30 Νοεμβρίου 2014

Β. Γεροβασιλείου: Τα ελληνικά κρασιά γίνονται μόδα διεθνώς

Η Ελλάδα τείνει να γίνει παγκόσμια υπερδύναμη στην παραγωγή ποιοτικού κρασιού, τονίζει ο οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου στην "Καθημερινή" ξεναγώντας την στο Μουσείο Οίνου στην Επανομή, όπου μεταξύ άλλων εκτίθενται σύνεργα κρασοκατάνυξης των αρχαίων προγόνων μας, όπως οι αμφορείς της φωτογραφίας. 

Ενα σκληρό τάκλιν σε ποδοσφαιρικό αγώνα έστειλε τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου στην «εξέδρα» και από εκεί στην παγκόσμια ελίτ του καλού κρασιού. Ο ίδιος ήθελε να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός, αλλά άλλες ήταν αι βουλαί του θεού Διονύσου... Παίζοντας έναν αγώνα ως ποδοσφαιριστής της Αναγέννησης Επανομής με την ΑΠΕΛ Λαγκαδά, υπέστη ρήξη μηνίσκου και καθώς δεν μπορούσε λόγω του τραυματισμού να παρακολουθήσει εντατικά φροντιστήρια για το Πολυτεχνείο, έδωσε και πέρασε στη Γεωπονική Σχολή και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην οινολογία. 

Με ορμητήριο την Επανομή, όπου γεννήθηκε, ζει, παράγει και οινοποιεί, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου εξελίσσεται σε βασικό πυλώνα του ποιοτικού κρασιού στην ελληνική αγορά και συναγωνίζεται, με εξαιρετικά αποτελέσματα διεθνώς, μεγαθήρια του κλάδου του. Για πέμπτη χρονιά φέτος το οινοποιείο του αναδείχθηκε μεταξύ των εκατό καλύτερων του κόσμου!

Επελαύνει στις αγορές του καλού κρασιού με αμιγώς ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών. Σε ρόλο «ναυαρχίδας», η Μαλαγουζιά, την οποία έμαθε να καλλιεργεί και να οινοποιεί στο φημισμένο αμπέλι τού Πόρτο Καρράς, προτού εγκατασταθεί και «ριζώσει» μαζί με το πεντακοσίων στρεμμάτων αμπέλι και το υπερσύγχρονο οινοποιείο στην Επανομή, Από κοντά βεβαίως και το Ασύρτικο.

«Οταν μιλάμε για ελληνικό ποιοτικό κρασί μιλάμε για τις ελληνικές ποικιλίες, στις άλλες, π.χ. γαλλικές, ο ανταγωνισμός είναι άνισος. Ηχεί παράξενο αλλά όλοι οι οινοκριτικοί, λένε ότι η Ελλάδα είναι η ανερχόμενη δύναμη στο ποιοτικό κρασί, με νέες ελληνικές ποικιλίες. Το ασύρτικο είναι καθαρά ελληνική ποικιλία και παγκόσμια γνωστή. Η μαλαγουζιά γίνεται διαρκώς όλο και πιο γνωστή, το ξινόμαυρο, το αγιωργήτικο, το λημνιό. Αυτές οι ποικιλίες διεθνώς γίνονται μόδα και δουλεύει αυτό αυξάνοντας σταδιακά τις εξαγωγές των ελληνικών κρασιών» αναφέρει.

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι, όπως λέει, οι καλύτερες αγορές για τα ποιοτικά ελληνικά κρασιά, ενώ για την Κίνα τονίζει πως «δεν είναι ώριμη, οι Κινέζοι δεν έχουν κουλτούρα κρασιών και αυτή τη στιγμή πάσχουν από το σύνδρομο του “ευρωπαϊσμού”, και προτιμούν τα πολύ γνωστά ευρωπαϊκά κρασιά».

Σε κάθε περίπτωση συνιστά όχι βιασύνη. «Οταν ανοίγει η αγορά και δεν έχουμε παραγωγή ικανή να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε χαμηλής ποιότητας προϊόν για να την καλύψουμε. Να πάμε βήμα-βήμα και όταν τελειώνει το κρασί να λέμε τελείωσε, τώρα την άλλη χρονιά»

Τρεις χιλιάδες παιδιά και έφηβοι τον χρόνο επισκέπτονται το οινοποιείο, τον αμπελώνα και το μουσείο.«Είναι πολύ λεπτή η θέση μας. Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η καλλιέργεια της ιδέας του αμπελιού και του κρασιού ως πολιτισμικό αγαθό σε μικρούς και μεγάλους. Φυσικά όμως στους έφηβους μιλάμε για κατανάλωση με μέτρο και ότι δεν πρέπει να καταναλώνεται από παιδιά κάτω των 18 ετών. Το κτήμα μας επενδύει στον πολιτισμό με διάφορους τρόπους, με διαλέξεις και προβολές ταινιών, με καλέσματα, με εκπαίδευση γύρω από το κρασί και το αμπέλι, με συνεστιάσεις, καλώντας επιφανείς ανθρώπους που μιλούν για την τέχνη, τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο», τονίζει ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου στην "Καθημερινή" .

Βασίλης Βασιλικός, Στέλιος Ράμφος, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Γραμματικάκης, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Κώστας Βαρώτσος, Κώστας Τσόκλης και πολλοί άλλοι άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, φιλοξενήθηκαν εκεί, έχοντας απέναντί τους μαζικά ακροατήρια οινόφιλων που συρρέουν καθημερινά στο υπέροχο αυτό δημιούργημα όπου ο ιδρυτής και οι συνεργάτες του «εν σοφία εποίησαν...».

Πηγή: Απόσπασμα από δημοσίευμα στο www.kathimerini.gr 30.11.2014
Ολόκληρο το ρεπορτάζ του Σταύρου Τζίμα στο:

Η Ελλάδα ισχυρή δύναμη στο καλό κρασί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου