30 Νοεμβρίου 2014

Podemos: Πιο ήπιο οικονομικό πρόγραμμα

Μετριοπαθέστερο του αναμενόμενου και πιο λεπτομερές είναι το οικονομικό μανιφέστο του Podemos, που δόθηκε στη δημοσιότητα και τιτλοφορείται «Οικονομικό σχέδιο για τον λαό, μια πρόταση συζήτησης για την επίλυση των προβλημάτων της ισπανικής οικονομίας». Το 68 σελίδων κείμενο, με συγγραφείς τους καθηγητές Βισένς Ναβάρο και Χουάν Τόρες Λόπες, ξεκινά με ένα απόφθεγμα της θρυλικής μαύρης ακτιβίστριας Ρόζα Παρκς («όσο πιο υπάκουοι ήμασταν, τόσο χειρότερα μας φέρονταν») και προχωρεί στην επισήμανση ότι η ισπανική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και χρειάζεται άμεσα μέτρα ανακούφισης.

Το πρόγραμμα του Podemos («Μπορούμε») περιλαμβάνει μέτρα τόνωσης της ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη βοήθεια ελέγχου επί του τραπεζικού συστήματος, αύξηση της ζήτησης μέσω αύξησης του κατώτατου μισθού, ισχυρότερα συνδικαλιστικά δικαιώματα και κατάργηση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας. Η κύρια πρόταση για την αγορά εργασίας, το 35ωρο, παραμένει, ενώ το αίτημα για σύνταξη στα 60 αντικαθίσταται με σύνταξη στα 65.

Γίνεται λόγος για την ανάγκη «αναδιάρθρωσης και ελάφρυνσης του ιδιωτικού χρέους, ιδίως στεγαστικών δανείων», ενώ για το δημόσιο χρέος ζητείται μια «όσο το δυνατό πιο συντεταγμένη αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού και ισπανικού χρέους».

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος σε μια κατάμεστη αίθουσα, την περασμένη Πέμπτη, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας είπε ότι τα αιτήματα του Podemos παραπέμπουν στα αιτήματα σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της δεκαετίας του ’80.

Υπενθυμίζεται πως στις πρόσφατες σφυγμομετρήσεις το Podemos έρχεται πρώτο συγκεντρώνοντας προτιμήσεις άνω του 28%. Πάντως όσο πιο ενισχύεται το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας στις δημοσκοπήσεις, τόσο πιο ρεαλιστικό γίνεται.

Πηγή: Στοιχεία από www.kathimerini.gr 


Σχετική ανάρτηση: Το Αφηρημένο Blog: Κίνημα διαμαρτυρίας Podemos ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου