16 Μαρτίου 2021

Τρ. Πειραιώς: Το νέο στρατηγικό σχέδιο, η ΑΜΚ, τα αποτελέσματα

Η Πειραιώς Financial Holdings ανακοίνωσε σήμερα σειρά συντονισμένων και στοχευμένων ενεργειών, με στόχο την επιτάχυνση του πλάνου μείωσης των NPEs της Τράπεζας Πειραιώς και την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης (σχέδιο Sunrise). Επίσης παρουσίασε τα α
ποτελέσματα του 2020. 

Το πλάνο, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, περιλαμβάνει τρεις πυλώνες:

1. Την επιτάχυνση του σχεδίου μείωσης των NPEs με στόχο την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPE στους επόμενους 12 μήνες, μέσω της τιτλοποίησης και στη συνέχεια αποαναγνώρισης NPEs συνολικής εκτιμώμενης μεικτής λογιστικής αξίας €19 δισ. (συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεων NPEs Phoenix και Vega που έχουν ήδη ανακοινωθεί). Κάνοντας το επόμενο σημαντικό βήμα στην επιτάχυνση του σχεδίου μείωσης των NPEs, η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε σήμερα αίτηση για την ένταξη στο Πρόγραμμα "Ηρακλής" της νέας τιτλοποίησης NPEs με κωδική ονομασία "Sunrise 1” ύψους περίπου €7 δισ.,

2. Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings κατά περίπου €1,0 δισ. μέσω δημόσιας προσφοράς με κατάργηση δικαιωμάτων προτίμησης, η οποία σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κεφαλαιακές ενέργειες που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν απομειώνουν την αξία των μετόχων, θα οδηγήσουν σε σωρευτική κεφαλαιακή ενίσχυση περίπου €2,6 δισ., συμπεριλαμβάνοντας δυνητική έκδοση υβριδικών τίτλων ΑT1 μέχρι ποσού περίπου €0,6 δισ.,

3. Ένα αναλυτικό πρόγραμμα μετασχηματισμού της Τράπεζας Πειραιώς με στόχο την ενίσχυση των κερδών προ προβλέψεων μέσω συντονισμένων ενεργειών ενδυνάμωσης των εσόδων και μείωσης του λειτουργικού κόστους, με βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας της Τράπεζας.

Η υλοποίηση των ανωτέρω στρατηγικών πυλώνων αναμένεται να επιτρέψει στον Όμιλο Πειραιώς την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του:

Μονοψήφιο δείκτη NPE στους επόμενους 12 μήνες και χαμηλότερα από 3% μεσοπρόθεσμα, με διαρκή διαχείριση των NPEs μέσω οργανικών και μη οργανικών ενεργειών, ενσωματώνοντας τυχόν εισροές σχετιζόμενες με το COVID-19. Τα NPEs της Τράπεζας αναμένεται να μειωθούν από €22,5 δισ. στο τέλος του 2020, σε περίπου €3,6 δισ. στους επόμενους 12 μήνες και σε περίπου €1 δισ. σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα,

- Συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας υψηλότερο από 16%, ακολούθως της βελτιωμένης οργανικής παραγωγής κεφαλαίου και της έκδοσης χρεογράφων σε πλήρη συμμόρφωση με τους στόχους MREL της Τράπεζας,

- Δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων υψηλότερο από 10%, αναδεικνύοντας τη δυναμική του επιχειρηματικού μοντέλου της Τράπεζας μετά τη μείωση των NPEs.

Μεγάλου: Πραγματοποιούμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός

"Το 2020 ανταπεξήλθαμε σε αντίξοες συνθήκες, επιτυγχάνοντας σημαντικούς στόχους ορόσημα που έθεσαν τις βάσεις για τον στρατηγικό σχεδιασμό της επόμενης ημέρας για την Τράπεζα Πειραιώς", αναφέρει σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου και, μεταξύ άλλων, προσθέτει:

"Η σταθερή μας πρόοδος κατά τη διάρκεια του 2020 αντικατοπτρίζεται στις νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους €6,3 δισ., στις νέες εισροές καταθέσεων €5,1 δισ. από τον ιδιωτικό τομέα και στην ανθεκτικότητα των βασικών μας οργανικών εσόδων. Παράλληλα, πετύχαμε λειτουργική απόδοση μέσω της περαιτέρω μείωσης του κόστους χάρη στο σχέδιο μετασχηματισμού που εφαρμόζουμε.

Σήμερα πραγματοποιούμε ένα πρόσθετο σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αναφορικά με το πλάνο εξυγίανσης του ισολογισμού μας, το οποίο υλοποιούμε με συνέπεια τα τελευταία χρόνια. Βήμα που θα επιτρέψει να επικεντρωθούμε στις βασικές μας δραστηριότητες που δεν είναι άλλες από τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Ο παραπάνω στόχος ενσωματώνεται στο νέο στρατηγικό σχέδιο "Sunrise” της Τράπεζας Πειραιώς.

Το Sunrise αποτελείται από μια σειρά συναλλαγών-ορόσημα που θα εξυγιάνουν οριστικά τον ισολογισμό της Τράπεζας και θα υποστηρίξουν μια ελκυστική οικονομική προοπτική, βασισμένη στην κερδοφόρο ανάπτυξη.

Για την υλοποίηση του σχεδίου "Sunrise", μια σειρά από άρτια συντονισμένες και στοχευμένες δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης με σωρευτικό όφελος περίπου €2,6 δισ. ακολουθούν σταδιακά στην επόμενη περίοδο, εκ των οποίων περίπου €1 δισ. από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω ανοικτής προσφοράς και με παράλληλη κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης" (...)

Κύρια Σημεία Αποτελεσμάτων 2020

Για θετικές τάσεις σε όλα τα επίπεδα κάνει λόγο η Τρ. Πειραιώς σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2020. Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

Τα καθαρά έσοδα από τόκους το οικονομικό έτος 2020 ανήλθαν σε €1.486 εκατ., + 4% σε ετήσια βάση. Το κόστος χρηματοδότησης (δηλ. έξοδα τόκων) ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικό -19% σε ετήσια βάση, λόγω της σημαντικής συγκράτησης του κόστους καταθέσεων και της χρήσης ρευστότητας από τις δημοπρασίες TLTRO III της EKT.

Τα λειτουργικά έξοδα κατά το 2020 έφτασαν τα €891 εκατ., -7% σε ετήσια συγκρίσιμη βάση. Συμπεριλαμβανομένων έκτακτων εξόδων και της αμοιβής του NPE servicer, τα συνολικά λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 7% στα €1.084 εκατ.

Τα έσοδα προ προβλέψεων σε συγκρίσιμη βάση έφτασαν τα €1.001 εκατ. το 2020 σε σύγκριση με €860 εκατ. το 2019, αύξηση 16% σε ετήσια βάση. 

Οι προβλέψεις δανείων για το 2020 ανήλθαν σε €1.104 εκατ. από €710 εκατ. κατά τη διάρκεια του 2019.

Οι απώλειες προ φόρων το 2020 ανήλθαν σε €530 εκατ. σε σύγκριση με κέρδη €389 εκατ. το 2019. Λαμβάνοντας υπόψη το εφάπαξ κόστος αναδιάρθρωσης και τις απομειώσεις που σχετίζονται με το Covid-19 και την προετοιμασία εκκαθάρισης NPEs, ο Όμιλος θα είχε επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων της τάξης των €312 εκατ. σε σχέση με €74 εκατ. το 2019. Τα καθαρά αποτελέσματα του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε ζημία €668 εκατ., σε σύγκριση με τα καθαρά κέρδη των €276 εκατ. το 2019.

Πηγές: capital.gr
, Πειραιώς Financial Holdings

2 σχόλια:

  1. Πολύ Θετική ήταν η αντιδραση της μετοχής της Πειραιώς Financial Holdings στο Χρηματιστήριο Αθηνών χθες με την ανακοίνωση των σημαντικών νέων. Η μετοχή της Τράπεζας εκτοξεύθηκε χθες στο +26,17%! Μάλλον το ποσοστό αυτό κρίθηκε εκ των υστέρων ως υπερβολικό μιας και σήμερα διόρθωσε κατά ένα μέρος καταγράφοντας πτώση -6,38%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα Πέμπτη η Τρ.Πειραιώς σημείωσε βουτιά 22,05%, ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις επέστρεψε εντόκως τα κέρδη της Τρίτης που είχαν ανέλθει στο εντυπωσιακό +26,17%! Και όλα αυτά λόγω της λόγω της προτεινόμενης διαδικασίας Αύξησης Μετοχικού Καφαλάιου της Τράπεζας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή