29 Νοεμβρίου 2014

Οι δύο όψεις της πτώσης του μαύρου χρυσού

Ως νόμισμα με δύο όψεις περιγράφει η Citi την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου που ήδη βρίσκονται σε χαμηλό 4,5 ετών. Σε report του οίκου (Global Equity Strategist - Citi View On Falling Oil) γίνεται λόγος για σημαντικές μακροοικονομικές επιπτώσεις, καθώς το φθηνό πετρέλαιο θα δώσει ώθηση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ο πληθωρισμός σε χώρες με ισχυρές οικονομίες θα υποχωρήσει και, κατά συνέπεια, η νομισματική πολιτική τους θα διατηρηθεί χαλαρή για μεγαλύτερο διάστημα. 

ΗΠΑ και Ιαπωνία είναι οι “κερδισμένοι”, σύμφωνα με το Citi, ενώ οι χώρες του ΟΠΕΚ και μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου, όπως η Ρωσία, η Νορβηγία, ο Καναδάς και η Βραζιλία θα επηρεαστούν λόγω της υποχώρησης των τιμών. 

Από τα μέσα του έτους, το πετρέλαιο βρίσκεται σε καθοδική πορεία και έχει εισήλθε σε bear market, ως αποτέλεσμα απεξάρτησης των ΗΠΑ (του μεγαλύτερου καταναλωτή πετρελαίου παγκοσμίως) από εισαγωγές πετρελαίου, της αύξησης παραγωγής από παραγωγούς της Λατινικής Αμερικής και της επιβράδυνσης της ζήτησης διεθνώς. Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα, με τις τιμές να διολισθαίνουν σε χαμηλό 4,5 ετών, έπειτα και από την απόφαση του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών να διατηρήσουν αμετάβλητη την ημερήσια παραγωγή του στα 30 εκατ. βαρέλια. 

Η τιμή του brend έχει χάσει σχεδόν το 35% της αξίας τους από τα υψηλά των 116 δολαρίων τον περασμένο Ιούνιο εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι διαμορφώνονται συνθήκες υπερπροσφοράς στην παγκόσμια αγορά μετά την έκρηξη της παραγωγής από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ και ενώ η παγκόσμια επιβράδυνση πλήττει την πλευρά της ζήτησης. 

Η Citi αναλύοντας τέσσερα διαφορετικά μοντέλα, εκτιμά πως οι τιμές θα βρουν ισορροπία σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 70 και 90 δολαρίων μέσα στην επόμενη πενταετία, αν και βραχυπρόθεσμα αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη πίεση για το μαύρο χρυσό. Όπως σημειώνεται στο report, θα απαιτηθεί περισσότερος “πόνος” στον πετρελαιοπαραγωγικό κόσμο για να παρέμβει ο ΟΠΕΚ. 

Τι σημαίνει, όμως, η υποχώρηση των τιμών του “μαύρου χρυσού” για το shale gas (σχιστολιθικό αέριο); Έχουν υποχωρήσει τόσο ώστε να επιδράσουν στην παραγωγή του; “Όχι ακόμα”, εκτιμούν οι αναλυτές της Citi υποστηρίζοντας πως για να ανακοπεί ο ρυθμός παραγωγής του shale gas θα απαιτηθούν τιμές πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι. 

Για τις μετοχικές αξίες, φθηνό πετρέλαιο σημαίνει οφέλη για κλάδους όμως οι μεταφορές (κυρίως για τις αεροπορικές εταιρείες και τις εταιρείες logistics), το retail, τα καταναλωτικά αγαθά, τα χημικά και πίεση για μετοχές του ευρύτερου ενεργειακού κλάδου. 

Πηγή: www.capital.gr 29.11.2014
Ολόκληρο το άρθρο στο: http://www.capital.gr/News.asp?id=2168778 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου