaksy-anhlikwn-se-olon-ton-kosmo-prowthei-o-ohe/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου