11 Απριλίου 2018

DW: Σε τροχιά σύγκρουσης ΗΠΑ και Ρωσία λόγω Συρίας

Η φερόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία πυροδοτεί νέα σκληρή αντιπαράθεση Μόσχας-Ουάσιγκτον. Την ώρα που ο Ντόναλτ Tραμπ μιλά για θηριωδίες η Μόσχα διαψεύδει ότι έγινε τέτοια επίθεση. Προς το παρόν ο λεκτικός πόλεμος, μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για το συριακό, συνεχίζεται.
Όσο για του δυο πρωταγωνιστές, τους Τραμπ και Πούτιν, «Διάβολο και Βελζεβούλ» τους χαρακτηρίζει η Süddeutsche Zeitung.
 
Από τρια δημοσιεύματα στη Deutsche Welle, στη συνέχεια: 

Σε τροχιά σύγκρουσης ΗΠΑ και Ρωσία λόγω Συρίας

Κλιμακώνεται η διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με αφορμή τη φερόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα της Συρίας. Την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ ανακοινώνει μια «σημαντική απόφαση» χωρίς να αποκλείει στρατιωτική παρέμβαση, η Μόσχα προειδοποιεί για «σημαντικές επιπτώσεις» ενός ενδεχόμενου αμερικανικού χτυπήματος. Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τα πνεύματα ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντανόφ δηλώνει ωστόσο ότι δεν διακρίνει τον κίνδυνο στρατιωτικής αντιπαράθεσης των δύο υπερδυνάμεων.

Στο μεταξύ ο αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε με τον γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι για να υπάρξει αντίδραση από γαλλικής πλευράς θα πρέπει να κατατεθούν αποδείξεις για την φερόμενη επίθεση. Μέσα στις επόμενες ώρες ο Ντ. Τραμπ αναμένεται να συντονίσει από κοινού με την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι τις επόμενες αμερικανικές κινήσεις στη Συρία.

Από την πλευρά της η Μόσχα εμμένει ωστόσο να διαψεύδει ότι το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε επίθεση με χημικά στην Ντούμα με περίπου 60 νεκρούς και 1.000 τραυματίες. (...)

Ίσως το Ισραήλ να κρύβεται πίσω από την επίθεση στο Ταϊφούρ

Αναπάντητο παραμένει την ίδια στιγμή το ερώτημα ποια χώρα κρύβεται πίσω από την αεροπορική επιδρομή στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ταϊφούρ (T4), στην επαρχία του Χαλεπίου μια ημέρα αργότερα, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 14 άτομα. Ήταν απλά σύμπτωση ότι η επιδρομή έγινε μια μόλις μέρα μετά την φερόμενη επίθεση με χημικά ή μήπως επρόκειτο για την αντίδραση, για την οποία είχαν προειδοποιήσει πρόσφατα Τραμπ και Μακρόν;

Όσον αφορά τώρα την επίθεση στη Ντούμα, είναι γεγονός ότι οι δυνάμεις του Ασάντ βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από μια νίκη επί των ανταρτών και οι διαπραγματεύσεις για την υποχώρηση των τελευταίων λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους. Μια επίθεση με χημικά δεν θα συνέφερε, συνεπώς, τον Σύρο πρόεδρο. Από την άλλη πλευρά όμως ο εμφύλιος στη Συρία εισήλθε τους τελευταίους μήνες σε μια νέα φάση. Το καθεστώς Ασάντ ενδέχεται να ήθελε να πιέσει με μια επίθεση χημικών τους αντάρτες να επιταχύνουν την υποχώρησή τους. Στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη ο Μπασάρ αλ Άσαντ θα είχε έτσι στο ενεργητικό του περισσότερες στρατιωτικές νίκες και κατά συνέπεια ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση.

Παράλληλα δεν αποκλείεται η αεροπορική επίθεση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ταϊφούρ να φέρει την υπογραφή του Ισραήλ. Κι αυτό επειδή ήδη μέχρι σήμερα η ισραηλινή αεροπορία έχει πραγματοποιήσει πάνω από 100 επιθέσεις στο έδαφος της Συρίας. Ας μην ξεχνάμε ότι το Ισραήλ βρίσκεται υπό πίεση λόγο της ολοένα και ισχυρότερης παρουσίας του Ιράν, αλλά και της οργάνωσης Χεζμπολάχ στη γειτονική Συρία.

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Απρόβλεπτη η αμερικανική πολιτική στη Συρία

Με εκατέρωθεν βολές, απειλές και προειδοποιήσεις συνεχίζεται ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για το συριακό, ο οποίος μεταφέρθηκε χθες και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Mόσχα και Ουάσιγκτον απέρριψαν εκατέρωθεν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδια ψηφίσματος της άλλης πλευράς που προέβλεπαν τη διαλεύκανση της επίθεσης με χημικά που έγινε το περασμένο Σάββατο στη Ντούμα της Συρίας, η οποία θεωρείται το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στο θύλακα της ανατολικής Γούτα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ προανήγγειλε ότι θα δοθεί η δέουσα απάντηση. Η Μόσχα από την πλευρά της -η οποία παρεμπιπτόντως διαψεύδει απολύτως τα περί χημικής επίθεσης στη Ντούμα- προειδοποιεί την Ουάσιγκτον με αντίποινα σε περίπτωση που αυτή απαντήσει στρατιωτικά. 

Σχόλια του βουλευτή Ρόντεριχ Κίζεβετερ 

Τις τελευταίες αυτές δραματικές εξελίξεις σχολίασε μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών και εκπρόσωπος της χριστιανικής ένωσης στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Ρόντεριχ Κίζεβετερ (φωτο αριστερά): 

«Καταρχήν είναι εντυπωσιακό πόσο απρόβλεπτη είναι η αμερικανική πολιτική. Πριν από μια εβδομάδα ακούγονταν ότι οι Αμερικάνοι σκέφτονται να αποχωρήσουν από τη Συρία ενώ τώρα και μετά την χημική επίθεση εξετάζουν το ενδεχόμενο μαζικής στρατιωτικής επέμβασης» αναφέρει.

Σε τι θα ωφελούσε όμως τώρα η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εκ μέρους της Ουάσιγκτον; «Σε κάθε περίπτωση η ανάληψη δράσης επιβάλλεται. Υπάρχει η λεγόμενη Ευθύνη Προστασίας (Responsibility to protect) από την εποχή της Ρουάντα, όπου η Δύση παρακολουθούσε άπραγη πώς σφαγιάζονταν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Η επέμβαση είναι λοιπόν θεμιτή όταν υπάρχουν και οι ανάλογες αποδείξεις. Στην παρούσα φάση όμως τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν παραλύσει».

Ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής και πρώην στρατιωτικός υπενθυμίζει ότι πέρσι οι ΗΠΑ πρότειναν -έχοντας γερμανική στήριξη- τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με αντικείμενο τις παραβιάσεις που αφορούν στη χρήση χημικών όπλων. Η πρόταση σκόνταψε ωστόσο στη σθεναρή αντίσταση της Ρωσίας.

«Σε διπλωματικό επίπεδο διαπιστώνουμε λοιπόν ότι η Ρωσία εμποδίζει τη διαλεύκανση […]. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και να αξιοποιήσουμε όλες τις νομικές δυνατότητες. Η Ευθύνη Προστασίας επιτρέπει περιορισμένα στρατιωτικά πλήγματα εναντίον θέσεων από όπου ξεκίνησαν οι επιθέσεις με τα χημικά. Εάν αυτό μπορεί να διαπιστωθεί χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία -αυτό όμως δεν ισχύει μέχρι στιγμής- τότε δικαιολογείται μια στρατιωτική επέμβαση και θα τη στήριζα» προσθέτει. 



«Διάβολος και Βελζεβούλ» οι Τραμπ και Πούτιν 

«Διάβολος και Βελζεβούλ» είναι ο τίτλος σχόλιου που δημοσιεύει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και στο οποίο αναφέρει ότι «Τραμπ και Πούτιν μοιάζουν πάρα πολύ. Ένας επικίνδυνος συνδυασμός».

Συγκεκριμένα γράφει: «Ο πρόεδρος είναι ένας παθολογικός ψεύτης, που δεν δείχνει ποτέ μεταμέλεια. Βρίσκεται υπό τεράστια πίεση από την κοινή γνώμη, απομονωμένος, ακόμη και φίλοι και εταίροι τού γυρνούν την πλάτη. Οι χρηματιστηριακές αγορές καταρρέουν, η εξουσία του αποκτά ρωγμές. Όμως ο πρόεδρος είναι ένας μετρ της κλιμάκωσης. Εκεί που εμφανίζεται ένα πρόβλημα, δημιουργεί ένα μεγαλύτερο. Ο πρόεδρος προκαλεί αμφιβολίες, κάνει λόγο για συνωμοσία, ξεκινά ένα επιδέξιο παιχνίδι με κατηγορίες και ψέματα. Πάνω απ' όλα όμως: ο πρόεδρος είναι ματαιόδοξος και διαθέτει το επιθετικό ένστικτο ενός μαχητή του δρόμου, διαθέτει αυτή την οργή, η οποία εντείνεται επειδή ο πρόεδρος ζει σε έναν δικό του κόσμο χωρίς να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του. Αυτός ο πρόεδρος έχει δυο ονόματα: Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ». 

Πηγή: Deutsche Welle. Τα τριά δημοσιεύματα στα:






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Πραγματικά όπως γράφει και η Γερμανική εφημερίδα «Διάβολος και Βελζεβούλ» είναι οι Τραμπ και Πούτιν! Όπως πάνε θα τον ανάψουνε τον πόλεμο και είναι και στη γειτονιά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή