17 Μαρτίου 2021

Skitsofrenis: Οι ήρωες του ’21 σε γκράφιτι στην Καλαμάτα

“Ξαναχτύπησε” ο γνωστός καλλιτέχνης Skitsofrenis, κατά κόσμο Κώστας Λούζης , δημιουργώντας με σπρέι τις μορφές των αγωνιστών του 1821, σε τοίχο, δίπλα στην πλατεία των Αγίων Αποστόλων, στην Καλαμάτα, εκεί από όπου ουσιαστικά ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου η Επανάσταση.

Χρειάστηκαν 8 ώρες δημιουργικής δουλειάς και ένα γερανοφόρο, για να αποτυπωθούν 
μέσα από τα σπρέι και το ταλέντο του καλλιτέχνη, στο τοίχο οι μορφές των: Κολοκοτρώνη, Μαυρομιχάλη, Παπαφλέσσα, Νικηταρά, και Αναγνωσταρά (με το σπαθί): 


Όπως δήλωσε στο MessiniaLive ο καλλιτέχνης γκράφιτι Skitsofrenis, οι ήρωες του ’21 έχουν συμβολικά το βλέμμα στραμμένο προς το ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου και ουσιαστικά ξεκίνησε η Επανάσταση. 

Οι μορφές του Μαυρομιχάλη και του Μούρτζινου-Τρουπάκη, στο Δημαρχείο της Καρδαμύλης

Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο, το τρίτο μετά το graffiti στο Δημαρχείο της Καρδαμύλης και εκείνο του Παπατσώνη στο Δημοτικό Σχολείο Εύας, το οποίο, αν και είχε προγραμματιστεί να δημιουργηθεί πρώτο, λόγω κάποιων τεχνικών δυσκολιών που ξεπεράστηκαν, έγινε τελικά τρίτο. 

Και τα τρία έργα του καλλιτέχνη εντάσσονται στο πρόγραμμα της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας, αναβίωσης των μορφών των Αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, σε συνεργασία με όλους τους Δήμους της Μεσσηνίας, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Και τα τρία σε τοίχους, και τα τρία εμφανή σε δημόσιο χώρο, αιχμαλωτίζουν το βλέμμα των περαστικών, και επιβεβαιώνουν το “άπαντες πνέομεν πνοήν ελευθερίας”, εξαιτίας των ηρώων αυτών.

Πηγές: messinialive.gr , 
kalamatajournal.gr

Σχετικές με τον Skitsofreni αναρτήσεις μας:
Το χωριό των Graffiti στη Μεσσηνία (
29.5.2016)
Ένα γκράφιτι στο Αμπελόφυτο (4.9.2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου