4 Αυγούστου 2020

Ανασχηματισμός: Περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Τις λειτουργικές βελτιώσεις στο κυβερνητικό σχήμα ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Οι αλλαγές που παρουσιάστηκαν περιλαμβάνουν την αναβάθμιση των υφυπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης σε αναπληρωτές υπουργούς, την κάλυψη των κενών θέσεων υφυπουργού στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εργασίας και την ενίσχυση του υπουργείου Υγείας με έναν ακόμη υφυπουργό. 

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αποφάσισε:
- Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική.
- Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
- Την τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Τσακλόγου στη θέση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.
- Την τοποθέτηση της κας Ζωής Ράπτη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας.
- Την τοποθέτηση του κ. Νικόλαου Ταγαρά, βουλευτή Κορινθίας, στη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης θα γίνει την Τετάρτη στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Οπως ανέφερε ο κ. Πέτσας με τις αλλαγές επιδιώκεται,
-Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων.
-Η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος.
-Η οργανωτική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας.
-Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής.

Κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον ανασχηματισμό

Αντιδράσεις από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης έφεραν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Κόντρα κυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ: 

ΣΥΡΙΖΑ: «Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την υγειονομική και την οικονομική κρίση. Σήμερα καταλάβαμε ότι δεν μπορεί ούτε ανασχηματισμό στη κυβέρνησή του να κάνει», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρει ότι «μετά από τρεις προαναγγελίες ανασχηματισμών, που εντέλει ματαιώθηκαν, σήμερα αποφάσισε απλά να βάλει τρεις νέους αναπληρωτές υπουργούς και να αφαιρέσει κάθε χαρτοφυλάκιο από τον κ. Γεωργιάδη». «Αφού δεν μπορεί να τον διώξει, τουλάχιστον μπόρεσε να του πάρει τις αρμοδιότητες, αφήνοντάς τον να παριστάνει τον υπουργό», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η πολιτική κατεύθυνση, ωστόσο, που σηματοδοτεί, τόσο η αναβάθμιση του Θ. Σκυλακάκη όσο και η είσοδος του Π. Τσακλόγλου, προσώπων δηλαδή που ποτέ δεν έκρυψαν την εμμονή τους στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα, δείχνουν τη στόχευση του κ. Μητσοτάκη για το άμεσο μέλλον».

Κυβερνητικοί κύκλοι: Απαντώντας στις παραπάνω δηλώσεις, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι «την επόμενη φορά που θα κάνει αλλαγές στην κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει την έγκριση του ΣΥΡΙΖΑ και για το χρόνο και για τα πρόσωπα. Ιδίως για εκείνα που συνεχίζει να βαφτίζει νεοφιλελεύθερα διαγράφοντας τη μακρά θητεία τους στην κεντροαριστερά επειδή δεν μπορεί να χωνέψει ότι του έχουν γυρίσει την πλάτη». «Με αυτά τα μυαλά ο δρόμος για το 3% είναι ανοιχτός. Με μια στάση στον Γράμμο...», προσθέτουν. 

ΚΙΝΑΛ: «Βαθιά συντηρητική επιλογή κάνει η κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό "Σκυλακάκη" και τις κατευθύνσεις του πορίσματος Πισσαρίδη», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, που προειδοποιεί τον πρωθυπουργό ότι «αναλαμβάνει πια πλήρως ο ίδιος την ευθύνη για τις αποτυχημένες πολιτικές, ιδιαίτερα στους τομείς της εργασίας, του τουρισμού και του αγροτικού τομέα». «Φρόντισε βέβαια», προσθέτει, «να αναβαθμίσει τους δικούς του ανθρώπους, για να ελέγξει απόλυτα τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης». 

ΚΚΕ: Αντιλαϊκές αποφάσεις θα εφαρμόσει και το νέο κυβερνητικό σχήμα σχολιάζει το ΚΚΕ. Όπως υποστηρίζει, «οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έχουν ουσιαστικά ένα βασικό στόχο: την ταχύτερη εξειδίκευση και εφαρμογή των αντιλαϊκών αποφάσεων της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, με βάση και το σχέδιο Πισσαρίδη, που περιλαμβάνει νέα ευελιξία στην αγορά εργασίας, νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, νέα προνόμια στο κεφάλαιο», καταλήγει το σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Και ένα ακόμη σχόλιο: Ώδινεν ανασχηματισμός...

"Τούτος ο ανασχηματισμός είναι σαν να μην έγινε. Σύμφωνοι! Αναβαθμίστηκαν δύο υπουργοί (και ουδείς θα καταλάβει την διαφορά) και μπήκαν δύο βουλευτές σε θέσεις υφυπουργών. Μόνο πλεονέκτημά του είναι η υπουργοποίηση του κ. Πάνου Τσακλόγλου, ένός ακόμη από τα άξια στελέχη της ευρύτερης κεντροαριστεράς, που αξιοποιείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη" σχολιάζει ο Πάσχος Μανδραβέλης στην kathimerini.gr και μεταξύ άλλων προσθέτει:
"Βεβαίως ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις στο πρώτο τέταρτο. Και μπορεί οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ να σέρνουν για τα μύρια όσα την κυβέρνηση, αλλά ακόμη και οι ίδιοι βλέπουν τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν την Νέα Δημοκρατία να έχει διπλάσια ποσοστά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τελικώς έγινε ανασχηματισμός μόνο και μόνο για να γίνει". 

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου