1 Ιουνίου 2015

Ασφαλιστικό, το μεγάλο αγκάθι για τη συμφωνία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των "θεσμών" ίσως είναι το ασφαλιστικό, όπου δεν φαίνονται σημεία σύγκλησης. "Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, ώστε να μην υπάρχει έλλειμμα" δήλωσε, για μια ακόμη φορά σήμερα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ.
"Ενοποίηση ταμείων και την κατάργηση διατάξεων που κακώς επιτρέπουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις" είναι το μόνο που αποδέχεται η ελληνική πλευρά, όπως προκύπτει και από την χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη γαλλική Le Monde.

Πιο αναλυτικά, στις δηλώσεις τους, οι δυο αναφέρουν: 


Η άποψη της γερμανικής κυβέρνησης: 

Κινούμαστε στο πλαίσιο ενός υπάρχοντος προγράμματος και της δήλωσης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ* και επισήμανε ότι τα στοιχεία που πρέπει να περιέχει η ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται στην ενδιάμεση έκθεση των Θεσμών του περασμένου Δεκεμβρίου.

"Υπάρχουν δεκαπέντε σημεία και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινείται μια συνολική λύση" δήλωσε ο κ. Γιέγκερ και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν:
στο συνταξιοδοτικό, όπου πρέπει να μην υπάρχει έλλειμμα,
στην αγορά εργασίας,
στον δημόσιο τομέα και
στις ιδιωτικοποιήσεις... 


Η αναφορά του γερμανού εκπροσώπου του Σόιμπλε σε "μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο συνταξιοδοτικό, όπου πρέπει να μην υπάρχει έλλειμμα", παραπέμπει σαφώς σε μειώσεις - περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, κάτι που αποτελεί "κόκκινη γραμμή" για την ελληνική πλευρά.

Η 
άποψη της ελληνικής κυβέρνησης:   

Στο άρθρο του, στη γαλλική Le Monde, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρει σχετικά τα ακόλουθα**:

"Συμφωνήσαμε, επιπλέον, να υλοποιήσουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα. Με την ενοποίηση ταμείων και την κατάργηση διατάξεων που κακώς επιτρέπουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, γεγονός που αυξάνει το πραγματικό όριο συνταξιοδότησης. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν δημιουργήσει το μεσοπρόθεσμο πρόβλημα βιωσιμότητάς τους, οφείλονται κατά κύριο λόγο σε πολιτικές επιλογές για τις οποίες σοβαρότατη ευθύνη φέρουν τόσο οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις όσο και κυρίως η τρόικα (μείωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων κατά 25 δισ. ευρώ μέσω του PSI αλλά και υψηλότατη ανεργία που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο ακραίο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα από το 2010)"...

"Σ’ ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, αυτό των συντάξεων, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι απολύτως τεκμηριωμένη και λογική. Στην Ελλάδα οι συντάξεις έχουν μειωθεί σωρευτικά στα χρόνια του μνημονίου από 20% μέχρι και 48%, ενώ αυτή τη στιγμή το 44,5% των συνταξιούχων παίρνουν σύνταξη κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, ενώ και ένα ποσοστό, περίπου 23,1% των συνταξιούχων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ζει σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι αυτή η εικόνα, αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα"...


* από www.naftemporiki.gr
** από www.kathimerini.gr

Σχετική ανάρτηση:
Τσίπρας στην Le Monde: «Για ποιον χτυπά η καμπάνα;»






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Ας προετοιμάζονται και πάλι για νέες περικοπές οι συντξιούχοι. Η λεπίδα έρχεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή