25 Μαρτίου 2021

Η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Με την έπαρση της Γαλανόλευκης στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης άνοιξε και επίσημα το πρωί στις 8:00, το σημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Ένας εορτασμός, που λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία  έχει περιορισμούς, αλλά δεν στερείται της λαμπρότητας που απαιτεί η επέτειος για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην τελετή έπαρσης της σημαίας στην Ακρόπολη, όπου παρευρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έψαλε τον εθνικό ύμνο η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή.

Ωστόσο δύο ώρες νωρίτερα, στις 06:21 το πρωί, έγιναν 21 χαιρετιστήριες βολές από το πυροβολείο του Λυκαβηττού σηματοδοτώντας την έναρξη των σημερινών εορτασμών για την επέτειο των 200 ετών.

Ακολούθησε δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ οι εορτασμοί συνεχίστηκαν με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους ξένους ηγέτες.


Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου κορυφωθηκαν με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση, που ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί. Λόγω της έξαρσης της πανδημίας, δυστυχώς το κοινό δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει από κοντά την παρέλαση, ωστόσο η ΕΡΤ, που έχει αναλάβει όπως κάθε χρόνο την κάλυψή της υποσχέθηκε και πραγματοποίησε μια παραγωγή υψηλών προδιαγραφών για όλους τους τηλεθεατές.

Δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο


Χθές, με κάθε επισημότητα και με αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε τους ξένους ηγέτες στο Προεδρικό Μέγαρο για το επίσημο δείπνο με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Στο τέλος της ομιλίας της, ακολούθησαν οι αντιφωνήσεις από τον Πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο, του Νίκου Αναστασιάδη και του Ρώσου Πρωθυπουργού, Μιχαήλ Μισούστιν.


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η συμβολή των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας, στον αγώνα υπήρξε σπουδαία και υπενθύμισε ότι το φιλελληνικό κίνημα παρείχε συνεχή υποστήριξη, υλική και ηθική, ενώ παρατήρησε ότι μεγάλες μορφές του πνεύματος και των τεχνών ύμνησαν την εξέγερση των Ελλήνων και επηρέασαν ριζικά την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και την Αμερική. «Διαμορφώθηκε μια φιλελληνική συνείδηση που διέκρινε στην απελευθέρωση της χώρας μας ένα μείζον γεωπολιτικό και πολιτειακό γεγονός» τόνισε.


Ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο τόνισε ότι «Ένα κομμάτι της ουσίας της Ελλάδας βρίσκεται μέσα σε όλους μας. Ως πηγή του δυτικού πολιτισμού, το πνεύμα της Ελλάδας διαπερνά τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας. Χωρίς την Ελλάδα, οι νόμοι μας, η τέχνη μας, ο τρόπος ζωής μας, δεν θα είχαν ακμάσει». Μάλιστα ο διάδοχος του Βρετανικού θρόνου, έκλεισε την ομιλία του με την φράση «Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!».

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν κατά την αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο επισήμανε τη συνεισφορά της Ρωσίας στον αγώνα του Ελληνικού λαού για ανεξαρτησία αλλά και στις μακραίωνες ρίζες των ρωσο-ελληνικών σχέσεων. Ο κ. Μισούστιν σημείωσε ότι Ελλάδα και Ρωσία βοήθησαν η μία την άλλη και σε άλλες κρίσιμες στιγμές.


Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, κατά την αντιφώνησή της «εξ ονόματος του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, που με μεγάλη του λύπη δεν μπόρεσε να παραβρεθεί», σημείωσε ότι «κάθε ταξίδι στην Ελλάδα είναι ένα ταξίδι στις πηγές μας», και τόνισε πως «σε αυτή τη γη, σε αυτά τα χρώματα, σε αυτά τα φώτα, εδώ βρίσκονται όλα τα σημεία αναφοράς μας».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως «Η ιδέα της ελευθερίας κατάφερε μέσα από την ηρωική αυτή Επανάσταση να απαλείψει τις όποιες διαφορές, να συνενώσει και να αναδείξει εν τέλει νικητή το ολιγάριθμο των Ελλήνων έναντι της πολυάριθμης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Αναφερόμενος στον ηρωικό αυτόν αγώνα των Ελλήνων, τόνισε ότι συνοψίζεται μέσα από το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», απαντώντας στο υπαρξιακό ερώτημα του Ρήγα Φεραίου «ως πότε παλληκάρια θα ζούμε στα στενά».

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου