28 Νοεμβρίου 2014

Το έπαθλο της αποτυχίας

Αφηρημένες ...Σκέψεις 

Την ουσιαστική αποτυχία του κυβερνητικού κλιμακίου στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι, ήρθε να επισκιάσει η "φαρσοκωμωδία" (όπως τη χαρακτήρισε στέλεχος της Capital) του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο. Θα σοβαρευτούνε κάποτε; Τουλάχιστον στις διεθνείς επαφές τους; 

Θα κατανοήσουν επιτέλους οι μεν κυβερνητικοί ότι η συμφωνίες που έχουν κάνει με τους δανειστές της χώρας πρέπει και να τηρηθούν; Το μήνυμα από το Παρίσι ήταν σαφές: Χωρίς την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας, η Ελλάδα θα αφεθεί στην τύχη της. Και οι αγορές έχουν ακόμη τις πόρτες κλειστές για τη χώρα μας.

Θα καταλάβουν οι δε, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που με αξιώσεις πλέον διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας, ότι οι εντελώς πρόχειρες παρουσιάσεις ενός οικονομικού προγράμματος αμφίβολης εφαρμογής (χωρίς μάλιστα την ύπαρξη εναλλακτικής πρότασης σε περίπτωση απόρριψής του από τους δανειστές), όπως εκείνη που έγινε από τους Γ. Σταθάκη και Ι. Μηλιό στο Λονδίνο, όχι μόνο δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος της χώρας αλλά μεγεθύνουν το αδιέξοδο; Ορθώνοντας μάλιστα πρόσθετα εμπόδια στον πρωταρχικό στόχο του κόμματός τους, που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση της εξουσίας; 


Ενδεικτική της αποτυχίας των δυο ελληνικών αποστολών (της κυβερνητικής στο Παρίσι και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Λονδίνο) ήταν η άμεση αρνητική αντίδραση των αγορών: Τα ελληνικά ομόλογα πιέστηκαν (οι αποδόσεις τους -όπως και τα spreads- σημείωσαν σημαντική άνοδο), ενώ παράλληλα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας οι μετοχές κατέγραψαν σημαντική πτώση. 

Ας σοβαρευτούν λοιπόν κάποτε. Ας σταματήσουν τον ανταγωνισμό στα μεγάλα λάθη. Ας πάψουν να διεκδικούν το έπαθλο της αποτυχίας. Ας αφήσουν κατά μέρος τον παράγοντα του πολιτικού κόστους ή οφέλους του κόμματός τους, τουλάχιστον στις διεθνείς επαφές τους. Εκεί δεν διεξάγουν την προεκλογική τους εκστρατεία, εκεί προέχει το εθνικό πρόβλημα. Εξάλλου στις προσεχείς εθνικές εκλογές (που δεν είναι πλέον μακριά), οι ξένοι τεχνοκράτες και επενδυτές, δεν δικαιούνται να ψηφίσουν!. 


Και μια προσθήκη:
Λένε "Μια εικόνα χίλιες λέξεις", μια γελοιογραφία ίσως και παραπάνω: 
Το σκίτσο είναι του Ηλία Μακρή από την "Καθημερινή"

Takis Ant για το afirimeno.com

1 σχόλιο:

  1. Να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα στοιχεία, σχετικά με τις εκδηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Σίτι του Λονδίνου:
    Συνολικά έγιναν τρεις εκδηλώσεις. Μία που διοργανώθηκε από την Deutsche Bank (DB) και στην οποία παρευρέθη ο κ. Γ. Μηλιός και άλλες δύο που είχαν κεντρικό παρουσιαστή τον κ. Γ. Σταθάκη και διοργανωτές στη μία την Bank of America - Merrill Lynch (BofA) και στην άλλη τη Nomura. Επίσης, διοργανώθηκε και γεύμα εργασίας από την Ενωση Ελλήνων Τραπεζιτών (ΗΒΑ), στο οποίο συμμετείχαν ο κ. Μηλιός και εκπρόσωποι από τις περισσότερες μεγάλες τράπεζες.
    Μετά τις παρουσιάσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, διοχετεύτηκαν από τους εκπροσώπους των επενδυτικών οίκων ενημερωτικά σημειώματα (με τη μορφή e-mail) που συνέταξαν οι ίδιοι προς ενημέρωση των συνεργατών τους και τα οποία συνόψιζαν το τι ειπώθηκαν από τους κ. Σταθάκη και Μηλιό.
    Τη μεγαλύτερη ένταση προκάλεσε e-mail αναλυτή της Capital, ονόματι Τζ. Σπόνερ, ο οποίος συμμετείχε μόνο στην εκδήλωση της DB που είχε ομιλητή τον κ. Μηλιό και όχι τον κ. Σταθάκη. Υπήρξε,και ένα ακόμα ενημερωτικό σημείωμα, που περιελάμβανε τα κεντρικά σημεία της παρουσίασης του κ. Σταθάκη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της BofA. Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή