14 Μαρτίου 2021

Street-art: Η πανδημία στον τοίχο

Γράφιτι, για την πανδημία σε τοίχους στην Κίνα, στη Γερμανία, στη Ρωσία, στην Ινδία, στη Σκωτία, στην Ισπανία, στην Αιθιοπία και στην Ακτή Ελεφαντοστού. Μια επιλογή από την Deutsche Welle στη συνέχεια:

Κίνα. Οι "γκραφιτάδες" έχουν ειδικευτεί στο να σχολιάζουν με την τέχνη τους την επικαιρότητα - με στυλ κι αισθητική. Ο δημόσιος χώρος είναι το δικό τους... κοινωνικό δίκτυο. Πώς αντιλαμβάνονται οι καλλιτέχνες του δρόμου την πανδημία; Εν προκειμένω βλέπουμε (επάνω αριστερά) δύο γιατρούς, φορώντας μία ειδική στολή, να κρατούν την κινεζική σημαία. Σύμβολό τους είναι όμως και η ειρήνη.

Γερμανία. Ένα φιλί ανάμεσα σε Κινα και ΗΠΑ - όσο τουλάχιστον το επιτρέπουν τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας. Θυμίζει βέβαια το περίφημο φιλί αναμεσα σε Μπρέζνιεφ και Χόνεκερ, το οποίο αποτύπωσαν καλλιτέχνες το 1981 και είχε το Τείχος του Βερολίνου για καμβά. Ένα μέρος του επιβίωσε τον Ψυχρό Πόλεμο και βρίσκεται ακόμη στην East Side Gallery.

Ρωσία. Η απεικονιζόμενη νοσοκόμα από την Αγία Πετρούπολη θυμίζει Αγία, στον αγώνα κατά του κορωνοϊού. Δύο χέρια, φορώντας πλαστικά γάντια όπως συνηθίζεται πλέον σε πολλούς χώρους, τοποθετούν ένα στέμμα στο κεφάλι της. Ένας έντονος συμβολισμός που υπογραμμίζει το κουράγιο και τις δυσκολίες, αλλά και το έργο όσων εργάζονται στον τομέα της υγείας σήμερα.

Ινδία. Ένας ιός που δεν κάνει διακρίσεις - ακόμη και ινδικοί θεοί κινδυνεύουν! Για τον λόγο αυτό, ο καλλιτέχνης τον απεικονίζει να φορά μία μάσκα. Η κυβέρνηση στην Ινδία ήταν παρεμπιπτόντως μία από τις πρώτες που απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα, με στόχο να καθυστερήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού στο εσωτερικό της.

Σκωτία. Οι μάσκες κατά της εξάπλωσης του ιού είναι ένα αξεσουάρ που πολλοί καλλιτέχνες χρησιμοποιούν πλέον. Στη Γλασκώβη εμφανίστηκαν τρία εικονικά έργα για την παγκόσμια Ιστορία της Τέχνης - παραλλαγμένα ώστε να ταιριάζουν στη σημερινή εποχή και στα μέτρα κατά της πανδημίας. "Η κραυγή" του Μουνκ, το "Αμερικανικό Γκόθικ" του Γουντ και "Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρήκι" του Ολλανδού Βερμέερ.

Ισπανία. Ο Τζον Τραβόλτα και ο Σάμιουελ Τζάκσον - ένα ντουέτο παγκοσμίου φήμης από την ταινία "Pulp Fiction". Βέβαια ούτε κι αυτοί γλίτωσαν τις αισθητικές μεταποιήσεις εν μέσω πανδημίας... Εδώ τους βλέπουμε με χειρουργική μάσκα να βγάζουν σέλφι - ένα γκραφίτι από κάποιον τοίχο στο κέντρο της Μαδρίτης.

Αιθιοπία. Η Streetart είναι βέβαια εκτός από καλλιτεχνική έκφραση συχνά και στολίδι για τις γκρίζες πόλεις, ένας εύκολος τρόπος να περάσουν μηνύματα στους κατοίκους της. Έτσι το συγκεκριμένο γκραφίτι ενημερώνει τον κόσμο για το πώς πρέπει να φοριέται σωστά η μάσκα.

Ακτή Ελεφαντοστού. Στο Αμπιτζάν, την παραλιακή μεγαλούπολη της Ακτής Ελεφαντοστού, ένα γκραφίτι με τον πρωταγωνιστή του κοιτά με γουρλωμένα μάτια τους ιπτάμενους "κορωνοϊούς" τριγύρω του. Πρόκειται για μία από τις χώρες που έχουν καταγράψει μικρό αριθμό θυμάτων σε σχέση με άλλες ( 206 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας ως τις 10.03.2021).

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικές αναρτήσεις:
Οι τοίχοι «μιλάνε» για τη μάχη κατά του Covid-19 (18.4.2020)
Καλλιτέχνες δρόμου «αντιδρούν» σε έναν κόσμο πανδημίας (15.4.2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου